Mumbai franțuzesc
Scris de Calina Matei • 27 June 2014 • in categoria Lit. contemporana
Autor: Richard C. Morais
Rating:
Editura: Alma Books Ltd
Anul aparitiei: 2011
Numar pagini: 320
ISBN: 9781846881336
Pe la începutul anului am dat peste o listă cu cărțile a căror ecranizare urmează să apară în cinema anul acesta. Pe lângă The Fault in Our Stars, Divergent și ultima parte din Hunger Games era și cartea lui Richard C. Morais, The Hundred Foot Journey (Călătoria celor o sută de pași), care m-a ademenit cu promisiunea Parisului văzut din spatele culiselor faimoaselor restaurante premiate cu stele Michelin.
Povestea romanului se construiește pe rivalitatea dintre două restaurante situate în Alpii francezi, reprezentate simbolic de cele două personaje principale – Hassan Haji și Madame Mallory. Pe de o parte avem de-a face cu bucătăria clasică franceză și tonul elegant și sofisticat pe care îl impune bucatelor servite și apoi, pe de altă parte, cu haosul și explozia de culori și arome tipică bucătăriei indiene, două forțe antagonice care amenință să se distrugă prin șicanele pe care patriarhul familiei Haji și doamna Mallory și le servesc fără milă. Avem de-a face cu antiteza dintre talentul antrenat prin ani de experiență și sudoare deasupra plitei încinse și cel nativ, născut la granița dintre lumea celor bogați și mahalaua Mumbaiului, și cultivat în după-amiezele petrecute de Hassan și mama sa prin restaurante diverse, dar atât de diferite față de cultura locală.
Dincolo de povestea numerosului clan Haji, forțat printr-o serie de tragedii să abadoneze țara natală în favoarea Angliei ploioase și mai apoi a Franței inospitaliere, se află adevăratul fir narativ pe care îl afli ascuns printre stelele Michelin și crengile Salciei Plângătoare. Acesta te îndeamnă să îl încurajezi pe tânărul bucătar care trebuie să facă față provocărilor vieții și să treacă peste obstacolele care îi apar în calea spre Orașul Luminilor – Paris.
Personal, cred că cea mai bună și consistentă parte a cărții este mijlocul care își găsește ritmul perfect în lupta teritorială pentru clienții sătucului Lumière. Aici vedem în plină desfășuare de forțe momentul în care madame Mallory descoperă că vecinii ei grosolani pot fi o adevărată amenințare, aici descoperă Hassan iubirea în formă culinară și nu numai, și tot aici avem parte de momentele comice și dramatice care asezonează drumul șerpuitor al descoperirilor. Începutul romanului este rezervat în mod firesc introducerii familiei Haji, fiecare personaj reprezentând o altă pată de culoare care dă savoare celor povestite. De asemenea, tot aici descoperim ancora motivațională a băiatului destinat pentru măreție.
Dar, din păcate, finalul este cel care dezamăgește, fiind asemeni unei oale sub presiune luată de pe foc și lăsată să se răcorească. Până la încheierea romanului mi-am tot dorit să redescopăr pofta cu care dădeam paginile și cu care îmi hrăneam curiozitatea crescândă. Poate că platitudinea realitații e cea care a ciobit portretul unei cărți încântătoare sau poate că succesul mult așteptat și căpătat a luat din vraja celui pe care îl urmărești pentru că știi că nu are nicio șansă, dar care îți dorești în secret să triumfe.
Oricum ar fi și oricât de firească ar fi încheierea, pe mine m-a dezamăgit. Dar asta nu înseamnă că trebuie să dezamăgească pe toată lumea, motiv pentru care am să vă îndemn să căutați cartea și să o citiți. Pentru cele aproape trei sferturi de roman generatoare de lacrimi și zâmbete, de tigăi încinse și bucate aromate, pentru prieteniile neașteptate și pentru ambiția învingătoare. Pentru potrivirea perfectă și complementară a bucătarului tânăr și entuziast și a celui experimentat și riguros și pentru Hellen Mirren care ar reuși să mă facă să citesc orice, atâta timp cât ea joacă în ecranizarea cărții!
-
Plusuri
Lumea fascinantă a bucătăriei franțuzești și indiene, scăldată în arome și gusturi care îți incită imaginația și te înfometează la culme.
-
Minusuri
Finalul care mi s-a părut fără sare și piper, în ciuda logicii afișate.
-
Recomandari
Iubitorilor de ficțiune culinară.