bookblog.ro

Citește semnele!

Scris de • 13 July 2018 • in categoria

Titlu: Cuvinte în albastru intens
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2018
Traducere:
Numar pagini: 297
ISBN: 978-606-94493-3-2
Cumpara cartea

Despre adolescenți, pierderi, cărți, scrisori, prima dragoste, moarte - toate în jurul literaturii.

De câte ori pun mâna pe o carte semnată Cath Crowley, mi-e clar că nu o să mă mai pot dezlipi și că va fi un cumul de stări și emoții care se vor derula în câteva ore. Toate cărțile semnate de ea și traduse la Storia Books mi-au demonstrat că există literatură YA din care poți învăța o grămadă, la orice vârstă (e ceva special cu australienii, sic!). Cuvinte în albastru intens face asta pornind de la ideea de pierdere: a-ți pierde prima dragoste, a-ți pierde o persoană dragă pentru totdeauna, a-ți pierde dorința de a mai trăi, a pierde o afacere etc.

Pe scurt: Rachel Sweetie și Henry Jones sunt cei mai buni prieteni. Însă ea își dorește ceva mai mult. În același timp, viața are alte direcții, iar după ce Rachel se mută, fratele său moare înecat, iar ea e nevoită să se întoarcă în orașul în care este Henry (și cu care va fi nevoită să lucreze), povestea începe să se construiască încet, nesigur, printre picături, în jurul unor drame personale, drame de familie și povești din anticariat.

Tot pe scurt: acest roman este și un roman despre cărți, despre dragostea pentru literatură, pentru scrisori și pentru cât de mult ne poate influența un cuvânt scris. Sau, cum bine zice Kafka în deschiderea cărții, „O carte trebuie să fie toporul care sparge gheața dinlăuntrul nostru. Mai ales atunci când o face pe neașteptate.

Cuvinte în albastru intens te poartă printre scrisori prin care ajungi să cunoști și înțelegi personajele mult mai bine, în timp ce viața pare să se deruleze cu încetinitorul, iar fiecare își trăiește cu intensitate drama sau chiar trauma personală. Scriitura este, însă, încărcată de umor, tocmai pentru a sublinia cu subtilitate importanța de a merge mai departe, de a descoperi noi motive pentru care merită să-ți explorezi adolescența și nu numai. De la apocalipsa închipuită, la orele petrecute în anticariat sau la cine de familie, poveștile personajelor se construiesc firesc și punctează foarte bine momentele de vindecare, de acceptare, de schimbare din viața fiecărui om.

În cuvintele eroului nostru, Henry, un alt personaj care se agită puternic și încearcă să se descopere pe sine: „Dar nu cred că viitorul ne trimite semne. Cred că ne uităm înapoi și citim trecutul cu prezentul în minte. Cred că asta facem. Poate că trebuie să te uiți înainte și să începi să citești viitorul.”

  • Plusuri

    Realismul narațiunii, modul natural în care „curge” povestea.

  • Recomandari

    Pasionaților de romane YA, celor ce vor să descopere o poveste bună cu adolescenți, celor ce iubesc cărțile despre cărți.

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro