bookblog.ro

A graseia, a nazaliza, a te amoreza

Scris de • 6 June 2012 • in categoria

Titlu: Un englez amorezat
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2012
Traducere:
Numar pagini: 216
ISBN: 978-973-50-3335-4

Nu este subtil precum scenariul ultimului film cu adevărat interesant despre Paris şi despre stilul de viaţă franţuzesc, vezi ,,Midnight in Paris’’ al lui Woody Allen, dar are câteva pagini bune, spumoase. În rest, romanul lui Michael Sadler, Un englez amorezat, poate servi de dicţionar conversaţional şi gastronomic pentru cei care întrevăd o îndrăgostire franceză, de orice tip ar fi ea.

Probabil că atunci când eşti un bărbat britanic şi te aprinzi după o franţuzoaică, profesoară de gramatică, atât de şarmantă pe cât ar fi Jeanne Moreau, Catherine Deneuve şi Sophie Marceau toate la un loc, îi poţi ierta Franţei orice exces de snobism.

Fără a deborda de umorul englezesc pe care îl are totuşi în intenţie, romanul lui Michael Sadler reprezintă o parodie tandră la adresa tuturor clişeelor franţuzeşti de care se poate lovi cineva care se mută în Franţa sau care se îndrăgostete de o franţuzoaică sadea aşa după cum spuneam. Gastronomia sofisticată, cultul vinului, goana după mondenităţi, excesul de pasiune în privinţa animalelor de companie, patriotismul, exigenţele gramaticii franceze, desconsiderarea englezilor, gauche-ismul şamd. sunt desigur nişte detalii de civilizaţie franceză devenite clişee. Majoritatea dintre ele însă rămân nişte clişee de bun gust, totuşi.

Mesajul cărţii este acela că amorul ajunge a fi un paşaport universal, spre orice ţară, fie ea şi una cam elitistă precum Franţa. Michael, eroul cărţii, trece prin mai multe probe ale anduranţei erotice până ce capricioasa Lou îl va alege, iar după ce frumoasa zice ,,oui’’, are impresia că întreaga Franţă e a lui. Foarte sigură de şarmul ei, Lou nu cedează uşor, iar îndrăgostitul povestitor îşi mărturiseşte tribulaţiile erotice cu umor şi cu un pic de suspans. Probabil că pe lângă butada ,,Erotismul e un sport extrem’’ ar mai fi de meditat şi la problema de care bărbatul îndrăgostit din roman pare să fie obsedat: oare mă ridic la exigenţele unei franţuzoaice veritabile?

  • Plusuri

    Romanul poate funcţiona şi ca ghid spumos de conversaţie franceză contemporană.

  • Minusuri

    Există un exces al locurilor comune şi un umor prea intenţionat, simplificat.

  • Recomandari

    Celor care sunt fani ai comediilor romantice.

Categorie: | Autor: | Editura:Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

  1. Pingback: polimedia.us/fain

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro