bookblog.ro

Povestea Supravieţuirii

Scris de • 24 January 2019 • in categoria ,

Titlu: Tatuatorul de la Auschwitz
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2018
Traducere:
Numar pagini: 305
ISBN: 978-606-779-434-2
Cumpara cartea

Literatura, cu genurile şi formele sale de expresie diferite, are un rol esenţial ca instrument de învăţare, fie prin transmiterea de informaţii factuale, fie prin evocarea subiectivă şi empatică a unor momente şi epoci istorice care nu pot şi nu trebuie date uitării. Holocaustul nu a dus lipsă de mărturii şi totuşi, orice nouă poveste este binevenită şi ne oferă nouă, ca cititori, o altă perspectivă şi un nivel mai aprofundat de înţelegere a unui trecut care nu trebuie repetat.

Din acest punct de vedere, Heather Morris ne face un cadou frumos în forma poveştii vieților adevărate ale lui Lale şi a Gitei, doi supravieţuitori ai lagărelor de concentrare de la Auschwitz şi Birkenau. În spatele poveştii, se află unul dintre simbolurile Holocaustului: numerele verzi tatuate pe braţele prizonierilor din lagărele de concentrare.

Lale Sokolov, un evreu slovac, ajunge la Auschwitz, în aprilie 1942, şi este hotărât să supravieţuiască unui coşmar ce pare fără sfărşit. Astfel, acceptă să devină tatuator, fapt care îi conferă avantaje suficiente pentru a fi oarecum intangibil, chiar și în fața celebrului doctor Mengele. I se dă mâncare, ceva mai multă şi mai bună (pe care o împarte cu alţi prizonieri ori de câte ori are ocazia), are o cameră proprie, lângă barăcile ofiţerilor germani şi, ocazional, are acces la informaţii importante despre ceea ce se întâmplă dincolo de gardurile lagărului.

Întâlnirea cu Gita, o evreică din Slovacia, căreia el îi tatuează braţul şi de care se îndrăgosteşte, îi va schimba viaţa. Supravieţuirea îşi extrage puterea din iubirea şi pasiunea care îi unesc pe cei doi tineri. Speranţa se naşte în umbra crematoriilor, a gazărilor, a torturilor instituite de Mengele, şi a uciderilor în masă, iar, în final, se dovedeşte mai puternică decât toate acestea.

Lale şi Gita vor supravieţui lagărelor de concentrare şi vor reuşi să se reîntălnească după război, să se căsătorească şi să devină părinţi. Norocul, destinul, iubirea, întâmplarea ? Toate la un loc ? Greu de răspuns... dar, Lale şi Gita înving imposibilul, atrocitatea şi cruzimea vremurilor şi a oamenilor.

Trebuie spus că există voci care au pus sub semnul întrebării modul în care a supravieţuit personajul central al poveştii, s-a vorbit chiar despre colaboraţionism cu naziştii. Dar dincolo de aceste lucruri, Tatuatorul de Auschwitz rămâne o poveste care merită citită, care impresionează şi care se adaugă atâtor alte poveşti despre ceea ce este, probabil, cea mai mare oroare a istoriei secolului al XX-lea.

  • Plusuri

    Stilul narativ simplu şi încărcat de emoţie care te face să nu poţi lăsa cartea din mâini.

  • Recomandari

    O carte emoţionantă despre speranţă, iubire şi libertate.

Categorie: , | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro