bookblog.ro

Eu sunt Asia, tu ești Europa

Scris de • 18 May 2013 • in categoria

Titlu: Ali și Nino
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2013
Traducere:
Numar pagini: 292
ISBN: 978-973-724-485-7
Cumpara cartea

O poveste de dragoste între doi tineri ce reprezintă civilizații diferite și de aceea, o poveste de dragoste plină de piedici mai dificile decât oricare altele: cele prezente în viața de zi cu zi, în modul de a fi și de a gândi al celor doi.

Ali și Nino se cunosc din adolescență, din vremea liceului și se iubesc de atunci. În Baku, oraș aflat între două civilizații, el provine dintr-o veche și distinsă familie musulmană, iar ea este o frumoasă prințesă gruzină, adepta obiceiurilor occidentale.

Aromele Asiei se desprind din filele cărții iar descrierea fascinantului mod de viață ne leagănă precum un cântec oriental. E greu să folosești tacâmuri precum oamenii „civilizați” ? Nu! Greu este să-ți păstrezi eleganța și ținuta desăvârșită în timp ce mănânci orezul cu doar trei degete fără a scăpa o boabă pe jos.

Nu știi de la început dacă cei doi îndrăgostiți, dar și oamenii din jurul lor, vor putea trece peste diferențele dintre neamuri, iar atunci când Ali urmează o veche tradiție musulmană și-l ucide pe cel care a încercat să i-o fure pe Nino, te întrebi dacă povestea lor de dragoste nu s-a sfârșit.

Kurban Said
kurban sayd

Dar Ali o iubește tandru pe Nino, și este o încântare să vezi dăruirea lui, modul în care o privește fascinat și contrariat, pentru că femeia aceasta încalcă toate normele lui de bună-cuviință. Și chiar dacă bărbații din familia lui îi spun că soția este un obiect și trebuie privită ca atare și nu trebuie să-i acorzi prea multă atenție sau s-o răsfeți prea mult, el ar face totul pentru a păstra zâmbetul în ochii lui Nino a lui.

Viața lor este o echilibristică între Europa și Asia, trebuie să mențină balanța dreaptă pentru ca nici unul dintre ei să nu se simtă îngrădit, iar acest lucru se poate întâmpla doar în Baku, loc aflat la muchia dintre civilizații unde el cedează un pic, ea cedează un pic și așa pot trăi împreună.

Dar Ali are sângele strămoșilor săi ce au murit pentru patrie, va putea el să aleagă fericirea în locul datoriei? În umbra marelui război, dragostea lor amenință să fie distrusă, precarul echilibru spulberat iar cuibul lor parfumat cu arome orientale poate dispărea.

Romanul este precum o poveste spusă printre pernele moi ale unei odăi asiatice: molatic și înmiresmat, tadru și iubitor, dar prin el realitatea taie precum um pumnal bine ascuțit, tragicul nu este evitat sau ascuns, iar povestitorul nu se teme de un sfârșit dur.

Vă las în compania unui dans gruzin:

  • Plusuri

    Scriitura captivantă, obiceiuri care te fascinează, personaje minunat conturate.

  • Recomandari

    Celor care vor să se lase cuprinși de un roman de dragoste foarte bine scris.

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro