Gelozie, obsesie, posesie
Scris de Anca Giura • 30 December 2011 • in categoria Roman de dragoste
Autor: Alain Robbe-Grillet
Rating:
Editura: Art
Anul aparitiei: 2011
Traducere: Raluca Dinca
Numar pagini: 136
ISBN: 978-973-124-628-4
Nu vă începeţi noul an în braţele geloziei, vă recomand. Dar dacă totuşi se întâmplă, consolaţi-vă cu faptul că s-a petrecut şi la case mai mari. Unde mai punem că marea literatură adoră tema geloziei. Însă trebuie să facem diferenţa între gelozia exploatată literar şi gelozia pe trăitelea, nu-i aşa?
Cineast şi autor avangardist în epocă, proclamând un ,,Roman Nou’’ prin manifestul său celebru din 1963, Alain Robbe-Grillet a instaurat o tehnică de abordare a ficţiunii ca prin lentila unei camere de luat vederi. Acesta este farmecul deosebit al povestirii în romanul ,,Gelozia’’ în care atenţia naratorială sfidează un epic ordonat, favorizând concentrarea pe detaliu. O aplicaţie detectivistă, obsesivă, geloasă, voaieuristă se aşterne peste gestul mânuirii furculiţei în farfurie, peste paharul de coniac dus la buze, peste o siluetă feminină la geam, peste tăcerile complice de la cină şamd.
Am certitudinea că Alain Robbe-Grillet a intrat în mintea unui gelos până la obsesie atunci când se plasează în postura unui incert soţ gelos, care–şi urmăreşte soţia luând cina cu Franck, un prieten de familie al cuplului. Învăluirea în mister, tipică filmelor anilor ’50, este dusă la perfecţiune în acest roman în care cititorul este atras să se implice extrem în clarificarea necunoscutei: a fost sau n-a fost adulter?
Senzualitatea insidioasă a frumosei ,,A...’’ este prezentată tot din perspectivă experimentală, cinematografică fie secvenţial, fie din profil, fie din spate ori, cel mai frecvent, printre jaluzele. În fapt, ,,jaluzeaua’’ cuvânt înrudit etimologic şi semantic cu ,,gelozia’’(,,la jalousie’’) devine o dublă metaforă: a celui ascuns, a celui ,,din umbră’’, precum şi a ,,celor tăinuite’’. Astfel, se crează o tensiune deosebită- între privitorul voaieur (soţul gelos) şi cuplul format din ,,A...’’ şi din Franck (presupusul amant)-la care cititorul participă consecvent pus şi el în poziţia ascunsă a soţului, mereu obturată privirii.
În fond, pentru Alain Robbe-Grillet nu este importantă rezolvarea epică a trio-ului amoros, cât reliefarea obsesiei care se naşte în mintea unui gelos incurabil. Pentru aceasta, scena unei cine în doi sau înserarea africană de roman colonial este reiterată neîncetat simulând mecanismul periculos al compulsiei pe care îl implică gelozia.
-
Plusuri
Deschidem o carte care a făcut istorie în istoria romanului contemporan.
-
Minusuri
Tehnica repetitivităţii poate pune în dificultate un cititor neavizat.
-
Recomandari
Un roman pentru toţi geloşii, precum şi pentru victimele lor.
Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!
-
Da, Zina, cu explicaţii, mai ales după excesele pe tema geloziei care au fost evidenţiate la tv mai zilele trecute.
Zina spune:
3 January 2012 | 10:38 am
…iar geloșilor să li se înmâneze odată cu romanul și un dicționar explicativ, ca să fim siguri că pricep !!! :))