bookblog.ro

Cronicile din Narnia

Scris de • 23 August 2008 • in categoria

0Autor: C.S. Lewis
Rating: 5 stele - C.S. Lewis - Cronicile din Narnia rating - recenzii carti
Editura: Rao

(ediţia în limba engleză)
C.S. Lewis - Cronicile din Narnia - recenzie cartiNu sunt multe cărţi care pot să capteze acea lume unică a copilăriei şi să o păstreze pentru totdeauna. Cronicile din Narnia nu numai că o prind precum o corabie într-o sticlă, dar creează şi iluzia valurilor care leagănă corabia şi vânturilor care îi umflă pânzele. Cărţile lui Lewis vin dintr-un loc şi un timp mai bun, unde leii vorbesc şi oamenii se transformă în dragoni dacă dorm pe grămada de comori.

C.S. Lewis a scris Cronicile din Narnia într-o perioadă în care genul fantasy înflorea. La jumătatea secolului trecut, scriitori precum Lewis, Tolkien, sau Williams se întâlneau într-un mic bar din Oxford, formând grupul care avea să rămână cunoscut drept "The Inklings". Toţi împărtăşeau o dragoste pentru folclor şi mitologie, iar aici a fost citită şi o versiune timpurie din Stăpânul Inelelor.

Cronicile din Narnia pot fi văzute şi ele ca un produs al acelei atmosfere, deşi diferă foarte mult în ton şi scop faţă de opera lui Tolkien. Narnia s-a născut din copilăria lui Lewis, petrecută în Irlanda de Nord, din viaţa lui din internate şi din bombardamentele germane asupra Londrei. Dar cărţile rămân mereu optimiste şi senine, la fel ca peisajele munţilor Mourne din care autorul s-a inspirat.

Seria este compusă din şapte cărţi. În fiecare dintre acestea, un grup de copii este transportat din lumea reală în lumea fabuloasă a Narniei, pentru a o salva de forţele întunericului. Aici descoperă magie şi creaturi uimitoare, inspirate din folclorul nordic şi mitologia clasică, dar şi vrăjitoare teribile sau demoni malefici. Mai sunt de remarcat şi puternicele influenţe creştine pe care le are povestea, simbolurile apărând la tot pasul.

Prima carte din serie, Nepotul Magicianului este un prequel la Şifonierul, Leul şi Vrăjitoarea (publicată anterior) şi explică câteva lucruri despre geneza lumii Narnia, trasând multe paralele la geneza biblică. Povestea începe cu Digory şi Polly, care sunt transportaţi prin magie în Narnia de Unchiul Andrew, un magician rău intenţionat. Acolo ei îl vor întâlni pe leul Aslan, care le cere să salveze Narnia de Vrăjitoare. Ani mai târziu, Digory va fi profesorul care îi va găzdui pe copiii Pevensie în casa lui.

Şifonierul, Leul şi Vrăjitoarea se apropie mai mult de tiparele fantasy-ului eroic decât cartea anterioară. Fugind de bombardamentele germane asupra Londrei, copiii Pevensie (Peter, Susan, Edmond şi Lucy) vor ajunge în casa lui Digory şi vor descoperi şifonierul care îi va duce în Narnia, unde vor trebui să salveze din nou lumea de Vrăjitoare. Deşi ei petrec foarte mult timp acolo, la întoarcerea în lumea reală descoperă că au trecut doar câteva secunde în, iar următoarea lor călătorie în Narnia va avea loc peste aproape un mileniu în timp narnian.

Calul şi Băiatul este singura carte care are un protagonist narnian, Shasta, un băiat care este vândut ca sclav dar fuge ajutat de un cal vorbitor (observaţi asemănarea cu un basm românesc), iar pe drum descoperă o armată care se pregăteşte să atace Narnia.

Seria se concentrează din nou asupra copiilor Pevensive în Prinţul Caspian, cei patru fiind chemaţi înapoi pentru a-l pune la loc pe tron pe prinţul care fusese alungat de unchiul său. Apoi Lucy şi Edmund se vor întoarce (alături de verişorul lor Eustace) pentru a naviga alături de Caspian către ţara lui Aslan în Călătorie pe Mare cu Zori-de-Zi.

În penultima carte, Jilţul de Argint, Eustace se va afla din nou în Narnia alături de colega sa, Jill Pole, pentru a-l salva pe fiul lui Caspian, prinţul Rilian. Cei doi vor apărea şi în ultima carte, intitulată sugestiv Ultima Bătălie, pentru a lupta alături de copiii Pevensie în bătălia care avea să marceze sfârşitul lumii Narnia.

Stilul este foarte descriptiv şi în acelaşi timp alert, naraţiunea menţinând mereu atenţia cititorului. Capitolele sunt scurte şi trec foarte repede, iar cărţile se dovedesc uneori chiar prea scurte. Lewis reuşeşte să creeze o Narnie vie şi captivantă, atât pentru adulţi cât şi pentru copii.

Ediţia aceasta vine într-o cutie ilustrată cu imagini din ultimele ecranizări ale cărţilor. Formatul este perfect şi foarte uşor de citit, iar lucrul care mi-a plăcut cel mai mult au fost ilustraţiile. Fiecare capitol vine cu două sau trei desene, făcute foarte bine, care ilustrează scenele importante pe măsură ce se petrec.

Cronicile din Narnia alcătuiesc o poveste de neuitat şi o lume a copilăriei veşnice. Am făcut la început acea comparaţie cu o corabie într-o sticlă, deoarece mă gândeam la corabia căpitanului Hook plutind lângă insula lui Peter Pan, într-o altă poveste la fel de îndrăgită. Ambele poveşti vorbesc despre copilărie şi sfârşitul copilăriei şi nu s-au învechit deloc. Adevăratele minuni din Narnia nu sunt leii vorbitori sau dragonii, ci faptul că de fiecare dată când deschizi cartea eşti dus într-o lume fantastică şi eşti din nou copil. Iar aşa ceva nu se întâmplă prea des.

Scrisă de Cristi Mitran

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 19 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. gia spune:

  Felicitari Cristi, foarte frumos scris, o lume de poveste de vis si copilarie. O sa citesc si eu cartile… in vacanta de vara :)

  raspunde

 2. Alyna spune:

  Excelenta recenzie! M-a impresionat foarte mult, mai ales prima parte ce povesteste despre legătura dintre cei 3 scriitori. Superba! M-ai convins sa citesc cartile, care ma asteapta de destul de mult timp pe noptiera. :)

  raspunde

 3. Pyuric spune:

  Si Cronicile, si Stapanul Inelelor sunt unele din cartile mele favorite :) Foarte tare recenzia, concisa (eu cred ca m-as fi lungit la nesfarsit, cu zeci de paranteze si detalii :p ). Imi pare rau doar ca filmul nu este nici de departe pe masura lor (ca sa nu mai spun ca au inceput cu ecranizarea celei de-a doua carti, si au continuat cu a 4a…).

  raspunde

 4. Pingback: Voices in the Park | bookblog.ro

 5. robert92 spune:

  captvante, stimulatoare de imaginatie si carti care ofera un loc de “refugiu” al imaginatiei :x am citit cronicile de 2 ori… si inca imi plac :D

  raspunde

 6. robert92 spune:

  in legatura cu ecranizarea “Narniei”, si mie mi se pare sec ca nu respecta ordinea romanelor. :-? in fine… prefer sa-mi folosesc imaginatia mea decat pe cea a Hollywood-ului :D

  raspunde

 7. Laura spune:

  Narnia este taramul in care esti vesnic copil. O lume magica la care poti reveni la orice varsta si esti intotdeauna bine primit. Poate Harry Potter e tinut la loc de cinste de multi, dar mie mi se pare ca Cronicile din Narnia sunt mult superioare.

  raspunde

 8. justmeandonlyme spune:

  Am citit toate 7 volume si consider k sunt mai captivante decat filmul insusi.oricum nu sunt cartile mele preferate dat merita sa le citesti:)

  raspunde

 9. bianca spune:

  Am citit si eu cartile sunt foarte bune,dar eu nu prea ador cartiele Sf.Vroiam sa zic ca ,cuvantl superior nu are grad de comparatie,e logic!

  raspunde

 10. Pingback: Raluk.ro – Coolhunting in Bucuresti » 10 mari ecranizari dupa bestseller-uri

 11. iulia spune:

  cele mai tari carti pe care le-am citit

  raspunde

 12. Pingback: Pachet promotional Cronicile Din Narnia, C. S. Lewis - Oferte Carti

 13. Alexandra spune:

  Ador aceasta serie de carti si le-am procurat pe toate.Am citit toate volumele despre Harry Potter si “Fetita Celei de a Sasea Luni”,dar astea mi-au placut cel mai mult!

  raspunde

 14. Alexandra spune:

  Cui ii plac cartile “Harry Potter” imi raspunde!

  raspunde

 15. Alexandra spune:

  De-atitea ori am citit aceste carti,incit mi-am si desenat harti cu tinutul Narnia,Calormen,Insulele Parasite etc. si nu mi-e rusine sa recunosc, deoarece pur si simplu ADOR aceste carti!Iti trezesc in suflet dorinta de aventura,de descoperire!Cine n-a citit aceasta serie de carti,va recomand sa mergeti cit mai repede la biblioteca sau chiar sa le si procure si sa le citeasca!Lectura placuta tuturor!

  raspunde

 16. pauna oana spune:

  am vazut filmele,am retrait magia povestilor copilariei.daca as citi cartile as muri si-as invia de bucurie.

  raspunde

 17. alex spune:

  extraordinare. imi pare rau ca cs lewis n-a trait mai mult. am fi avut cu siguranta mault mai multe carti scrise de el. narnia nici nu se compara cu harry potter. recomand cu multa caldura.

  raspunde

 18. Sergiu spune:

  C. S. Lewis mai are şi cartea ” Creştinismul redus la esență”.

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro