bookblog.ro

Sfera

Scris de • 12 April 2010 • in categoria

Titlu: Sfera
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2007
Traducere:
Numar pagini: 478
ISBN: 978-973-46-0576-7

Cu operele lui Michael Crichton e foarte puţin probabil să nu fi luat legătura până acum într-un fel sau altul. Dacă nu i-aţi citit romanele (Germenul Andromeda, Marele jaf al trenului, Terminalul uman, Congo, Lumea dispărută, Prizonierii timpului) atunci nu aveaţi cum să rataţi unul din filmele realizate după cărţile sale (Westworld, Coma, Fugarul, Jurasisc Park - regizat de nimeni altul decât Steven Spielberg, Hărţuire sexuală - cu Michael Douglas şi Demi Moore în rolurile principale). Dacă totuşi nu aţi bifat nimic din cele scrise anterior, atunci aţi văzut măcar un episod din Spitalul de urgenţă (sau aţi auzit de el), serial al cărui realizator a fost şi care a primit nu mai puţin de 8 premii Emmy.

Romanul "Sfera" a fost publicat pentru prima dată în 1987, iar la noi a apărut 20 de ani mai târziu. Considerat unul dintre cele mai bune romane ale autorului, "Sfera" poate fi numit drept un "tehno-thriller" (pentru amatorii de etichete), acţiunea învârtindu-se în jurul unei nave imense (de origine extraterestră?), navă găsită pe fundul Oceanului Pacific. În mare secret este adunată o echipă de specialişti care să cerceteze originea obiectului şi să stabilească primul contact cu o civilizaţie extraterestră în cadrul a ceea ce ar putea deveni cea mai mare descoperire din istoria umanităţii. Echipa este alcătuită dintr-un astrofizician, un zoolog, un matematician, un lingvist şi un "al cincilea membru, a cărui misiune era să observe comportarea şi atitudinea membrilor activi ai echipei." Într-un mediu artificial construit pe fundul oceanului, membrii echipei încep o aventură la care nu se aşteptau şi care îi va conduce în cele din urmă către instropecţie pentru a-şi salva vieţile. Încercând să determine provenienţa misterioasei nave, aceştia găsesc o sferă uriaşă cu aspect metalic însă aparent fără nici o cale de acces.

Dacă tot am pomenit de entertainment în cadrul recenziei pentru "Powersat", trebuie să vă spun că şi romanul de faţă este construit suficient de bine pentru a ţine orice cititor lipit de pagini până la sfârşitul cărţii. La fel ca şi Bova, Crichton are un stil lejer, este uşor de citit, elementele tehnologice sunt prezente destul de des, însă nici în cazul acesta nu primează în faţa acţiunii. Tehnologia umană, mediul artificial construit, nava spaţială şi sfera în sine reprezintă în cele din urmă doar pretexte pentru analiza subconştientului, a binelui şi a răului (sau, dacă vreţi, a viselor şi a coşmarelor) care sălăşluiesc în aceeaşi măsură în fiecare din noi. Totuşi, personajele lui Crichton sunt mai puternic conturate şi emană o gamă mai largă de emoţii, însă descrierile sunt păstrate şi în cazul lui sumare, cititorul fiind liber să-şi folosească imaginaţia pentru a completa "schiţele" pe care le face autorul. Elementele fantastice sunt integrate foarte bine în poveste şi îi dau o notă de diversitate binevenită.

Unul din elementele foarte reuşite ale romanului este atmosfera de claustrare pe care autorul reuşeşte să o redea. Cu fiecare acţiune a personajelor şi cu fiecare pas pe care acestea îl fac, eşti şi tu acolo, la 300 de metri adâncime, unde viaţa se desfăşoară în condiţii vitrege şi unde depinzi de ultima bulă de oxigen pentru a mai vedea o dată lumina soarelui. Alt element interesant este desigur sfera, ca purtător de mesaj, perfecţiunea obiectului fiind fascinantă pentru membrii echipei şi le hrăneşte imaginaţia, fiecare încercând să găsească o explicaţie pentru ceea ce conţine sfera. În acest context sfera reprezintă un mesaj puternic, aspiraţia către perfecţiune şi atitudinea oamenilor faţă de aceasta. Membrii echipei sunt puşi să explice lucruri pe care nu le credeau posibile sau să se lupte cu gânduri negre pe care credeau că le aveau îngropate adânc. Data viitoare când o sa vă imaginaţi ce bine ar fi dacă aţi putea obţine tot ce aţi dori, întrebaţi-vă dacă sunteţi pregatiţi pentru acest lucru, dacă sunteţi într-adevăr în stare să gestionaţi acest corn al abundenţei care ar rezulta din îndeplinirea necondiţionată a dorinţelor.

Mă simt dator să dau şi câteva detalii despre ecranizarea cărţii din 1998, cu Dustin Hoffman, Sharon Stone, Samuel Jackson şi Liev Schreiber. Dacă aţi citit cartea nu prea mai are rost să vedeţi filmul şi viceversa, adaptarea fiind semnată chiar de către Crichton, însă filmul este diluat, lipsesc desigur o mulţime de elemente prezente în carte, iar actorii pomeniţi nu oferă cele mai bune performanţe, par şterşi şi nu sunt deloc convingători. Povestea este schimbată doar puţin pe alocuri, fără a se abate prea mult de la firul epic iniţial.

Sfârşitul cărţii lasă loc de interpretări şi discuţii, mai ales dacă vă interesează paradoxurile temporale şi buclele infinite. Dacă doriţi să vă petreceţi câteva ore cu o carte uşoară şi thrillerul vă satisface curiozitatea, atunci Sfera e o alegere potrivită, însă dacă evitaţi acest volum, nu trebuie să vă îngrijoraţi foarte tare: nu aţi pierdut o mare operă a literaturii (SF).

 

  Categorie: | Autor: | Editura:  Citeste cele 4 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. gxg spune:

   Sunt destul de sigur că „Sfera” a mai fost publicată înainte de ediÈ›ia din 2007, deÈ™i nu am găsit nimic pe Google care să mă susÈ›ină. :)
   Eu È›in minte că citit-o cu mult timp în urmă È™i sigur nu era în engleză.

   raspunde

  2. Tudy spune:

   da, aveai dreptate. am dat intamplator peste o editie mai veche a “sferei” in limba romana intr-un anticariat. era scoasa de editura “elit”, insa nu am gasit nici o data prin paginile cartii care sa-mi spuna anul in care a fost tiparita. am gasit apoi volumul intr-un anticariat online si era datat din 1987.

   raspunde

  3. Constantin spune:

   „Sfera” a fost publicata prima oara de editura (defuncta acum)Elit, din Ploiesti. Dar nu in 1987, pt ca asta ar fi insemnat ca am fi avut edituri particulare inainte de 1990. Anul aproximativ este 1995.

   raspunde

  4. preda viorel spune:

   Il rog frumos pe dl Palcus sa imi spuna de unde pot procura cartea : Medicamente Miraculoase,tradusa de dansul in 2001.Nu ma descurc cu nici-un anticariat/nicio librarie.

   raspunde

  Lasa un comentariu

  Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

  Citeste si

  • Misterul din pădure

  Copyright ©2011 Bookblog.ro