Orașul de sticlă ascunde suflete întunecate
Scris de Alice Teodorescu • 1 May 2012 • in categoria SF/Fantasy
Autor: Cassandra Clare
Rating:
Editura: Leda
Anul aparitiei: 2012
Traducere: Cristina Jinga
Numar pagini: 480
ISBN: 978-973-102-349-6
Seria Instrumente mortale continuă în același ton mistico-glam, luând noi întorsături, mai complicate și mai fanteziste.
A treia carte a seriei Instrumente mortale ne poartă pe tărâmul Orașului de Sticlă, locul de naștere al Vânătorilor de Umbre, unde fiecare grup al poveștii are un secret de dezvăluit ori o persoană dragă de salvat. Așadar, în centrul narațiunii revin protagoniștii: Clary, fata care trebuie să își salveze mama, un fost Vânător de Umbre; Jace, așa-zisul ei frate și cel mai priceput dintre vânătorii de acum; Simon, prietenul ei cel mai bun, transformat între timp în vampir și având abilitatea de a fi imun la lumina zilei, vârcolacul-alfa Luke și antagoniștii: Valentine, tatăl lui Clary și o adevărată minte diabolică și dualul Conclav, ale cărui interese sunt mai presus de soarta eroilor noștri.
Cassandra Clare merge și mai departe în a crea atmosfera gotico-romantică, complicând liniile narative și aducând în prim-plan un nou personaj misterios, Sebastian, care pare să fie cheia pentru rezolvarea iubirii imposibile dintre Clary și Jace, dar și pentru a dezvălui adevăratul trecut al personajelor principale. De altfel, abilitățile speciale ale celor doi tineri – capacitatea lui Clary de a inventa rune (magia specială a Nefilimilor) și forța supranaturală a lui Jace – par să fie un ingredient în plus în jurul căreia Clare construiește confuziile ce susțin întregul schelet narativ, întrucât diabolicul Valentine mizează tocmai pe aceste abilități pentru a-i întoarce unul împotriva celuilalt.
În acest roman se continuă și se finalizează o parte dintre conflictele principale ale seriei – cum ar fi iubirea interzisă Clary-Jace, lupta cu Valentine (care atinge un suspans neașteptat) și chiar zbuciumul interior al eroinei care are dificultăți în a-și accepta destinul de Nefilim. Tensiunea și dramatismul sunt construite și mai puternic, accentuându-se întunericul și lumina din fiecare personaj, nemaiștiind cine este de partea Binelui sau a Răului. Este de apreciat, de altfel, faptul că, pe măsura ce se dezvoltă povestea de-a lungul seriei, deși mecanismele sunt aceleași, există un crescendo în ceea ce privește complexitatea conflictelor și accentuarea diverselor fațete ale personajelor.
Familiaritatea este depășită ca sentiment de nevoia de a citit mai mult și mai repede, pentru că exista secrete ascunse care pun la îndoială acțiunile personajului tău preferat, despre care nu mai știi ce să crezi. Desigur, există și anumite tipare la care scriitoarea apelează, motiv pentru care misterul poate să își piardă din efect, însă, privit în ansamblu, romanul reușește să întrețină interesul, ținându-te mare parte din timp ”cu sufletul la gură”.
Încă o dată nefilimi, vampiri și vârcolaci laolaltă, adesea alături de îngeri și demoni, pun în pericol omenirea, doar pentru a lupta de partea Binelui sau a Răului. Un basm modern, ”urban fantasy” (cum este descris de editori), și această parte a seriei Instrumente mortale păstrează ingredientele de succes: romantism teribilist, magie neagră, puteri speciale și creaturi ciudate, dovedindu-se o continuare reușită.
-
Plusuri
complexitatea conflictelor, apariția unor personaje noi și intrigante
-
Minusuri
povestea ușor superficială, căreia nu îi lipsesc clișeele în construirea personajelor și a acțiunii (de altfel, valabilă pentru toată seria)
-
Recomandari
celor ce sunt pasionați de romanele fantasy-romantice, de la P.C. Cast la Kami Garcia