bookblog.ro

Cele trei stigmate ale lui Palmer Eldritch

Scris de • 4 January 2010 • in categoria

0 Cele trei stigmate ale lui Palmer Eldritch recenzie
Autor: Philip K. Dick
Rating: Cele trei stigmate ale lui Palmer Eldritch rating - rating - recenzii carti
Editura: Nemira
Anul apariţiei: 2006
Traducător: Mircea Ştefancu
312 pagini
ISBN: 978-973-569-910-9

Un Pământ neîncăpător, radiat de ultraviolete, colonişti drogaţi pentru a supravieţui pe Marte, un nou Zeu - Palmer Eldritch, oameni evoluaţi şi oameni involuaţi, acesta este universul literar pe care îl propune Philip K. Dick în romanul Cele trei stigmate ale lui Palmer Eldritch, un roman science-fiction în care viitorul este pus sub semnul corporatismului şi al "pielicelelor" - noua monedă de schimb a lumii.

P.P. Layouts este compania care guvernează Pământul, dar mai ales coloniile, producând miniaturi ale tuturor obiectelor existente în realitate (pe plan legal) pentru a popula machete Perky Pat, dar şi drogul Dul-C (în plan ilegal), un drog care să facă suportabilă viaţa pe planetele în care oamenii erau exilaţi forţat (în urma drogării cu Dul-C oamenii îşi imaginau viaţa normală, de pe Terra, cu ajutorul machetelor Perky Pat, "evadând" într-un cotidian pe care nu îl mai puteau trăi); iar Leo Bulero este fondatorul companiei şi un homo sapiens evoluensis. Personajul principal este, însă, angajatul lui Leo, un precognitiv (lucrează în divizia pre-Modă, pentru a dezvălui noile "trenduri" în materie de obiecte miniaturale), Barney Mayerson, care îşi "vede" într-o premoniţie şeful omorându-l pe Palmer Eldritch, un explorator al spaţiului care descoperise un nou drog, Ale-G (Chew-Z în original), ce permitea fiecărei persoane care îl consuma să se insinueze într-o divinitate a propriului univers, fapt ce ar fi distrus complet monopolul P.P.Layouts, căt şi controlul deţinut de Leo.

Naraţiunea este, iată, una complicată, plină de intrigi şi răsturnări de situaţie, uşor neclară în unele cazuri - aşa cum sunt, de multe ori, SF-urile datorită invenţiilor fanteziste în care scriitorii se erijează - dar al cărei suspans te ţine în priză până la final, combinând cadrul SF cu accente de thriller şi roman poliţist. De asemenea, Philip K. Dick pune în discuţie numeroase teme, pornind de la religie, care ajunge să fie guvernată de droguri (după cum în Antichitate practicile religioase presupuneau adesea consumul de plante halucinogene), până la condiţia umană sau la conceptul de "avatar" - Palmer Eldritch ajunge să devină "parte integrantă" a fiecărui om care consumă noul drog, asumându-şi condiţia de Zeu şi Eliberator al minţii umane. Barney descrie, în urma unei experienţe cu drogul Ale-G (a se observa denumirea ce prezintă diferenţa principală faţă de Dul-C: cel dintâi drog îţi permite să alegi modul în care vrei să "trăieşti" această experienţă), modul în care Palmer Eldritch îşi statuează existenţa - Este o lume iluzorie, în care Eldritch deţine poziţia cheie, de Dumnezeu; îţi dă şansa de a face tot ceea ce în lumea reală nu poţi să faci niciodată - să reconstruieşti trecutul aşa cum ar fi trebuit să fie. Mai mult decât atât, efectele drogului par a se păstra şi în lumea reală, Palmer "arătându-se" prin intermediul altor persoane prin cele trei stigmate: un braţ artificial, dinţi ascuţiţi de metal şi ochi goi, "morţi".

Cele trei stigmate ale lui Palmer Eldritch este un roman vizionar, care prezintă un viitor mai mult sau mai puţin probabil, speculând asupra modului în care oamenii se adaptează universului, dar revin asupra "originilor" din nevoia de a da un sens existenţei: sunt puse în oglindă două "religii" - cea consumeristă întreţinută de P.P.Layouts şi cea a liberului arbitru guvernată de Idolul Eldritch. Dacă sunteţi fani ai genului sau pur şi simplu curioşi să aflaţi despre o nouă perspectivă asupra viitorului - imaginaţia nu are limite, nu-i aşa? -, este o carte bine scrisă, ce surprinde natura umană şi o proiectează într-un timp şi spaţiu extrem de îndepărtate...sau poate nu.

Scris de Alice Teodorescu

Categorie: | Autor: | Editura:



Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

  1. Donkeypapuas spune:

    Autoarea recenziei vorbește ca să se afle întreabă. Noțiunea CREȘTINĂ a liberului arbitru nu are de-a face cu universul gnostic impus de drogul Ale-G.

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro