bookblog.ro

Nimicul care te vindecă

Scris de • 26 February 2013 • in categoria

Titlu: Misterul Placebo
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2013
Traducere:
Numar pagini: 200
ISBN: 978-606-587-061-1
Cumpara cartea

Bei ceai cu lâmîie ca să-ţi treacă răceala mai repede? Nu te lasă durerea de cap fără Nurofen? Patrick Lemoine îţi explică cum propriile credinţe te pot vindeca.

Misterul Placebo reprezintă o compilaţie de fapte şi ipoteze cu privire la efectul placebo - de la aplicarea în studiile clinice în „dublu orb” pînă la homeopatie. Efectul placebo se referă, de fapt, la orice influenţă extra-terapeutică nespecifică care are loc într-o relaţie de îngrijire sau se adaugă unei substanţe active farmacologic sau unei metode dovedite ca fiind eficientă, sau care apare în absenţa oricăror substanţe/metode atestate, dovedite. Pe scurt, placebo se regăseşte cam în orice act medical, relaţie de îngrijire, relaţie terapeutică, chiar auto-medicaţie.

Pentru cercetătorii din medicină şi farmacologie, efectul placebo are două tăişuri: pe de-o parte, susţine un design clasic de cercetare, în care se compară efectele unei substanţe active cu efectele substanţei inactive şi, eventual, cu lipsa tratamentului, se trage linie, iar substanţa activă iese în general victorioasă; pe de altă parte, condiţiile de laborator ale testării sunt departe de contextul real în care oamenii se tratează, şi astfel se întîmplă fie ca placeboul să aibă efecte terapeutice mai puternice decît substanţa reală, fie să nu existe nici o diferenţă, fie să se observe că efectul susbtanţei X scade sau creşte în timp, ceea ce chimic e imposibil, dar din punct de vedere psihologic se poate întîmpla oricum. Astfel, studiile indică faptul că noutatea unui medicament sau terapii îi creşte eficienţa. Sau, o ironie clasică: cu cât remediul e mai amar sau mai dureros, cu atît e mai eficient. Cu cât medicul e mai sever/mai în vârstă/mai aglomerat/mai greu de găsit, cu atât reţeta lui este mai eficientă. În astfel de cazuri intervine credinţa în tratament sau vindecare, parte a efectului placebo.

Această „iluzie medicală”, care face bine pacienţilor atîta timp cît toată lumea crede în ea, este raiul şarlatanilor şi vindecătorilor de orice fel. Cu cît mai exotic remediul, cu atît cresc şansele ca el să fie acceptat şi să aibă o oarecare eficienţă. Cu cît e mai complicată şi mai „ştiinţifică” explicaţia, cu atît mai eficientă poate fi terapia. Patrick Lemoine dă drept exemplu homeopatia, care deşi încearcă să se constituie într-o medicină alternativă, nu a reuşit încă să demonstreze că efectul vindecător nu este, de fapt, placebo. Totuşi, mulţi oameni ar fi în stare să jure pe eficienţa remediilor homeopate. Acelaşi lucru este valabil şi pentru terapiile bioenergetice, ayurvedice şi lista poate fi continuată cu ...orice. Întrebarea ar fi: dacă funcţionează, ce mai contează că e o şarlatanie din punct de vedere al ştiinţei? Nici ştiinţa nu se poate lăuda că a eliminat efectul placebo sau că îl foloseşte într-o manieră sistematică. Problema în cazul terapiilor alternative nedocumentate este că oamenii pot investi mult timp, mulţi bani şi energie în apă de ploaie şi să obţină rezultate similare cu cele obţinute pe bază de „noroc” sau „credinţă”. Evident că există posibilitatea ca terapia nevalidată să înrăutăţească lucrurile, indiferent de efectul placebo pozitiv. Dau exemplu un remediu pentru cancer găsit într-o revistă de terapii naturiste: „Cancer. Se amestecă următoarele ingrediente proaspete: 500 g unt de casă (nesărat). 500 g untură (nesărată), 500 g miere polifloră, 500 g lămîi (cu tot cu coajă), tocate mărunt, 500 g cafea măcinată (dacă tensiunea este mărită, se vor folosi doar 250 g cafea). Tratamentul începe imediat, cu cîte o lingură de amestec, luat cu 30 de minute înaintea meselor principale. Nu se va face nici un alt tratament în paralel.”

Fără a intra într-o polemică legată de tratamente după ureche versus tratamente alopate şi afacerea mondială a medicamentelor, vă recomand cartea lui Patrick Lemoine ca material de gîndire. Data viitoare cînd luaţi vitamina C pentru creşterea imunităţii sau cumpăraţi o cremă cu colagen şi aveţi rezultae spectaculoase, amintiţi-vă o vorbă celebră din Biblie: „Credinţa ta te-a vindecat.”

 • Plusuri

  Informaţii diverse, o abordare nepărtinitoare, tonul de povestitor îmbracă informaţia într-o formă accesibilă

 • Recomandari

  Recomand cartea celor care doresc să ştie mai multe despre sănătatea lor şi cum este aceasta influenţată de informaţii, credinţe şi aşteptări.

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 3 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. documentar spune:

  vedeti documentarul acesta ref subiect:
  http://www.youtube.com/watch?v=QvbQnMvhQFw

  raspunde

 2. Cristina spune:

  In completarea recomandarii lui documentar, cititi si acest articol:
  http://www.descopera.ro/stiinta/4238441-efectul-placebo-miracolele-mintii

  Imi place recenzia, e specifica si riguroasa, banuiesc ca a fost o lectura antrenanta, dar si foarte solicitanta, mai ales pentru cititorii care nu sunt implicati direct in mediul medical. M-ai linistit zicandu-mi ca autorul are atitudinea relaxata a unui povestitor, e un adevarat… placebo pentru mine. :)

  raspunde

  • Mihaela Butnaru spune:

   Eu ţi-o recomand, chiar dacă este mai complicată decît Efectul Nocebo, sunt foarte multe lucruri pe care orice om preocupat de sănătatea sa ar trebui să le ştie. Sau o fi mai bine să nu le ştie? :)

   raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

 • Imparatul tuturor bolilor

Copyright ©2011 Bookblog.ro