bookblog.ro

Ce se mai poate scrie despre Eminescu?

Scris de • 21 June 2012 • in categoria

Titlu: Eminescu explicat fratelui meu
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2012
Numar pagini: 272
ISBN: 978-973-124-725-0

Mi-era dor să citesc critică literară. Aşa că s-a nimerit perfect cartea de faţă, “Eminescu explicat fratelui meu”, care se vrea a fi o re - analizare a operei poetului. Totuşi, ce se mai poate scrie despre Eminescu? Se mai poate spune ceva nou faţă de ce s-a spus până acum? Ar putea suna a întrebare retorică, însă da, consider că se mai poate scrie despre el, şi încă mult şi ingenios. Până la urmă, opera literară pe care a lăsat-o în urmă este cu atât mai bogată şi mai valoroasă cu cât lasă loc de interpretări multiple.

“Atunci când îmi pun întrebarea „restantă”, şi anume dacă şi cum mai poate fi citită azi poezia lui Eminescu cu un „ochi străin” de către un cititor care nu sunt eu, cea educată în spiritul cultului eminescian, ci un seamăn al meu, lipsit de prejudecăţile mele de receptare, admit că nu numai sensurile operei eminesciene mă interesează, ci şi capacităţile lecturii de a accede la ele. ”

Ioana Bot îl explică pe Eminescu “fratelui” ei, seamănului ei, aproapelui ei - cititorul. Mai exact, cititorului de azi, care îl vede pe „marele poet naţional” în tagma lecturilor obligatorii la şcoală şi la Bac, motiv pentru care nu îi va acorda atât de multă apreciere pe cât ar merita, ci se va rezuma la a-l considera strict necesar, fără să pătrundă în profunzimea creaţiei lui.

Autoarea analizează unele dintre cele mai importante segmente ale operei eminesciene, printre care se numără poezia de dragoste (destul de vastă, drept pentru care a fost tratată în două capitole – “Discursul îndrăgostit” şi „Privirile iubirii”), simetria versurilor, tehnica aritmică din Odă în metru antic, retorica, temele patriotice şi Epigonii, văzută ca o aporie (în sensul de lectură greu de decriptat).

“Luceafărul poeziei româneşti” încă mai poate fi citit şi încă se mai poate scrie despre el. Exegeza nu are limite, mai ales atunci când scriitorul ales este de o asemenea complexitate.

“Eminescu nu este, spuneam, un autor care se citeşte cu uşurinţă: un secol de apropiere identitară a figurii sale nu a făcut decât să îngreuneze liniile posibilelor receptări. Dar, pe de altă parte, dificultatea înţelegerii sale îl transformă – cred – într-un caz paradigmatic pentru a ilustra imperfecţiunea oricărei interpretări a literaturii, în care singurele certitudini ale criticului se referă la incertitudinile legate de adecvarea sa la ceea ce citeşte şi analizează.”

 • Plusuri

  O exegeză literară completă, care încearcă să acopere unele dintre cele mai distincte aspecte ale scrierii lui Eminescu.

 • Recomandari

  Celor care iubesc poezia în general, celor care iubesc şi încă mai citesc poezia lui Eminescu, dar şi celor care lecturează critică literară. De ce nu, şi elevilor / liceenilor / studenţilor care îl studiază la cursuri, pentru un plus de documentare şi pentru a cunoaşte opera lui Eminescu la justa valoare.

Categorie: | Autor: | Editura:Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

 1. ralu spune:

  unde se gaseste lectura ‘pofta vine citind’ de ioana bot??????

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro