bookblog.ro

Design Your Self

Scris de • 30 September 2008 • in categoria

0Autor: Karim Rashid
Rating: Karim Rashid - Design Yourself rating - recenzii carti
Editura: Publica

 Karim Rashid - Design Yourself - recenzie carti

De cine ascultăm?

În ce caz poţi spune despre un autor de cărţi motivaţionale sau de dezvoltare personală că este unul care ştie despre ce vorbeşte? Dacă a urmat cursuri de psihologie, dacă e psihiatru, dacă e NLP-ist sau face Analiza Tranzacţională? Pentru că de când cu explozia de astfel de cărţi am devenit puţin sceptică: se prea poate să găsesc un autor care a citit la rândul lui 2-3 volume şi se crede expert.

Cu întrebarea asta în gând am citit un număr bun de pagini din cartea lui Rashid. Aflasem că este designer industrial şi aruncasem un ochi peste cele 4 secţiuni mari ale cărţii: Trăieşte, Iubire, Muncă, Joacă. Înţelegeam cu ce autoritate îmi sugerează cum să îmi aranjez casa, dar la vederea dărniciei cu care împarte sfaturile şi a subcapitolelor următoare (Dieta, Fitness, Călătorii, Somn, etc) am devenit chiar reticentă: cât ştie el despre subiectele astea şi ce pregătire are pentru a mă îndruma? Dacă a primit premii peste premii pentru creaţiile sale înseamnă că poate pur şi simplu să îşi dea cu părerea?

Nu mi-a trebuit însă mult să descopăr de unde veneau toate sfaturile: din experienţă. Karim Rashid este genul de om care a avut o viaţă plină, care a încercat multe, a învăţat multe şi a trăit multe. Un tată artist, o mamă dependentă de soţul ei, îndemnul părinţilor de a face ce îi place, absolvirea liceului cu 2 ani mai devreme, refuzul companiilor de a îl angaja, călătorii, mutări, o relaţie sănătoasă, câteva lupte cu kilogramele, o viaţă socială solidă. Toate acestea şi multe altele au contribuit la dezvoltarea lui ca persoană.

Un bătrân tânăr

Partea bună este că Rashid nu a ajuns profesor-doctor-lector (de altfel, chiar spune că cei mai plictisitori oameni pe care i-a cunoscut sunt cei cu diplome). Este precum bătrânii, doar că e tânăr: vorbeşte din experienţă, tot ce spune în Design Yourself a trăit şi a încercat. Reclamă sau nu, alături de câteva reţete şi playlist-urile lui, menţionează chiar şi ce produse de îngrijire a feţei foloseşte. Fără teorie, numai practică.

Sigur vi s-a întâmplat să citiţi o serie de "sfaturi" după care să vă întrebaţi: "Bine, bine, dar exact ce trebuie să fac?" E ca şi cum cineva ţi-ar spune "Mănâncă sănătos". E un sfat bun, dar nu ajută prea mult. Extrapolând, Rashid este genul care face o listă şi cu CE anume să mănânci, ce anume să asculţi, ce să adaugi camerei de baie, cum să ţii legătura cu prietenii când nu ai timp. Şi spune toate astea pentru că el a încercat şi la el a funcţionat.

În plus, cum se întâmplă de obicei, sunt multe idei de bun-simţ. Lucruri cu care cei mai mulţi dintre noi am fi de acord, dacă ne-ar întreba cineva, lucruri banale care te fac să te gândeşti "Asta ştiam şi eu, puteam să spun şi eu asta." Realitatea este însă alta: trecem cu vederea lucrurile mici care de multe ori rezolvă probleme mari. Şi este nevoie de cineva care să le scoată în evidenţă.

Experiment reuşit

Ce e cu atât mai frumos este că Rashid subliniază la propriu lucrurile despre care vă vorbeam: fiind un fan al culorilor ţipătoare, vibrante, în cartea sa (în România cel puţin, dar din pozele de pe Internet înţeleg că şi în varianta originală) paginile celor 4 secţiuni apar în 4 culori care îţi iau ochii: portocaliu, roz, verde şi albastru. Noutatea ediţiei romaneşti este aceea că şi coperta există în patru variante, aşa cum se vede şi în poză.

Şi având la îndemână un "instrument" atât de bine gândit, am vrut să văd dacă are măcar o parte din efectul scontat: am pus cartea pe biroul meu, într-o cameră cu un "trafic" demn de luat în considerare. Rezultatul a fost peste aşteptări: cartea a fost răsfoită chiar şi de câte 3 ori de câteva persoane. Ceea ce m-a făcut să mă gândesc că ea însăşi este un fel de "creaţie Rashid", la fel ca solnitele care se sărută sau canapeaua cu măsuţa de cafea incorporată: o aşezi undeva la vedere şi ai obţinut un obiect de design interior.

Şi un minus?

Neajunsurile le-am păstrat pentru final. Primul dintre ele ar fi cuvintele sau propoziţiile reluate destul de des în cadrul paginii cu text, sub formă mai mare şi colorată. Sunt plăcute la vedere, însă mie mi-au distras atenţia tocmai din această cauză. Se pare totuşi, din răspunsurile pe care le-am primit, că fac parte dintr-un grup relativ restrâns.

Nu acelaşi lucru pot spune şi despre grupul celor interesaţi de un aspect ecologic: numărul mare de pagini aproape goale sacrificate pe altarul perfecţiunii unui volum. Am fost întrebată dacă măcar este hârtie reciclată şi am promis că mă voi interesa.

Până una-alta mă voi interesa şi de venirea lui Karim Rashid în România- înţeleg că va ajunge cât de curând şi pe aici.

Scrisă de Raluca Alexe

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 14 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. anca spune:

  Foarte interesant modul de abordare al cartii, a readus in discutie intrebarile pe care mi le pun si eu in momentul in care mai vad in librari o carte de genul asta. Recenzia aceasta insa m-a facut curioasa sa merg sa caut cartea si s-o citesc. Felicitari:)

  raspunde

 2. Raluca Alexe spune:

  Anca, multumesc pentru incredere :) Chiar sunt curioasa cum ti se va parea

  raspunde

 3. liliat spune:

  Am momente cand , o carte presarata cu exemple concrete din realitate ma relaxeaza si o parcurg cu usurinta .
  Dar sunt carti de specialitate ,care ma ajuta sa inteleg , caut teoria , caut parerea unor specialisti !
  Ma indemni s-o caut , frumoasa descriere!

  raspunde

 4. Raluca Alexe spune:

  Multumesc liliat, sper sa iti placa daca o gasesti :)

  raspunde

 5. tamara spune:

  Foarte buna recenzie!Felicitari!Si mie mi-a atras atentia aceasta carte,cred ca prima data datorita coloritului ei.Mi-a ridicat aceleasi intrebari.Cine este acest autor (cu nume cam greu de tinut minte :)care da astfel de sfaturi?Este o carte notabila de dezvoltare personala?Aduce cu adevarat ceva practic? Si cartea merita sau doar paginile colorate iti iau ochii si fac ca pretul sa nu fie unul de ici de colo?

  raspunde

 6. Pingback: “Design Yourself” | Blog Zazazoo

 7. Pingback: Sa fiti inspirati! : Raluca Georgescu Blog

 8. Chira Roze spune:

  Karim Rashid nu este designer industrial, este unul dintre cei mai apreciati designeri ai vremii. Cand incepi sa citesti o carte nu o faci asta fiind sceptic, normal ca nu o sa ti se para extraordinara. Cu ce autoritate conmentezi tu o persoana mult mai evoluata decat tine, de Karim a auzit toata lumea, de tine mai putin… Critica trebuie sa fie obiectiva altfel nu are nici o valoare! Multumesc.

  raspunde

 9. Raluca Alexe spune:

  Chira Roze: 1) Daca te uiti pe coperta 2, scrie “Karim Rashid este un designer industrial”, nu stiu ce stii tu, dar eu asa am citit. Iar asta cu siguranta nu il impiedica sa fie “unul dintre cei mai apreciati designeri ai vremii” (si nici nu garanteaza ca este un scriitor bun).

  2)Poti sa incepi o carte in orice fel de stare. Iar eu am inceput-o fiind sceptica si, contrar celor spuse de tine, am terminat-o foarte entuziasmata.

  3)Nu e vorba de autoritate. E dreptul meu de cititor de a imi spune parerea. Cartea este pentru toata lumea deci toti cei care o citesc pot comenta la adresa ei. Iar gradul de evolutie sau cel de recunoastere nu are nici o treaba cu asta. Cand un scriitor scoate o carte o expune comentariilor, este un risc pe care si-l asuma; mai mult decat atat, cred ca ar trebui sa ii pese mai mult de ce cred cititorii decat de ce cred criticii “autorizati”.
  Iar eu nu am spus ceva rau despre Rashid deci nu inteleg de ce esti revoltat(a).

  4) Eu nu sunt aici pentru a critica procedeele literare, functionalitatea creatiilor lui Rashid sau corectitudinea (din puncte de vedere care presupun parerea unui specialist) sfaturilor sale. In general nu fac “critica”, asa cum o vezi tu, decat in masura in care ma pricep si am cunostinte in domeniu. Eu sunt aici pentru a imi spune parerea despre carte, iar asta inseamna subiectivitate.

  Sper ca te-am lamurit, multumesc si eu pentru interventie :) .

  raspunde

 10. Pingback: Cărţile anului 2008 | bookblog.ro

 11. ioana spune:

  M-ai convins. O voi citi :)

  raspunde

 12. lucian spune:

  Mie mi se pare ca e cam scumpa, 88 lei. Nu stiu daca se merita…

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro