Doamna şi licornul
Scris de Alice Teodorescu • 18 October 2009 • in categoria Roman de dragoste
Autor: Tracy Chevalier
Rating:
Editura: Polirom
Anul aparitiei: 2005
Traducere: Fraga Cusin
Numar pagini: 324
ISBN: 973-681-827-6
Doamna si licornul se înscrie în seria romanelor de reconstituire istorică, aşa cum am fost obişnuiţi de scriitura lui Tracy Chevalier. De această dată, inspiraţia scriitoarei porneşte de la misterioasele tapiserii păstrate azi la Muzeul Naţional al Evului Mediu Cluny, din Paris. Înfăţişînd simţurile umane metaforizate prin dialogul vizual femeie/licorn, tapiseriile devin centru al unei povestiri ce surprinde dramele umane regăsite în ierarhia medievală - de la nobili până la meşteşugari.
Romanul are în vedere reconstituirea unui Ev Mediu în care arta devine locul unde oamenii pot evada pentru a-şi trăi viaţa, dincolo de regulile şi tabuurile vremii. În acea lume, dragostea, sentiment aproape inexistent, sentiment interzis de normele vieţii de zi cu zi, devine licornul mult dorit de toate personajele cărţii. Este interesant de văzut cum destinul familiilor ce intra în contact cu tapiseriile, de la nobila familie Le Viste, până la familia de ţesători de la Chapelle este întreţesut asemeni iţelor din urzeală. Cu toate acestea, limitările vremii se impun, nu însă fără a permite o scurtă intruziune a culorilor în destinele terne ale personajelor.
Totodată, cele 6 tapiserii Gustul, Pipăitul, Mirosul, Auzul, Văzul şi A mon seul desir, ce reprezintă îmblânzirea treptată a unui unicorn de către o tânără nobilă, marchează parcursul personajelor către dragostea ideală, de care se bucură pentru o scurtă vreme, cât timp se află în contact cu ele. Genvieve visează la afecţiunea soţului ei, Jean le Viste, cel care comandă tapiseriile pentru a-şi sublinia averea şi statutul social; Nicolas des Innocentes trăieşte o scurtă aventură cu fiica nobilului, Claude le Viste, pe care cu cât o doreşte mai tare, cu atât mai mult aceasta îi este interzisă; Alienor, fiica oarbă a ţesătorului Georges de la Chapelle, imaginează o lume în care să fie acceptată şi iubită aşa cum este.
Construcţia romanului urmăreşte, astfel, senzaţiile şi trăirile fiecărui personaj (de altfel, capitolele poartă numele personajului care îşi expune frânturi de poveste) pe măsură ce tapiseriile iau naştere, se modelează şi ajung să guverneze pentru un timp visurile şi dorinţele fiecăruia. Unicornul, creatură mitologică desprinsă din imaginarul colectiv medieval, ia forma gândurilor personajelor, pentru a le stârni simţurile şi a le purta dorinţele într-o lume idealizată.
Deşi finalul presupune ruperea de imaginar pentru a reveni la normele sociale ale Evului Mediu, într-un fel, fiecare personaj are parte de un deznodământ fericit, sacrificându-şi statutul pentru acea clipă de împlinire, înainte de a se întoarce la griul de zi cu zi.
Este un roman trist şi optimist în acelaşi timp, care metamorfozează conceptul de iubire în postura licornului mereu râvnit, dar niciodata atins, pentru că, până la urmă, perfecţiunea nu există, iar fericirea se naşte din lucrurile simple.
Citeste cele 6 COMENTARII si spune-ti parerea!
-
Intr-adevar, scriitura ei a fost remarcabila in Fata cu cercel de perla, dar, sincer, eu i-am citit pana acum toate cartile (de fapt, pe ultima aparuta o citesc chiar acum :)si imi place modul cum imagineaza povesti, cum le brodeaza pornind de la fapte reale. Poate ca tocmai asta e ideea, sa modernizeze anumite personaje din vremuri trecute…poate fi o interpretare sau, poate, cum spui tu, sa fie doar ceva fals.
-
Cartea asta a fost, ce e drept, draguta, mai draguta [din punctul meu de vedere] decat Fata cu cercelul de perla, dar inferioara romanului “Albastru pur”. Acela mi se pare cel mai reusit, de pana acum, al lui Chevalier.
-
doamna si licornul este prima carte pe care am cicit-o scrisa de tracy si mi s-a parut chiar foarte buna.povestea,dar mai ales faptul ca are mai multi naratori (specific scriitoarei) ne induce starea aceea mediavala.
-
da, chiar este o atmosfera medievala, Tracy Chevalier are acest talent de a recrea specificul vremii din care se inspira si pe care o transpune in romanele sale :)
-
Eu am descoperit alta carte Al saptelea licorn de Kelly Jones care mi-a facut trecerea la aceasta carte, pe care inca nu am reusit sa o citesc! Si uite asa am facut o pasiune pt acele tapiserii medievale pe care le-am descoperit in muzeul Cluny din Paris
Anca R. spune:
22 October 2009 | 12:37 pm
Cartea mi-a placut, desi nu mi s-a parut o realizare la fel de remarcabila precum “Fata cu cercel de perla”. In mare, povestea pare plauzibila si m-a impresionat grija cu care personajele feminine din tapiserie au fost transferate in carte. Insa, ceva suna fals. Acolo nu vorbesc oameni ai Evului Mediu, ci oameni contemporani in costume medievale.