Nimic nu mai era la fel…
Scris de bookblog.ro • 4 January 2024 • in categoria Ficțiune istorică
Autor: Lucinda Riley
Rating:
Editura: Litera
Anul aparitiei: 2023
Traducere: Adina Raţiu și Gabriel Raţiu
Numar pagini: 429
ISBN: 978-606-33-9894-0
“Place de l’Opera era înțesată de o mulțime elegantă, alcătuită din ofițeri superiori germani, oficialități din Guvernul de la Vichy și burghezia pariziană. Miliția franceză stătea de gardă la intrare. Era o seară înăbușitoare de iulie, iar Connie, în corsetul strâns al rochiei de culoare smaraldului, se simțea ca un pui în cuptor la o temperatură mult prea ridicată. S-a uitat la hotelul Ritz, locul unde lua deseori ceaiul cu mătușa ei când aceasta venea de la Saint-Raphael. Acum în locul drapelelor tricolore fluturau steagurile naziste. A închis ochii preț de câteva clipe, căci emoțiile erau copleșitoare. Chiar dacă toată lumea adunată în acea seară se purta ca și cum viața își urma cursul firesc, era doar o prefăcătorie – o pastișă tristă a ceea ce ar fi trebuit să fie. Bineînțeles că nu era la fel... nimic nu mai era la fel.”
Acesta este Parisul anului 1944, aflat sub ocupație nazistă. Lucinda Riley alege acest moment și acest loc pentru a-și plasa unul dintre presonajele principale ale cărții sale, Grădina cu Lavandă. Constance Carruthers este jumătate franțuzoaică, jumătate britanică, inteligentă, competentă în mânuirea armelor, candidata ideală pentru munca de agent secret.
Despărțită de ceilalți agenți din rețea, Constance (Connie) ajunge într-o serie de situații-limită. Casa în care locuiește, la familia de la Martinières, este vizitată de naziști și un important căpitan SS se îndrăgostește de ea. Prinsă între devotamentul pentru cauză și repulsia pentru german, Constance face greșeală peste greșeală. Dar își va repara singură greșelile. Chiar dacă asta înseamnă să renunțe la propriile dorințe.
Autoarea creează o legătură peste timp între povestea lui Connie și un alt personaj, Emilie de la Martinières, singura moștenitoare a unei familii de aristocrați francezi. Emilie este nesigură, temătoare și a avut o copilărie lipsită de dragoste maternă. Este medic veterinar, și în ciuda averii familiei sale, trăiește relativ modest. Doar că, se trezește peste noapte cu întreaga moștenire (un castel, o colecție de cărți vechi, rare și extrem de valoroase, o cramă) pe cap și nu știe ce ar trebui să facă.
Emilie și Connie sunt două femei puse în fața unor alegeri dificile, două femei prinse în jocul absurd al unor circumstanțe și al unor oameni care reprezintă pericole, minciuni și secrete. Între 1944 și 1998, Lucinda Riley creează un arc peste timp și conturează două povești, care, deși inițial par complet separate, în realitatea narativă se completează și se continuă în moduri subtile și evidente.
Trecutul nu este ceva fix și nici menit să rămână un mister. Prezentul și viitorul se hrănesc din el, așa că personajele Lucindei Riley caută răspunsuri și trec, precum în vechile basme, printr-o serie de încercări pentru a merita adevărul. În mod predictibil pentru astfel de scrieri, punctul final al cărții aduce acceptare, liniștire și un strop de fericire pentru personajele greu încercate.
Citesc mereu cu plăcere și interes ficțiunile istorice. Grădina cu Lavandă mi-a plăcut în mod special atât din perspectiva recunoșterii curajului și riscurilor enorme pe care și le-au asumat toți cei care au luptat în mișcările de rezistență împotriva nazismului, cât și al măiestriei autoarei de a combina planuri narative diferite, de a construi personaje cu o mare finețe psihologică și de a ne atrage în mrejele unei povești care are cam de toate – intrigi, pasiune, conflicte, speranță.
Text scris de Raluca Elgyar.
-
Plusuri
O carte frumoasă și cu un impact emoțional puternic care fascinează și atrage.
Măiestria narativă a autoarei care ne plimbă prin timp și spațiu, și creionează o poveste despre speranță și loialitate, despre iubire și sacrificiu. -
Recomandari
O carte de ficțiune istorică care merita atenția noastră.