bookblog.ro

Întreg Parisul auzise de parada modei…

Scris de • 28 April 2025 • in categoria

Titlu: Muza lui Dior
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2024
Traducere:
Numar pagini: 414
ISBN: 978-606-088-675-4

Cartea lui Marius Gabriel impresionează prin amestecul bine dozat de ficțiune și realitate, și prin felul profund și atent în care autorul a cercetat epoca postbelică, așa cum a arătat aceasta în Parisul acelor ani atât de dificili. Nu degeaba scriitorul a fost “acuzat” de revista Cosmopolitan pentru faptul că “ți se arde mâncarea pe foc, citindu-i cărțile”, deși acestea nu sunt nici facile și nici nu se adresează țintit doar unei anumite categorii de cititori.

Muza lui Dior urmărește povestea lui Copper Reilly, o tânără jurnalistă americană care ajunge la Paris în 1944, imediat după eliberarea orașului. Prinsă într-o căsnicie nefericită, Copper decide să își croiască propriul drum și întâlnește un designer de modă talentat, dar necunoscut la acea vreme - Christian Dior.

Romanul surprinde atmosfera Parisului în perioada de reconstrucție, explorând atât suferințele celor care au supraviețuit războiului, cât și renașterea modei și a artei. Copper devine o figură esențială în ascensiunea lui Dior, încurajându-l să își urmeze viziunea și să își creeze propria casă de modă. Pe lângă această poveste inspirațională, cartea aduce în prim-plan și dilemele personale ale protagonistei, prinsă între două iubiri și încercând să își definească identitatea într-un oraș plin de promisiuni și ispite.

O descriere care atrage atenția în mod deosebit în carte este aceea a primului show de modă al noi înființate case Dior, în februarie 1947.

În cele din urmă ziua cea mare sosi – miercuri, 12 februarie 1947. Copper ajunse pe Avenue Montaigne la primele ore ale dimineții, dar locul dădea deja în clocot. În fața clădirii se adunaseră mai mulți curioși care aflaseră că ceva special avea să se întâmple și sperau să poată arunca o privire înăuntru. Părea că întreg Parisul auzise de parada modei organizată de casa Dior, dar asta numai mulțumită publicității făcute din gură în gură, căci ziarele erau în grevă de peste o lună. (…) Copper se strecură înăuntru. În aer plutea aroma florală a noului parfum creat special pentru această ocazie de Tian – numit “Miss Dior” în onoarea lui Catherine -, pulverizat din plin din atomizor de o fată care alerga în sus și în jos pe scări. (...) Dior însuși, îmbrăcat într-un costum de dimineață cu o lăcrămioară la butonieră, era palid și nervos. Copper îl găsi în cabina de probă, făcând ultimele retușuri la cele nouăzeci și patru de ținute: rochii de seară și de zi, taioare, toate grupate.

Această paradă de modă nu numai că va lansa cu un imens succes Casa Dior, dar va face și istorie, arătând lumii întregi că Parisul și-a revenit după război și este, din nou, locul unde se naște haute couture.

Dacă apreciați ficțiunea istorică, poveștile despre modă și personaje feminine puternice veți găsi în Muza lui Dior o lectură fascinantă și plină de emoție.

Text scris de Raluca Elgyar

  • Plusuri

    Personaje conturate foarte bine, dialoguri frumos scrise și descrierea unui Paris postbelic absolut fascinant.

  • Minusuri

    O carte frumoasă pe care cu greu o poți lăsa din mână.

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro