bookblog.ro

Dacă nimeni nu vorbeşte despre lucruri deosebite

Scris de • 17 July 2008 • in categoria

0Autor: Jon McGregor
Rating: 5 stele - Jon McGregor - Dacă nimeni nu vorbeşte despre lucruri deosebite rating - recenzii carti
Editura: Leda

Jon McGregor - Dacă nimeni nu vorbeşte despre lucruri deosebite - recenzie cartiLinişte! Acţiune...

Ne aflăm într-o lume cu totul... obişnuită. Oamenii se trezesc, îşi beau ceaiul, copii fug la joacă, mamele se apucă de trebăluit prin casă şi bărbaţii se uită la televizor. Bătrânii îşi continuă tabieturile şi tinerii încă dorm încolăciţi unii în braţele altora după o noapte de pomină. Acesta este portretul unei dimineţi engleze. Acesta este cadrul de desfăşurare al romanului lui Jon McGregor, Dacă nimeni nu vorbeşte despre lucruri deosebite.

Iar dacă până acum am fost obişnuiţi cu întâmplări inedite, cu vieţi trăite la maxim şi cu evenimente neprevăzute... ei bine, nu o să găsiţi astfel de evenimente în cadrul romanului acesta. Poate doar întâmplări ale unor oameni normali, cu vieţile lor normale... viaţă reală, aşa cum este ea. Ceea ce m-a impresionat la McGregor a fost faptul că viaţa descrisă de acesta este frustă, însă nu agresează cititorul. Conţine şi dramă, conţine şi fericire; şi tinereţe şi bătrâneţe. Însă nimic nu ofensează cititorul. Este viaţa cu toate ingredientele ei, fără însă a stârni reacţii adverse.

Dacă nimeni nu vorbeşte despre lucruri deosebite se desfăşoară în faţa cititorului pe două planuri: trecut şi prezent. Dacă trecutul înseamnă experienţele individuale ale locatarilor unei străzi dintr-o vară târzie, prezentul este narat de către una dintre tinerele care au locuit în urmă cu un an în acel trecut.

Experienţele individuale ale fiecărui personaj sunt importante pentru Jon McGregor şi asta pentru că acesta reuşeşte să le creeze portretul atât fizic, cât şi psihic şi comportamental al fiecăruia. Autorul reuşeşte să creeze un unghi de 360 de grade pentru fiecare dintre locatarii străzii respective, prezentându-ne nouă, cititorilor, gândurile, durerile, iubirile şi dorinţele fiecăruia dintre ei.

Ceea ce m-a impresionat la scriitura lui McGregor a fost fluiditatea acesteia. Prima pagină pe care am citit-o mi-a lăsat o puternică impresie de proză lirică. Şi mai apoi, la final, mi-am dat seama: Jon McGregor a scris proză lirică, este lirica vieţii trăite de fiecare personaj. Pentru că fiecare întâmplare, oricât de mică, are însemnătatea sa în viaţa fiecăruia, chiar dacă noi nu ne dăm seama de aceasta. Este aşa cum unul dintre personajele lui McGregor afirmă: "... şi dacă nimeni nu vorbeşte despre lucruri deosebite cum pot fi ele deosebite?"

Liniştea, sau mai bine zis larma zilei de vară descrise în Dacă nimeni nu vorbeşte despre lucruri deosebite este întreruptă pentru un moment de un eveniment neaşteptat pe care abia la final îl aflăm. Dar rolul meu aici nu este acela de a vă dezvălui secretele romanului.

Cu privire la prezentul romanului, tânăra, care cu un an în urmă era doar blonda tunsă scurt cu ochelari pătraţi, povesteşte evenimente din viaţa ei: cum rămâne gravidă şi ce se poate întâmpla din punct de vedere sentimental şi psihic cu viaţa acesteia în urma acestei întâmplări. Ceea ce m-a intrigat la acest personaj este felul acesteia de a accepta lucrurile care i se întâmplă, nu că a rămâne gravidă ar fi un lucru rău. Însă inerţia acesteia în a lua o decizie îşi are într-o oarecare măsură în întâmplarea nefericită din anul precedent. Sau cel puţin aceasta lasă se se întrevadă autorul.

Dacă nimeni nu vorbeşte despre lucruri deosebite este romanul vieţii reale. Este viaţa fără perdea, sunt evenimente obişnuite pe care fiecare dintre noi, cel puţin într-un moment al vieţii, le facem. Romanul lui McGregor a fost ca o gură de aer proaspăt pentru mine şi asta pentru că uşurinţa cu care se citeşte este extraordinară. Şi nu aş vrea să se înţeleagă din aceasta că romanul nu are substanţă! Ba dimpotrivă, densitatea întîmplărilor şi complexitatea construcţiei nu lasă loc de discuţii. Jon McGregor este un artist care a reuşit să creeze un cadru din banal, să realizeze o lume fascinantă din lucruri... obişnuite.

Iar Dacă nimeni nu vorbeşte despre lucruri deosebite este cartea pe care v-o recomand azi cu căldură, pentru că nimic nu este mai important pe această lume decât noi, decât viaţa noastră cu întâmplările mici care o compun.

Scrisă de Cristina Teodorescu

Categorie: | Autor: | Editura:



Citeste cele 7 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Cred că vreau şi eu cartea asta, din ce scrii sună bine bine :)

    raspunde

  2. tapetshop spune:

    titlu e bun sa vedem continutu

    raspunde

  3. Woodisor spune:

    Mihaela, sa stii ca merita. Mi-a placut la nebunie si poate nici nu mi-as fi putut vreodata imagina ca realitatea poate sa sune atat de bine:)

    Te mai astept,
    C.

    raspunde

  4. Woodisor spune:

    Tapetshop… continutul merita. Eu una garantez

    raspunde

  5. Fly spune:

    Am citit cartea, un pic si din cauza recenziei ca a fost asa un imbold si mi-a placut ff mult. Merci!:)

    Doar o corectura: fata din prezent a trait acolo cu trei ani in urma.

    raspunde

  6. Traian Bradea spune:

    Mi/a placut enorm cartea. Am citit-o si recitit-o. Cred ca putem spune ca un nou Love story! Un scris modern, atractiv, bogat in sugestii. O scriitura de scenariu, de poem,picturala. O recomanda mai ales tinerilor. Asta nu inseamna ca nu poate ravasi orice suflet. Axele cartii> (1) vina tragica a lui Michael – de a nu fi ajuns la timp la Shahid, care nu moare, in cele din urma, dar mai ales rusinea – ca ea ar fi vazut totul si ca a dezamagit…(2) maternitatea ca o binecuvantare, chiar fara iubit, ca o suprema implinire peste toate ale vietii – inevitabil!
    O carte simpla, dar suculenta, cuceritoare. Cititi pag. 108/114 si 210/217 si apoi veti citit toata cartea. Doar 3 personaje au nume, restul au etichete, dar atentie la nr. de strada…

    raspunde

  7. Luiza spune:

    Obisnuiesc sa citesc recenzia unei carti dupa ce o termin, din curiozitatea de a vedea cum au perceput-o altii, din dorinta de a vedea daca ceilalti au descoperit altceva care poate mie mi-a scapat.Personal mi-a placut extraordinar de mult romanul;intamplari banale, dar care au o importanta deosebita pentru viata personajelor, chiar daca, poate, nici ele nu le remarca insemnatatea.Cartea m-a facut sa apreciez fiecare moment al vietii,oricat de neinsemnat ar parea,caci viata, in cea mai mare parte, din asta e formata-din lucruri simple in care ne regasim…

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro