Nimic nu e ce pare a fi
Scris de bookblog.ro • 15 May 2024 • in categoria Thriller
Autor: Matthew Blake
Rating:
Editura: Trei
Anul aparitiei: 2024
Traducere: Alunița Voiculescu
Numar pagini: 528
ISBN: 978‑606‑40‑2168‑7
Anna O nu a deschis ochii din noaptea de acum patru ani, când cei mai buni prieteni ai ei au fost găsiți uciși cu brutalitate iar ea a fost descoperită într-un somn adânc. Anna este singura suspectă, dar de curând dezbaterea s-a aprins: este ea nevinovată sau vinovată? Și dormea sau era trează? Sunt necesare răspunsuri și timpul se scurge, așa că Ministerul Justiției îi încredințează doctorului Benedict Prince, psiholog criminalist și expert în somn, sarcina de a o trezi în sfârșit pe Anna din somnul ei lung pentru a afla toate acestea.
Dacă va reuși, rolul lui în cazul Anna O va fi un moment determinant în cariera lui, dar teoria lui va trezi în sfârșit femeia pe care detractorii ei o numesc Frumoasa Adormită? La urma urmei, trezirea Annei O nu este sfârșitul poveștii, ci începutul...
În cazul unui roman foarte popular, există întotdeauna pericolul de a fi dezamăgit, dar acesta a depășit toate speranțele mele. Matthew Blake scrie ca un veteran al genului și sunt încă uluită că vorbim despre un roman de debut. El împletește cu măiestrie povestiri, personaje convingătoare și imagini vii pentru a crea acest tur de forță. Apoi adaugă referiri la crime reale, Truman Capote „Cu sânge rece”, Shakesphere, Hitchcock și maladii reale, cum ar fi sindromul de resemnare, toate adaugă acel sentiment de autenticitate, făcând să te simți ca și cum ai citi un adevărat roman polițist, mai degrabă decât o operă de ficțiune.
Este o matrioșcă cu multele straturi și multiplele mistere ascunse unul în celălalt și apoi dezvăluite încet alături de heringii roșii așezați inteligent care m-au ținut în robia cărții. Punctele de vedere multiple și cronologia din mixtă au sporit tensiunea, în timp ce Blake ne lasă indicii pe care să le urmăm ca pe firmiturile de păine. TREBUIA să știu adevărul și mărturisesc că am alergat înaintea programului de lectură, dar nu eram pregătită pentru o întorsătură atât de șocantă încât m-a aruncat la pământ, m-a lovit și m-a lăsat pe moarte urmată rapid de acel final de neuitat, încă mă tăvălesc…
Ocupându-se atât de consecințele, cât și de prezentarea unei crime brutale, cartea explorează efectul de undă pe care crimele violente îl au nu doar asupra celor apropiați victimele, ci și asupra celor care cunoșteau persoana acuzată de crimă. O femeie frumoasă acuzată de o crimă brutală și întruchipând o enigmă pentru că doarme din acea noapte, Anna este personajul „femme fatale” prin excelență.
Prin ea, Blake atrage atenția asupra prejudecăților și preconcepțiilor noastre despre cei care ucid. El examinează, de asemenea, fascinația noastră pentru adevărata crimă, întrebând ce anume face ca o crimă să capteze imaginația publicului. Cel mai neliniștitor dintre toate este că autorul schimbă țesătura realității noastre și ne transformă visele în coșmaruri în timp ce explorează lucrurile de care nu ne amintim și partea mai întunecată a psihicului uman.
Text scris de Stella Popa.