bookblog.ro

Cât de rău poate să fie?

Scris de • 3 April 2013 • in categoria

Titlu: Martyn Pig: Ultima săptămână cu tata
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2013
Traducere:
Numar pagini: 224
ISBN: 9786066093330
Cumpara cartea

De multe ori, atunci când iei conștient câte o decizie proastă, unul dintre lucrurile care îți trec prin minte este „Cât de rău poate să fie?" Ei bine, dacă ai 15 ani și ai fost urmărit de ghinion de tot atâta vreme, răspunsul este „Foarte rău!".

Cumpără titlul în engleză

Martyn Pig nu a fost niciodată prea norocos. Începând de la numele care stârnește zâmbete ironice și dă naștere nenumăratelor porecle deloc flatante și până la situația familială care scârțâie din toate încheieturile, s-ar putea spune că Martyn e deja obișnuit ca toate lucrurile din viața lui să se îndrepte în direcții destul de întunecate. Așa că o întâmplare nefericită urmată de o decizie dezastruoasă nu poate avea decât urmări din ce în ce mai rele.

Romanul lui Kevin Brooks este o comedie neagră aparent destul de ușurica, însă pe care cu greu o mai poți lasă din mână odată ce ai început-o. Pe alocuri amuzantă, pe alocuri tragică și cu câteva momente înduioșătoare, povestea reușește să te captiveze de la primele rânduri. Într-un ritm alert, însă folosind un stil care îți permite să sesizezi o mulțime de detalii și să observi personajele atât în situații de criză cât și în momente banale, autorul te face dependent de povestea lui Martyn. Amintirile din copilăria acestuia sunt intercalate cu întâmplările din prezent, iar momentele de meditație ale protagonistului temperează și ele povestea în momentele în care ritmul se întețește prea mult. Romanul este uneori bulversant. Nu știi dacă să râzi sau să plângi descoperind povestea lui Martyn. Frazele scurte, schimbările ocazionale de ton și stilul ce variază între descrieri aproape seci ale unor întâmplări tragice și creionările artistice ale unor detalii aparent minore contribuie la senzația de confuzie. E amuzant într-adevăr tabloul pe care îl privești sau e doar o mască ce acoperă drame prea des întâlnite și în realitate?

Evoluția poveștii iese mai apoi din normal, îndreptându-se către un scenariu de comedie neagră. De la un punct, gustul dulce-amărui de la începutul cărții este înlocuit de uimire și amuzament, pentru că știi că lucruri de genul acesta nu se întâmplă cu adevărat. Însă senzațiile de la început nu te părăsesc de fapt nici măcar acum.

Am avut impresia că pe măsură ce întâmplările devin tot mai incredibile și ilare, tonul poveștii devine tot mai sumbru. Există un contrast permanent între ceea ce se povestește și modul în care se povestește. Începutul este unul trist, însă prezentat într-o manieră umoristică, pentru că apoi stilul să devină mai serios chiar în momentul în care sunt descrise evenimentele ce combină absurdul cu umorul.
Tot plină de aspecte contrastante este și personalitatea protagonistului. Pe de-o parte, Martyn dă dovadă de o maturitate surprinzătoare. Încercările dificile prin care a trecut și viață tristă, în care fiecare zi este o nouă provocare pot transforma un copil în acest mod. Pe de altă parte, sunt șocante toate deciziile pe care Martyn le ia din momentul în care tatăl său moare. Înțeleg, într-o oarecare măsură mirajul unei moșteniri neașteptate, mai ales în cazul unui copil care până atunci nu și-a permis niciodată să viseze. Însă tocmai pentru că viață a fost până atunci o încercare continuă ar trebui să îi tempereze avântul protagonistului. Minunile se întâmplă prea rar pentru a-ți pune speranța doar în ele, mai ales în cazul unor astfel de evenimente din mijlocul cărora nu prea ai cum să ieși cu bine.

Finalul aduce un echilibru neașteptat poveștii. Martyn se trezește exact în poziția pe care încercase să o evite, dând naștere lanțului de întâmplări dezastruoase. O crimă, un furt de identitate, o sumă enormă de bani dispărută înainte de a ajunge să fie valorificată, o prietenie frântă, o anchetă complicată și un polițist încă suspicios... Acestea sunt doar câteva dintre elementele pe care aventura lui Martyn le lasă în urmă, pe lângă amintirile terifiante ale acelei ultime săptămâni alături de tatăl sau. Și totuși, viitorul pare mai luminos decât ar fi putut spera protagonistul. Finalul nu este unul cu un happy-end clasic, însă aduce cu siguranță o perspectivă mai optimistă decât se așteaptă cititorul.

  • Plusuri

    Sunt încă destul de „subjugată” de povestea lui Martyn Pig și nu cred că reușesc să disting clar absolut toate elementele care fac povestea aceasta să fie atât de specială. Poate că este vorba despre nuanțele atât de variate pe care le oferă autorul sau despre povestea care se strecoară subtil printre rânduri; despre contrastele mereu surprinzătoare sau despre personalitatea frapantă a protagonistului... Cert este că romanul merită citit, pentru că oferă mult mai mult decât te-ai aștepta la început.

  • Minusuri

    Știu că vorbim despre o comedie și nu am uitat nici scenariile imposibile pe care le cream în minte în copilărie sau adolescentă și nici convingerile de atunci, conform cărora puteam face imposibilul să devină posibil. Mi-e greu totuși să accept ideea că Martyn a crezut într-adevăr că jocul în care a intrat ar fi putut să se sfârșească într-o manieră ideală. Mi se pare că nu ar fi stricat ceva mai multă veridicitate în această zonă, chiar dacă intriga nu este neapărat axată pe realism, ci tocmai pe neobișnuit și pe situațiile despre care ai susține cu tărie că nu se pot întâmpla vreodată.

  • Recomandari

    Cititorilor dornici să descopere o poveste care contrariază, o combinație de comedie cu o dramă și un roman de acțiune. Indiferent dacă veți fi captivați doar de aspectele nostime ale cărții sau dacă veți descoperi că toate gândurile vă rămân agățate de aspectele mai profunde mult timp după ce ați terminat cartea, parcurgerea acesteia vă va asigura o lectură plăcută și interesantă.

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro