Minciună și disimulare
Scris de Liviu Szoke • 10 April 2024 • in categoria Thriller
Autor: Sarah Pekkanen, Greer Hendricks
Rating:
Editura: Litera
Anul aparitiei: 2019
Traducere: Dana-Ligia Ilin
Numar pagini: 480
ISBN: 978-606-33-4051-2
Minciuna, înșelătoria, infidelitatea, păcălelile, tragerile pe sfoară, înjunghierile pe la spate, manipulările, disimularea, toate acestea se amestecă și se înlănțuie în acest volum apărut la Editura Litera în 2019, în colecția Buzz Books, pe vremea când această colecție, care rivalizează deja cu longeviva și redutabila Fiction Connection/Crime de la Editura Trei, începea deja să se afirme ca una dintre cele mai solide de pe piața editorială de gen de la noi.
Timpul a trecut, în Buzz Books au apărut cărți care au făcut și fac în continuare furori pe plan mondial, iar de curând ea a rămas, după lansarea colecției Folio, colecția în care apar romanele populare, de masă, cele care se vând cu milioanele și propun o literatură de consum fără pretenții la premii, dar cu lipici la public. Lucru dovedit de vânzările uriașe la nivel mondial.
Cele două scriitoare americane nu ne propun în Fata anonimă un thriller în adevăratul sens al cuvântului, ci un roman mystery cu ardere lentă și desfășurare molcomă, dar care îți imaginezi încotro se îndreaptă pe măsură ce faci cunoștință cu personajele sale și faptele lor abominabile. Practic, nu știi dacă să-ți fie milă sau groază de ele, să le compătimești sau să le detești, niciunul nu e complet negru, dar nici de-un alb imaculat, toate au laturi ascunse și secrete tenebroase închise în dulapuri și încuiate cu trei rânduri de chei, însă tuturor li se găsesc, într-o oarecare măsură, și scuze.
Unul dintre personaje se simte apăsat de moartea surorii sale în adolescență, moarte produsă pentru că a încuiat-o pe dinafară în toiul nopții. Altui personaj i-a rămas sora schiloadă și cu grave sechele mentale după ce-a încuiat-o în casă, la etaj, în camera ei, iar ea a dat o fugă până la magazin. Și, cuprinsă de remușcări, mai ales că părinții ei nu sunt deosebit de înstăriți, fata rămasă întreagă (la suprafață, că-n mintea ei e cam vraiște, ducând o existență promiscuă și abia întreținându-se din joburi destul de umilitoare într-un New York extrem de exigent, dar totodată plin de posibilități) face tot posibilul să-i ajute ca să îi poată oferi tot ajutorul necesar surorii rămase cu handicap, cu corp de adult, dar minte de copil.
Dar cum banii nu sunt de ajuns, află cu totul întâmplător că o psihologă organizează un studiu despre etică și moralitate care se plătește extrem de generos. Și ce rău îi poate face dacă răspunde la niște întrebări, e drept cam intruzive și incomode, dar altminteri inofensive? În aparență. Căci întrebările devin tot mai personale pe măsură ce personajul în cauză acceptă să devină subiect unic al studiului, iar psihologa o pune să facă niște lucruri tot mai neortodoxe.
Mărturisesc că n-am plecat cu așteptări foarte mari văzând notele nu chiar grozave de pe Goodreads și părerile unor cititori. Iar dacă nu pleci cu așteptări foarte mari, există mari șanse ca ele să nu-ți fie înșelate, ci, în cazuri fericite, chiar depășite. Cartea de față este un astfel de exemplu. Nu e un thriller în sensul clasic, nici măcar unul domestic, deși mizează pe întorsătura de situație finală.
Nu e nici sângeros, însă jocul de-a șoarecele și pisica, manevrele, manipulările, jocul psihologic sunt atent puse în scenă, iar personajele sunt astfel croite încât la un moment dat nici nu mai știi pe cine să crezi, cine înșală pe cine, cine trădează pe cine și cu ce motiv, cine e infidelul și de ce, de ce s-a sinucis cine s-a sinucis și mai ales de ce se întâmplă tot ce se întâmplă și cine e cel sau cea care face și desface totul. Un roman mystery elegant, atent scris, nu foarte alert, dar cu personaje care mai de care mai grotești și mai mârșave.