bookblog.ro

Millennium 5

Scris de • 13 October 2017 • in categoria

Titlu: Girl Who Takes An Eye For An Eye
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2017
Numar pagini: 448
ISBN: 9780857056429
Cumpara cartea

Trilogia „Millennium” a fost, pentru mine, o dragoste fulgerătoare, neașteptată și... ușor bolnăvicioasă. Stieg Larsson a avut curajul să abordeze subiecte dificile și profunde, ambalate cu o lejeritate aparentă între coperțile unor așa-zise thrillere. Departe de mine gândul de a sugera că oricare dintre cele trei romane (și mai ales primul) nu ar geme de acțiune, de întorsături bruște de situație și de o întunecime copleșitoare, de care numai literatura și cinematografia scandinave sunt capabile. Însă, dincolo de tumultul faptelor, personajele au fost cele care au supraviețuit trecerii timpului – și au trecut aproape nouă ani de când mi-au căzut ochii pentru prima dată asupra lor; de când am făcut cunoștință cu Lisbeth Salander și cu Mikael Blomkvist.

După tragicul deces al lui Larsson, lumea s-a clătinat, iar nostalgia a luat locul șocului. Cu toate acestea, a urmat o a patra carte, scrisă de David Lagercrantz, jurnalist suedez, autor al unei cărți biografice excelente despre Zlatan Ibrahimovic, care m-a încântat nespus prin maniera facilă și totodată plină de emoție în care a fost scrisă.

Săptămâna aceasta am dedicat-o celei de-a cincea cărți, disponibilă în limba engleză, cu titlul sugestiv și foarte limpede „The Girl Who Takes An Eye For An Eye” (expresia echivalentă ar fi „ochi pentru ochi, dinte pentru dinte”) – descrierea perfectă a lui Lisbeth Salander.

În aceast nou volum, protagonista își duce traiul într-o închisoare suedeză, unde a ajuns în urma refuzului de a lua cuvântul și de a se apăra într-un proces. Firește, închiderea ei a fost, mai mult sau mai puțin, nedreaptă, însă ea își acceptă pedeapsa și își vede de preocupările sale... până într-un punct. O succesiune de întâmplări îi canalizează atenția și energia în două direcții, devenite, peste noapte, urgente: revolta față de teroarea instaurată în închisoare de una dintre răufăcătoarele periculoase și informațiile noi despre propriul trecut, mai încâlcit decât pânza de păianjen care dă titlul celei de-a patra cărți.

Firește că partenerul său, jurnalistul Blomkvist, cu nasul său format, de detectiv, „prinde” la rândul său câteva piste interesante și începe o cercetare pe cont propriu, apelând la relațiile și capacitățile sale deosebite. Astfel, în timp ce Lisbeth își face un plan prin care să deturneze ideile malefice ale rivalei sale de după gratii și să salveze ultima victimă a torturii psihologice a acesteia (o tânără cu o istorie traumatică și, totuși, romantică, despre care aflăm multe pe parcursul cărții), Blomkvist își conduce investigația cu metodele deja consacrate.

Amestec de thriller, suspans și dramă, romanul nu se ridică la înălțimea trilogiei clasice, în ciuda talentului autorului de a spune lucrurilor pe nume clar și totodată plastic. Mi-a făcut plăcere să citesc mai ales despre ițele încurcate ale vieții personale ale lui Mikael Blomkvist, dar și povestea deținutei pe care Lisbeth decide să o ajute.

Cu toate acestea, în mare parte, protagonista mi s-a părut a avea doar o umbră din farmecul cu tente noir demonstrat în primele trei cărți. Dintr-o anti-eroină fascinantă, cu un trecut complex, traume încă active și o minte genială, dintr-o militantă pentru feminism și pentru voință proprie și o luptătoare pentru drepturile femeilor de pretutindeni, s-a transformat, parcă, într-un personaj aproape unidimensional, care ajunge – o spun cu tristețe – să fie „vioara a doua” într-un roman.

V-am făcut curioși? Puteți alege să citiți și să dezbatem împreună; cu siguranță, nu va fi un timp pierdut!

 • Plusuri

  Acțiune antrenantă, suspans, câteva elemente-surpriză intrigante.

 • Minusuri

  Caracterizarea personajelor este mult sub așteptări, însă se compensează prin apariția unor personaje secundare care atrag atenția.

 • Recomandari

  Pentru fanii literaturii scandinave, ai thrillerelor și ai primei trilogii. Nu recomand lectura fără a fi parcurs celelalte patru volume ale seriei.

Categorie: | Autor: | Editura:Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

 1. Catalina Ghitulescu spune:

  Parca si Millennium IV nu s-a ridicat la nivelor celor scrise de Stieg Larsson.

  A fost interesant, dar nu a avut acel ceva care te impiedica sa lasi cartea din mana. Si mai dezamagitor a fost filmul dupa volumul I (in rest chiar nu m-au interesat filmele facute dupa aceasta carte, nici macar nu stiu daca exista)

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro