bookblog.ro

Esenţele tari se ţin în cărţi de buzunar

Scris de • 22 April 2011 • in categoria

Titlu: Mecanica inimii
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2009
Traducere:
Numar pagini: 192
ISBN: 978-606-8073-27-9

Jack, personajul – narator, se naşte cu o inimă bolnavă, de aceea se va căpătui cu una artificială, cam rudimentară ce-i drept, formată dintr-un ceasornic cu cuc care îl va ţine în viaţă. Noul cord este mult mai sensibil la sentimentele puternice, care îi pot da peste cap mecanismul şi chiar îl pot omorî, dacă nu respectă un decalog care îi este vital. Una dintre cele mai importante reguli: nu are voie să se îndrăgostească.

Mecanica inimii este o carte de buzunar în care am găsit mai multă substanţă decât în volume de sute sau mii de pagini. Identifici aici o poveste de iubire (ce temă banală, nu?) spusă însă atipic faţă de tot ce aţi citit până acum. Pentru ca povestea să iasă din tipare, personajul principal este puţin altfel: supravieţuieşte cu o inimă artificială, formată dintr-un ceas cu cuc, făcută de Madeleine, meşteră în “reparatul” oamenilor.

Deşi îl ţine în viaţă, mecanismul devine mai mult un soi de handicap. Nimeni nu vrea să îl adopte pe băiatul cu inimă ciudată, aşa că acesta are parte de izolare şi cel mult de milă. Iar personajul mi-a devenit cu atât mai simpatic cu cât chinul lui devine mai evident. Luat sub ocrotirea doctoriţei Madeleine, Jack primeşte un decalog, musai de respectat odată cu ieşirea în lumea reală, un spaţiu vătămător prin toate aspectele lui:

Înainte de toate, nu atinge acele. În al doilea rând, stăpâneşte-ţi mânia. În al treilea rând, niciodată, nici în vecii vecilor, nu te îndrăgosti. Căci atunci, pentru totdeauna, acul care arată orele la ceasornicul inimii tale îţi va străpunge pielea, oasele ţi se vor sfărâma, iar mecanica inimii se va strica iarăşi.”

Deci i se interzice să se îndrăgostească. Ce credeţi că face Jack cum iese în lume? O da, se îndrăgosteşte. Nu că dragostea ar fi ceva programat şi controlabil, însă în cazul lui cel puţin poate avea repercusiuni fatale. Cunoaşte o micuţă cântăreaţă, pe domnişoara Acacia, iar acele i se dau peste cap, mecanismul inimii intră în delir, iar viaţa lui de acum încolo are ca singur scop şi sens iubirea pentru ea. Trece prin umilinţele şi bătăile venite din partea unui contracandidat gelos, însă le face faţă cu brio şi are grijă să se răzbune crunt.

Mi se pare imposibil să nu vă placă această cărticică. Şi nu, nu se adresează femeilor neapărat, dimpotrivă, tind să cred că o să placă la fel de mult şi taberei masculine. Şi până la urmă, autorul este un El. Deci dacă vreţi o carte despre iubire, departe de un romantism de prost gust şi de lecturi siropoase, Mecanica inimii o să vă ofere o altă abordare a acestei teme atât de epuizate în aparenţă.

 • Plusuri

  cristalizarea sentimentelor, practic transformarea a ceva abstract în ceva palpabil. Descrierile ingenioase, personajele cu caracteristici fantastice pe care nu ai cum să nu le simpatizezi, şi, de ce nu, numărul mic de pagini, atât de bogate totuşi în conţinut.

 • Minusuri

  nu sunt. Este una dintre cărţile mele preferate şi chiar nu îi găsesc cusururi.

 • Recomandari

  celor care iubesc lecturi precum Micul Prinţ sau Pinocchio, celor atraşi de fantastic şi tuturor celor care vor o carte despre iubire scrisă inteligent, cu farmec şi multă imaginaţie

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Iulia Jianu spune:

  e o carte speciala. mi-a placut extrem de mult.

  raspunde

 2. Jane spune:

  Mecanica Inimii e o carte deosebita.
  Am visat cu ochii deschisi cat timp am citit-o.

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro