Gândește ca un călugăr: Răul pe care l-am făcut altora și binele pe care ni l-au făcut alții
Scris de Raluca Elgyar • 15 February 2021 • in categoria Dezvoltare personala
Autor: Jay Shetty
Rating:
Editura: Litera
Anul aparitiei: 2020
Traducere: Carmen Neacșu și Alexandru Cormoș
Numar pagini: 307
ISBN: 978-606-33-5048-1
Mărturisesc că dacă ar fi fost să aleg această carte doar după titlul, n-aș fi citit-o. La ce bun să citești o carte care îți arată cum să gândești ca o persoană care nu vei fi niciodată și a cărei viață nu o vei experimenta niciodată ? Dar, întâmplarea a făcut că văzusem câteva dintre interviurile cu Jay Shetty și îl urmăream de ceva vreme pe social media, așa că m-a interesat să îi citesc cartea și mă bucur că am făcut-o. Din două motive principale…
Primul este acela că Jay Shetty nu propune rețete, adică recomandările acelea de schimbare a vieții tale în cinci pași și care trebuie să funcționeze pentru toată lumea, indiferent de contexte personale, situații și personalități variate. Și multe cărți de dezvoltare personală propun asemenea strategii, ceea ce te face, pe tine, cititorul dornic să îți schimbi în bine gândirea și comportamentul, să aterizezi într-un soi de eșec personal atunci când ceea ce ți se propune nu funcționează sau nu se aplică în contextul tău de viață.
Jay Shetty nu ne spune nici măcar cum trebuie să fie sau cum e bine să fim. Are eleganța și înțelepciunea să ne povestească doar cum încearcă el să fie, dezvăluind cu sinceritate eșecuri personale, frustrări și lecții învățate. Nu pozează în înțeleptul universal și nici nu face judecăți. Doar ne arată o cale și ne invită să ne gândim la ea… și să decidem dacă ni se potrivește sau nu, dacă vrem să luăm ceva din călătoria lui prin viață și să integrăm acel ceva în modul nostru de a fi și în valorile noastre.
Al doilea motiv pentru care mi-a plăcut această carte este acela că autorul ei vorbește din proprie experiență. Nu își imaginează cum ar fi dacă…, ci relatează ceea ce a trăit cu autenticitate și sinceritate. O dată cu absolvirea colegiului, Jay Shetty a plecat în India, unde a petrecut trei ani într-o comunitate de călugări. A meditat între patru și opt ore pe zi, și-a dedicat timpul studiului și ajutorării celor foarte săraci. La un moment dat, unul dintre profesorii lui i-a spus că este posibil să aibă un impact mai mare asupra lumii dacă ar părăsi călugăria și și-ar face un scop în viață din a împărtăși celorlalți înțelepciunea dobândită și lecțiile învățate în acești trei ani. Lucru care se și întâmplă, iar Gândește ca un călugăr este dovada vie a angajamentului lui Jay Shetty.
Cartea este presărată cu o înțelepciune veche, dar prezentată într-o formă atractivă, în consonanță cu lumea în care trăim și provocările prezentului. Este, în fapt, o călătorie care ne poate schimba viața, dacă îi permitem să o facă.
Închei această recenzie cu un mic fragment din capitolul intitulat „Ego” și la care merită să ne gândim atunci când ne simțim triști, copleșiți sau frustrați... Este o perlă de înțelepciune rară :).
„Cele două lucruri de ținut minte sunt răul pe care l-am făcut altora și binele pe care ni l-au făcut alții. Concentrându-ne atenția pe răul pe care l-am făcut altora, ne forțăm ego-urile să-și aducă amintede regretele și defectele noastre. Asta ne ține cu picioarele pe pământ. Când ne gândim la binele pe care alții l-au făcut pentru noi, suntem umili în fața nevoii noastre de ceilalți și în fața recunoștinței pentru darurile primite.
Cele două lucruri pe care ni s-a spus să le uităm sunt binele pe care l-am făcut altora și răul pe care ni l-au făcut ceilalți. Dacă ne concentrăm atenția pe faptele bune pe care le facem și ne lăsăm impresionați de ele, orgoliile noastre cresc, așa că nu acordăm importanță acestor fapte. Iar dacă alții se poartă urât cu noi, trebuie să trecem peste asta. Asta nu înseamnă că trebuie să fim prieteni la cataramă cu cineva care ne-a rănit, dar, dacă rămânem supărați și ranchiunoși, ne concentrăm doar pe noi înșine, în loc să dobândim o perspectivă mai largă.”
-
Minusuri
Stilul narativ simplu si autentic al lui Jay Shetty care reușește să facă accesibilă și atractivă o înțelepciune milenară.
Autorul propune exerciții practice și tehnici de meditație pe care cititorul le poate încerca în procesul de creștere și menținere a stării de bine. -
Recomandari
O carte profundă, inteligentă despre infinitele posibilități de a ne realiza potențialul și de a ne îmbunătăți viața.