Când doar moartea ne mai aduce împreună
Scris de bookblog.ro • 20 January 2023 • in categoria Lit. contemporana
Autor: Damon Galgut
Rating:
Editura: Litera
Anul aparitiei: 2022
Traducere: Mariana Piroteală
Numar pagini: 320
ISBN: 978-606-33-8989-4
Fără să exagerez, Promisiunea, volum laureat la prestigiosul Booker Prize (2021), este poate una dintre cele mai răvășitoare cărți pe care le-am citit vreodată. Schițând portretul de la bun început fragmentat, tăios al unei familii sud-africane albe, romanul reușește să redea o poveste complexă, profundă, despre „moștenirea patologică”, întrețesută cu o serie de alte teme complicate, dar deosebit de bine dezvoltate. Cele trei decenii pe care se întinde acțiunea cărții, ne înfățișează dezintegrarea familiei albe privilegiate, dar disfuncționale, din Africa de Sud.
Narațiunea se învârte în jurul a 4 înmormântări, începând cu cea a lui Rachel, dar de fiecare dată „promisiunea” nu poate fi îndeplinită. O promisiune care stă drept pilon pentru nașterea unei noi societăți, după timpuri grele de lăcomie, corupție, ambiții deformate și violență exacerbată.
O carte care te poartă nu printr-o mulțime de stări, ci printr-o intensă stare de tristețe, o stare acută pe care o resimți chiar și pe plan personal. Bineînțeles, dacă „îi dai voie” să facă acest lucru.
Damon Galgut alternează punctele de vedere ale personajelor, astfel încât știm gândurile din spatele acțiunilor protagoniștilo. Iar uneori o face ca un flux de conștiință, de exemplu atunci când ne arată amărăciunea lui Manie, înstrăinarea sa de Anton. În esență, este vorba despre o serie complexă de întâmplări, iar acest lucru poate fi deosebit de greu de urmărit în special datorită faptului că romanul este împărțit în capitole (sau părți) foarte lungi. Totuși, dacă îi dai timpul necesar și îi acorzi răbdare, cu siguranță la sfârșit vei fi pur și simplu uluit de intensitatea poveștii, de ce a reușit Damon Galgut să transmită prin intermediul acestui roman a cărui forță literară este covârșitoare.
Când, treizeci de ani mai târziu, această promisiune are să fie în sfârșit îndeplinită, vor exista alte amenințări la adresa ei. În cele din urmă, nu își va găsi împlinirea decât atunci când va fi fost mult prea târziu – un „gest gol”. În această carte, Galgut descrie o familie care, foarte ușor, ar fi putut trăi în realitate. O poveste reală, dureroasă, pe care nu ai cum să o uiți.
O familie deficitară, o familie cu probleme, ale cărei legături pot fi desprinse într-o clipă printr-un singur gest. Ceea ce, de fapt, se și întâmplă. Legăturile fragile și firave dintre membrii familiei Swart se traduc chiar prin dinamica societății sud-africane. Fracturile profunde nu pot fi reparate, criminalitatea este în creștere în societate, iar integritatea – compromisă. O lectură puternică, intensă, care face ca multe alte cărți să devină „anemice” după ce o vei fi citit.
Pentru mine a fost una dintre cele mai bune lecturi ale anului 2022, și cu siguranță mulți cititori o vor aprecia – în special dacă îi oferă timpul și răbdarea necesare. O proză extrem de bine gândită, dozată și autentică. Din punctul meu de vedere, puține alte cărți se pot ridica la anvergura cărții Promisiunea.
În ultimă instanță, nu pot spune decât faptul că romanul lui Damon Galgut este un tur de forță, un roman pe care, la sfârșit, îl așezi la loc de seamă în bibliotecă și îți spui, încă o dată, „cât de mult talent pot avea unii”. Galgut are darul de a crea povești reale, care ne oferă o viziune profundă asupra societății în care trăim, asupra istoriei. Și atâta timp cât înțelegem istoria, cu siguranță ne putem înțelege – atât între noi, cât și pe noi înșine – mult mai bine, mult mai fidel.
Vă recomand cu cea mai mare căldură și încredere să îi dați o șansă acestei cărți, fiindcă veți fi uluiți. Nu este, sub nicio formă, o carte ușoară, a cărei acțiune „curge de la sine”. De fapt, nici nu este o carte cu prea multă acțiune, pe cât este o carte care se concentrează mai ales pe personaje, pe trăirile și sentimentele acestora, pe convingerile și dilemele pe care le au. Este un roman „de stare”, mai degrabă decât unul „al faptelor”. Dar reprezintă literatură la cea mai înaltă calitate!
Text scris de Andrei Cioată.
-
Plusuri
O poveste absolut incredibilă cu și despre oameni!
-
Minusuri
Este posibil, în special datorită modului în care este scrisă cartea (nu există capitole, ci doar „părți” destul de lungi), ca unele persoane să considere lectura aceasta mult prea solicitantă. De asemenea, lipsa unei acțiuni propriu-zise (cauză-efect) ar putea știrbi din entuziasmul pentru acest roman.
-
Recomandari
A i se acorda timpul și atenția necesare, fără a grăbi lectura!