Nu aduce anul ce aduce ceasul
Scris de Iulia Dromereschi • 20 February 2018 • in categoria Lit. contemporana
Autor: Anna Gavalda
Rating:
Editura: Polirom
Anul aparitiei: 2017
Traducere: Ada Tănasă
Numar pagini: 243
ISBN: 978-973-46-6023-0
Scrierile Annei Gavalda mi s-au părut, până să citesc „O viață mai bună”, ușor deprimante. Fie că a fost vorba despre „Aș vrea să mă aștepte și pe mine cineva” (Polirom, 2006) sau de „O iubeam” (Polirom, 2003, re-ed. 2014), povestirile ei m-au lăsat cu un gust dulce-amărui și cu o nesiguranță indefinită. Poate ar fi trebuit să citesc și „Împreună” (adaptată într-un film romantic de o sensibilitate aparte, cu Audrey Tautou și Guillaume Canet în rolurile principale), însă așa s-a nimerit: am ajuns la „O viață mai bună”, și nici că am regretat!
Alcătuită din două părți, fără nicio conexiune aparentă între ele, cartea spune poveștile a doi tineri care s-ar încadra, fără dubii, în categoria „corporatiști ușor hipsteri-și-nu-prea”, asta mai ales fiindcă amândoi își detestă joburile și poartă bine ascunsă în suflet nostalgia după... o viață mai bună.
Poveștile aparțin lui Mathilde, 24 de ani, care lucrează pentru cumnatul ei și își îneacă plictiseala provocată de monotonie în alcool și relații pasagere; și lui Yann, 26 de ani, la rândul lui prizonier al unui job mult sub aspirațiile sale, care trăiește într-o relație confortabilă, însă lipsită de gust sau farmec, și contemplă în fiecare seară ideea de a se îneca... de-a binelea, în brațele întunecate și reci ale Senei.
Firește, viața Mathildei ia o turnură bruscă odată cu pierderea unui plic care conține nu mai puțin de 10.000 de euro, o sumă fabuloasă, economisită împreună cu colegele de apartament pentru renovarea respectivului. Panica prin care trece tânăra este descrisă cu lux de amănunte, și se potrivește ca o mănușă oricăruia dintre noi care a trecut vreodată printr-o sau pe lângă o experiență asemănătoare. Totuși, disperarea se transformă în speranță când intră într-un joc de-a șoarecele și pisica împreună cu un străin – pe care-l găsește odios și cât se poate de iritant – care-i promite returnarea genții pierdute în schimbul unui mic favor.
Pe de altă parte, viața fadă a lui Yann, o viață de mic burghez pe care o disprețuiește, fără a fi capabil să recunoască, se schimbă tot printr-un concurs de împrejurări, când ajunge să își cunoască vecinii de bloc, o familie compusă dintr-un evreu bonom, soția lui, o dansatoare cu suflet mare, și fetițele lor gemene.
Fără a risca să vă stric plăcerea lecturii, pot dezvălui doar că povestea Mathildei este, mai degrabă, romantică, însă teribil de amuzantă prin modernitatea și... mondenitatea întâmplărilor care se succed cu o repeziciune de invidiat. În schimb, Yann trăiește, mai degrabă, o transformare interioară, o revelație personală cu privire la viața sa de până în momentul în care a întâlnit adevărata dragoste, sub forma sentimentelor și emoțiilor împărtășite de o familie atipică, de care, cu siguranță, vă veți îndrăgosti și voi.
Personal, prefer povestea lui Yann. Nu fiindcă Mathilde s-ar dovedi mai puțin hotărâtă, odată ce își dă seama ce vrea, ci fiindcă, prin hotărârea sa, Yann ajunge să influențeze mai multe vieți, și, în primul rând, pe a sa. Duioșia cu care sunt descrise sentimentele contradictorii pe care i le provoacă timpul petrecut cu vecinii săi, atitudinea pe care o adoptă față de iubita sa și, nu în ultimul rând, finalul cvasi-apoteotic al acestei succesiuni fulminante de hotărâri se combină într-o scriitură totodată amuzantă și delicată, pe gustul oricărui romantic.
Anna Gavalda este o scriitoare franceză contemporană, multi-premiată, după ale cărei cărți s-au făcut ecranizări, și care se tipărește și retipărești, în original și în traduceri, de mai bine de un deceniu. Se remarcă, îndeosebi, prin simplitatea lucrurilor descrise, care, prin contrastul cu particularitățile narațiunii și elementele stilistice folosite, creează un tipic ușor recognoscibil și mereu apreciat.
-
Plusuri
Lectură rapidă, narațiune curgătoare, stil deloc încărcat, personaje cu care te identifici și pe care le înțelegi.
-
Minusuri
Previzibilă pe alocuri, acțiunea poate, totuși, să te surprindă, dacă nu prin curs, măcar prin manifestări.
-
Recomandari
Pentru o călătorie de durată medie cu trenul (sau un alt mijloc de transport), sau o după-amiază cu ploaie/ninsoare în care vă doriți doar o pătură, o cană cu ceai și o carte ușoară, dar care să vă pună pe gânduri.
Rodica Gavril spune:
21 February 2018 | 8:41 pm
O recenzie interesanta și incitanta – ofera perspectiva, atrage atenția asupra detaliilor, descoperă zone de “explorat”, sugerează direcții de abordare, compara și asociază…
Intr-un cuvânt: citiți! Căci, dacă apreciem buna judecată a unei impatimite de lectură, merita!