bookblog.ro

Patruzeci şi şapte de diapozitive

Scris de • 5 December 2011 • in categoria

Titlu: Întâlniri pe muchie de cuţit
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2011
Traducere:
Numar pagini: 160
ISBN: 978-973-102-392-2

Şi dacă ar fi să-ţi recompui viaţa doar din întâlnirile şi din întâmplările esenţiale, compactând-o? Să arunci peste bord balastul şi să păstrezi doar esenţele?


Prozatoarea franceză de origine română Oana Orlea reuşeşte acest tip de exerciţiu al memoriei în cadrul a patruzeci şi şapte de momente epice şi cvasionirice deopotrivă. Pentru că din rememorarea întâlnirilor care ne fac să fim ceea ce suntem nu pot fi selectate numai acelea fericite, ci şi unele din registrul traumei, în scriitura Oanei Orlea se regăsesc şi experienţe pe care protagonista le-ar fi vrut a fi numai coşmaruri. Dar n-au fost. Mai ales în cazul acestor pete negre pe memorie, care sunt experienţele tragice, de neşters, autoarea experimentează metafore onirice populate cu claustrări, călăi, pedepse. Astfel: ,,În magazia în care sunt închisă aşteptând să fiu executată, negociem singurul şi unicul călău nepriceput din bandă şi cu mine, de ore întregi. Este cel de care condamnaţii la moarte se tem cel mai mult să-l vadă la căpătâi în ultima clipă a vieţii.’’ Alteori, ,,magazia’’ devine un turn sau un castel, eufemisme ale închisorii pe care Oana Orlea a experimentat-o mult prea curând. Alături de ideea consecventă a claustrării, regăsim tema recidivantă a îmbătrânirii şi a recuperării unui trecut erotic numai şi numai din amintiri.

Pe numele ei adevărat Maria-Ioana Cantacuzino, provenind dintr-o familie aristocrată, Oana Orlea ajunge în detenţie politică la numai şaisprezce ani. Persecuţia comuniştilor o va marca în calitate de om, dar şi de scriitoare. Astfel că tematica singurătăţii, a îmbătrânirii, a iubirilor furate sau ratate se împleteşte cu drama unei tinereţi stigmatizate, cenzurate. Pe lângă acestea, stilul elegant al frazării şi inteligenţa detaliilor semnificative fac din acest volum o lectură poetizantă şi încărcată de sens.

Cât costă cartea Întâlniri pe muchie de cuțit?

 • Plusuri

  Simplitatea elegantă a microtextelor le conferă acestora valoare de parabole.

 • Minusuri

  Structura epică a cărţii este afectată de concentrarea în secvenţe prea scurte ce nu ajung a fi povestiri în sine.

 • Recomandari

  Cititorilor care vor să deguste o dată în plus aromele nostalgiei.

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Zina spune:

  Imi place genul acesta de scrieri, au un farmec aparte. Am sa caut cartea Oanei Orlea, sa o citesc.

  raspunde

 2. anca giura spune:

  Multumesc pentru empatie, Zina.

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro