Porcul spinos
Scris de Alice Teodorescu • 17 June 2010 • in categoria Comedie/Satira
Autor: Julian Barnes
Rating:
Editura: Nemira
Anul aparitiei: 2007
Traducere: Mihai Moroiu
Numar pagini: 179
ISBN: 978-973-569-958-1
(ediţia în limba engleză)
Politica, o chestiune spinoasă
O satiră politică pe cât de savuroasă, pe atât de profundă, Porcul spinos ne vorbeşte despre trecerea de la un regim totalitar la un regim democrat, dar şi despre aberaţiile socio-umane care apar odată cu tranziţia. Subiectul romanului este unul aparent simplu, procesul unui fost dictator comunist, fictiv, Petar Solinski, al cărui personaj a fost inspirat de dictatorul bulgar Todor Zhivkov.
Julian Barnes transformă procesul acestui dictator într-un context mai larg în care se perindă personaje din categorii umane diferite, studenţi care se bucură de căderea regimului, nostalgici bătrâni care îmbrăţişează portretul dictatorului căzut, dar, mai ales, oameni cu funcţii importante care au "întors armele" comunismului şi acum încearcă să pară adepţi convinşi ai noului regim (deşi se dovedeşte că sunt produsul regimului înlocuit). Totul se dovedeşte a fi un simulacru, iar ceea ce trebuia să vină ca o revelaţie, eşuează lamentabil, pentru a da o ultimă victorie dictatorului înrobit.
"Rapoarte tocate la maşină. Amprente distruse. Cadavre arse demult în crematoriu. Toţi ştiau ce se petrecuse, toţi ştiuseră şi în momentele respective. Iar când încercau să închege o succesiune de învinuiri asupra celui care avusese toate pârghiile în mână, părea că nimic nu se întâmplase. Sau dacă se întâmplase ceva, totul fusese aproape normal, şi, prin urmare, aproape scuzabil. Conspiraţia normalităţii, chiar şi la vremuri de demenţă." - acest fragment rezumă poate cel mai bine esenţa romanului care atacă într-un mod autentic, folosind o scriitură cinic-realistă, conceptele de bine şi rău, relativizând realităţile prezentate: figura dictatorului se metamorfozează în cea a bătrânului tată al naţiunii, iar cea a procurorului Stoio Petkanov (nu este întâmplătoare alegerea numelor, a căror aliteraţie este pusă în antiteză pe parcursul romanului, prin intermediul confruntărilor directe dintre cele două personaje) într-un biet fanfaron, îmbătându-se cu gloria trecătoare de a "înfunda" un mare dictator pe motiv de fals în documente şi proastă administrare a ţării (încă o data ironia fină a lui Barnes în ceea ce priveşte adevărata "faţă" a comunismului şi a crimelor comise în numele lui).
În acest roman, fiecare cuvânt îşi are locul bine ales, iar personajele sunt atât de realist construite, încât poţi empatiza la un nivel profund (mai ales dacă ai trecut prin această tranziţie - e adevărat că vârsta mea fragedă în momentul căderii comunismului mă împiedică să empatizez total cu realitatea romanului) cu ceea ce devine o mascaradă şi nu se dezminte până în ultimul moment - imaginea de final a acestui roman este una extrem de puternică şi se foloseşte de metafora cultului personalităţii pentru a demonstra relativitatea istoriei în funcţie de ochii celui care o memorează, rememorează sau priveşte. Nu este de ignorat nici imaginea Ceauşeştilor, ce apare ca amintire melancolică a dictatorului aflat în închisoare.
Porcul spinos este o radiografie fină a naturii umane faţă în faţă cu istoria, dar şi o capodoperă psihologică, demonstrând, încă o dată, că binele şi răul pot fi, în fapt, laturi ale aceleiaşi monede, iar adevărurile absolute sunt la fel de utopice precum marxismul. Cu alte cuvinte, un roman ce nu trebuie ratat.
Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!
-
Exact. Asta am simtit si eu citind-o, ca vorbeste foarte clar si destul de obiectiv despre comunism.
andrei spune:
17 June 2010 | 7:47 pm
Cu siguranta e o carte ce merita a fi citita,mai ales pentru cei care nu stiu ce inseamna comunism