Noapte de primăvară
Scris de Cristina Teodorescu • 14 August 2008 • in categoria Comedie/Satira
0Autor: Josep Pla
Rating:
Editura: Rao
Deşi este vară, nimic nu este mai reconfortant decât o carte care aminteşte de nopţile primăvăratice, atunci când ferestrele se deschid să intre mireasma florilor înflorite. Aşa şi Josep Pla ne invită să pătrundem în lumea pestriţă a oraşului Fontclara în romanul său Noapte de primăvară.
Cel mai important bancher al oraşului Fontclara, domnul Poch, dă o petrecere pentru ieşirea fiicei sale în lume. Astfel sunt invitate cele mai importante personalităţi ale oraşului. Ceea ce se dorea să fie o petrecere reuşită dezvăluie de fapt o lume plină de dorinţe, jocuri personale şi meschinării. Josep Pla reuseşte astfel să radiografieze o lume în cel mai mic detaliu, reuşind în câteva ore să prezinte fiecare personaj în parte.
Deşi personajele în sine ale romanului Noapte de primăvară merită toată atenţia cititorului, nu aş dori să vă răpesc satisfacţia de a-i cunoaşte pe fiecare în parte prin lectură. Printre personajele venite la petrecere se identifică mai multe tipologii, cum ar fi domnul şi oficialul ofilit, bancherul mereu treaz, frumoasa mereu arţăgoasă, femeia lacomă, preotul preocupat de câştig etc.
Fiecare dintre personajele lui Pla are câte o agendă secretă, o viaţă reală şi una pe care o afişează. Fiind şi un târguşor micuţ, preocupările acestora pot părea la prima vedere meschine. Cu toate acestea, problema procesiunii Corpus Cristi şi a persoanei care va duce steagul în acest an este un subiect de actualitate cu implicări enorme, atât politice, cât şi pe plan social. Astfel, la petrecerea familiei Poch, unul dintre subiectele cu precădere discutat va fi acesta, personajele certându-se şi argumentând importanţa alegerii persoanei potrivite care să ducă steagul. O altă problemă stringentă cu care petrecăreţii se delectează este relaţia dintre bancherul Poch şi fratele acestuia, despre care se ştie că este nebun, precum şi relaţia scandaloasă a bancherului cu o femeie măritată etc.
Josep Pla reuşeşte să transcrie pe pagini o pictură rurală a unui târguşor, cu toţi oamenii lui. Şi asta pentru că dacă în plin plan sunt personalităţile târguşorului Fontclara, în gura şi gândul anumitor personaje se nasc analize elaborate cu privire la viaţa socială şi asupra claselor din Fontclara. Ceea ce m-a impresionat a fost migala cu care autorul a reuşit să prezinte în detaliu, ca la microscop, fiecare personaj în parte, astfel încât este o plăcere să le vezi desfăşurându-se, aşteptând următoarea mişcare a acestora.
Trebuie să recunosc că romanul în sine are intriga lui şi momentele lui de suspans. Noapte de primăvară este un roman burlesc, cu tente de tragi-comedie şi asta pentru că dacă personajele vorbesc despre lucruri banale pe un ton grav, nu ai cum să nu observi ridicolul din această situaţie. În Noapte de primăvară scopul petrecerii nici nu este important, fata bancherului Poch fiind cu desăvârşire uitată în economia romanului. Şi, de altfel, nici nu văd cum s-ar fi putut altfel, atâta vreme cât fiecare dintre personajele invitate la petrecere au un anumit interes faţă de bancher, iar prezenţa lor în acea seară era una obligatorie.
Romanul mi se pare greu de rezumat şi asta pentru că în sine conţine enorm de multe poveşti de viaţă, personaje interesante şi întâmplări pe care le putem identifica în fiecare zi. Josep Pla este un mare portretist, iar capacitatea acestuia de a-i zugrăvi pe fiecare dintre personajele sale este incredibilă. Deşi la prima vedere romanul Noapte de primăvară poate părea dens, iar detalierea fiecărui personaj este greoaie, odată ce acţiunea începe să se desfăşoare, iar cititorul ajunge să cunoască cât mai multe personaje, eşti prins în mrejele acestui roman extrem de interesant.
Astăzi vă recomand un roman supus microscopului: Noapte de primăvară de Josep Pla, o lume plină de viaţă care abia aşteaptă să-şi spună povestea fiecăruia dintre noi!
Scrisă de Cristina Teodorescu
Categorie: Comedie/Satira | Autor: Josep Pla | Editura: RAO