bookblog.ro

O viață, o aventură

Scris de • 14 March 2014 • in categoria

Titlu: KON-TIKI cu pluta pe oceanul Pacific
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2013
Traducere:
Numar pagini: 272
ISBN: 978-973-724-682-0
Cumpara cartea

„Când marea nu era prea agitată, ieșeam adesea cu bărcuța de cauciuc să facem fotografii. N-am să uit niciodată prima ieșire, când marea era calmă și doi oameni au scos la apă bărcuța aidoma unui balon și au făcut o plimbare. Abia se depărtaseră puțin de plută, când au lăsat micile vâsle și s-au apucat să râdă în hohote. Pe măsură ce valurile îi ridicau, îndepărtându-i, dispăreau și reapăreau printre ele, râzând atât de puternic de fiecare dată când ne zăreau, încât glasurile lor răsunau în tot Pacificul pustiu.”

Etnolog şi explorator, Thor Heyerdahl a devenit cunoscut în lumea întreagă când a organizat şi a condus celebrele expediţii ştiinţifice transoceanice Kon-Tiki (1947) şi Ra (1969-1970). Ambele au avut menirea de a dovedi posibilitatea contactelor transoceanice în Antichitate dintre civilizaţii şi culturi îndepărtate.

În 1947, Heyerdahl și cinci colegi aventurieri au hotărât să navigheze din Peru în Tuamotus, Polinezia franceză, pe o plută pae-pae construită din lemn de balsa și alte materiale indigene, și botezată Kon-Tiki. Această expediție a fost realizată din dorința de a demonstra posibilitatea originii polinezienilor în America de Sud. Și pentru a demonstra acest lucru, Heyerdahl s-a gândit că cea mai bună metodă este de a traversa el însuși Pacificul în aceleași condiții precum peruanii.

Este de admirat totul la Heyerdahl, de la inițiativă la stoicismul cu care și-a dus expediția la capăt. Echipajul de la bordul Kon-Tiki a fost unul unit și mânat de același ideal, deși găsirea celor 5 camarazi de… plută a fost o încercare în sine.

De la ideea Kon-Tiki, la prima zi pe apă a fost un drum anevoios, într-o vreme în care se găseau puțini susținători ai expediției, majoritatea luau peste picior ideea de a traversa Pacificul pe o plută și pe bună dreptate: ce șanse ar fi ca o astfel de expediție de 6000 km să ajungă la final fără incidente?

Am adorat cartea aceasta, m-a ținut cu sufletul la gură încă de la început, am citit pagini din viața unui om care a riscat tot pentru un vis, pentru a demonstra o idee. M-au încântat detaliile despre viața pe ocean, fapul că au notat și pozat specii rare de pești și au interacționat cu indigenii de pe insula Angatau . Deși succesul acestei călătorii a dovedit că polinezienii ar fi putut să vină dinspre est, de pe continentul american, această teză este astăzi contestată de către comunitatea științifică.

 • Plusuri

  Un jurnal de călătorie pe ocean în care fiecare zi e o călătorie în sine. Suspansul, pesonajele, descrierile sunt ingredientele ce te țin conectat până la final.

 • Recomandari

  Celor cărora le plac romanele de aventuri.

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Mike Rooney spune:

  This is really a great website, i suggest you to post articles to attract visitors attention. Your website is really a great source of information.Denim Vest Spider Man

  raspunde

 2. Andrew Mark spune:

  This is excellent article, thank you for the share! This is what I am looking for, hope in future you will continue sharing such an superb work.
  Elon Musk Leather Jacket

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro