bookblog.ro

Un nou început spre același final

Scris de • 5 April 2013 • in categoria

Titlu: Din nou pe Pământ
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2013
Traducere:
Numar pagini: 500
ISBN: 978-606-579-452-8
Cumpara cartea

Pământul nu mai avea loc pentru oameni, iar dacă mai voiau să trăiască trebuiau să plece. S-au adunat șapte flote și au plecat șapte colonii, dar despre ceilalți nu avem știre. Atâta știm: că în noua noastră lume, Harmony, o să construim un Suflet Suprem care să fie slujitorul Păstrătorului Pământului, iar sub supravegherea atentă a celui dintâi rasa umană nu-și va mai aduce aminte cum să păcătuiască la scară atât de mare. Cât despre Pământ, el îi aparține Păstrătorului acum, iar ființele umane nu vor mai locui acolo niciodată, decât dacă Păstrătorul ne iartă și ne cheamă acasă.

Despre Orson Scott Card, scriitorul de SF cunoscut în special pentru Jocul lui Ender și Vorbitor în numele morților, singurul autor care a câștigat două premii de top- Hugo și Nebula- în ani consecutivi, proababil nu știați că și-a început cariera scriitoricească în domeniul poeziei. Apoi și-a manifestat pasiunea pentru dramaturgie și abia în 1977 a publicat într-o revistă, sub pseudonimul Byron Walley, prima sa operă de ficțiune- povestirea Gert Fram.

Seria Întoarcerea acasă este printre cele mai controversate lucrări ale sale deoarece se resimt influențele venite dinspre calitatea sa de adept al practicilor mormone. Practic a fost acuzat pentru crearea unei versiuni discrete, științifice a Cărții Mormonilor. Desigur, nu e vorba de povestea în sine, ci doar de niște asemănări la nivelul ideilor, al relației dintre personaje sau al numelor împrumutate. Totuși, pentru un cititor prea puțin familiar cu acest cult al mormonilor, astfel de amprente nu sunt deranjante, ba chiar veți observa că dimensiunea religioasă este unul dintre cele mai intrigante aspecte ale cărții.

Sufletul Suprem este o inteligență artificială care veghează asupra planetei Harmony, fiind venerat ca zeu. El poate influența acțiunile celor modificați genetic spre a fi mai receptivi la ceea ce acesta emite. Când simte că puterea-i slăbește, are nevoie de îndrumare, așa că acest computer extrem de inteligent instruiește un grup de oameni pe care-i trimite spre planeta de unde provin, în căutarea Păstrătorul Pământului (cel care l-a modelat). Aventurile echipajului- care, după patruzeci de milioane de ani, părăsește planeta Harmony călătorind spre Pământ la bordul navei Basilica- sunt descrise în acest al patrulea volum intitulat Din nou pe Pământ.

Oamenii aleși nu înțelegeau de ce era necesar să se întoarcă acolo, din moment ce Harmony era acum casa lor. Dar nu aveau încotro, era decizia computerului și trebuiau să i se supună. Ei nu erau lăsați să-și făurească propriul făgaș al vieții lor. Sufletul Suprem avusese grijă să le deformeze și să le manipulase în întregime existențele pentru a-i aduce în acest loc, amplificând în același timp conflictele dintre cei doi frați, Nafai și Elemak. Aceste tensiuni fac întregul roman să pară mai puțin un text SF tipic, și mai degrabă o dramă complexă a unei familii numeroase și disfuncționale, într-un context științifico-fantastic.

În comparație cu alți colegi din breasla SF-ului, Card nu-și centrează scrierile în jurul conflictului om-natură sau al celui om-tehnologie, ci mai degrabă își concentrează întreaga atenție asupra luptei omului cu el însuși. Să fie oare acesta - dificultata de a transpune în imagini conflictele interioare - motivul pentru care romanele sale nu au avut parte de ecranizări? Oricum, această ficțiune semi-istorică ce se petrece în spațiu frapează prin abilitatea autorului de a crea înteracțiuni complexe între personaje multifațetate și mai ales printr-un stil aparte - nemaiîntâlnit până acum într-o manieră așa evidentă- pe care Orson îl numește „the American Plain style". Un stil prin care autorul încearcă să rămână, pe cât se poate, invizibil, ceea ce sporește capacitatea cititorului de a auzi, vedea sau simți aceleași lucruri ca și personajele.

Concentrându-se pe o serie de probleme sociale cum ar fi diferențele rasiale, luptele pentru putere, prăpastia dintre civilizații, sau pe necesitatea sărvârșiri unor mici răutăți în drumul spre mai bine, la final scopul acestei lecturi pare a fi un mesaj alegoric vizând natura veșnic distructivă a ființei umane, indiferent de nivelul de dezvoltare al tehnologiei care-i caracterizează epoca.

  • Plusuri

    Personajele bine dezvoltate și transmiterea unor emoții puternice

  • Minusuri

    Lecțiile de morală prea puțin convingătoare
    Eșuarea în a răspunde unor întrebări esențiale
    Autorul se concentrează prea puțin asupra spaţiului geografic în care evoluează personajele

  • Recomandari

    Celor care au citit deja primele trei volume din seria Întoarcerea acasă

Categorie: | Autor: | Editura:



Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

  1. Da, şi eu am avut cam aceleaşi păreri, cum ai punctat la minusuri tu..

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro