bookblog.ro

Cartea anului

Scris de • 29 September 2015 • in categoria

Titlu: Superscrieri. Drumul generației noastre
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2015
Numar pagini: 383
ISBN: 9-789-730-193-855

„Presa mainstream s-a tabloidizat masiv pentru că a crezut că asta-i singura modalitate prin care își poate recupera cititorii. Generația noastră însă, a jurnaliștilor care au avut curajul de a-și da demisia și de a începe proiecte editoriale de la zero, a demonstrat că există și alte modalități. Că oamenii citesc în continuare, chiar dacă au schimbat mediul. N-a trebuit decât să le oferim formule noi și să continuăm să ne facem meseria cu onestitate și responsabilitate. Restul a venit de la sine.” Lina Vdovîi.

Prima mea întâlnire cu jurnalismul narativ a fost pe undeva prin 2012 când am pus prima dată mâna pe un număr din Decât o Revistă (DOR) și am rămas surprinsă că jurnalismul poate să fie și altfel decât așa cum îl vedeam prin ziare. Apoi, la un an distanță, mă înscriam la un curs de jurnalism narativ pentru că îmi intrase microbul în sânge și voiam mai mult. Apoi am descoperit pe rând premiile Superscrieri și Casa Jurnalistului și era imposibil ca să mai fac un click în online fără să găsesc superscrierile care merită citite.

s1

Pentru cine nu a avut încă norocul să se ciocnească de un DOR sau să primească de la prieteni pe Facebook un link către articolele alea faine care te bucură cu talentul autorului și unghiul narativ dar te întristează câte o săptămână la rând pentru că nu îți scriu mereu doar despre lapte și miere, am o veste bună - Fundația Friends For Friends, cea care este în spatele Premiilor Superscrieri, a adunat crema articolelor înscrise în competiție perioada 2011-2014 și a publicat locurile I de la fiecare categorie. Supercartea care o să vă țină treji noaptea se cheamă Superscrieri. Drumul generației noastre iar mai jos aveți o parte dintre motivele pentru care sper că o veți căuta și o veți citi.
• Pentru că sunt povești despre oameni dincolo de cifre și statistici („Strada Cristinei”, „Bruce Lee, Regele canalelor”,).
• Pentru că abordează subiecte incomode și/sau inabordabile și le fac accesibile și pe înțelesul tuturor („Schimbarea Ralucăi”).
• Pentru că-ți sfășie inima de nu mai poți dormi noaptea, pentru că-ți smulg lacrimi și îți rămâne povestea în cap zile la rând și simți că și tu i-ai pierdut pe acei oameni, acei oameni pe care nu i-ai cunoscut, de fapt, niciodată („Echilibru”, „Dincolo de ceață”).
• Pentru că te pun față în față cu situații, oameni și povești la care nu ai avea acces în mod normal și pe care e greu să ți le închipuiești. Poveștile lor dau glas unei cauze, iar vocea lor trebuie auzită („Noaptea fluturelui mov”, „Transnistria. Republica torturii”, „Lista torționarilor care trăiesc”).
• Pentru că instigă la schimbare, pentru că vor să ne convingă să acționăm și să nu rămânem indiferenți și pasivi la ce se întâmplă în jurul nostru Țara din capul lor”, „Năstase. Români, nu uitați nu iertați”, „Tinerii adormiți aruncă cu pietre. ”We are fucking angry!”).
• Pentru că sunt subiecte aparent aleatorii, care la prima vedere nu au nimic din strălucirea unui subiect controversat ce face apel la curiozitatea individuală pentru a te forța să îl citești, dar care îți demonstrează prin talentul celor care le-au abordat și scris că de fapt nu există subiecte banale, există doar abordări neinteresante („Ficțiunile a trei generații”, „Victima”, „Amurgul secolului Beligan”, „Christian Ciocan te iubește”, „Cititorul de la Basarabasa”, „Trip pe sibutramină”).
• Iar la final sunt poveștile despre viață, despre oamenii care și-ar putea găsi cu ușurință locul în ficțiune, în cărțile din bibliotecă, doar că se încăpățânează să rămână ancorați în realitate („După 15 ani”, „Trei într-o ghenă”).

s2

Nu știu cât v-au convins argumentele mele și altele nu vreau să formulez pentru că a argumenta unul sau altul dintre articole ar însemna să divulg subiectul și să vă stric plăcerea lecturii. Tot ce pot să vă spun la final e că Superscrieri. Drumul generației noastre va rămâne pentru mine cartea anului pentru că nu îmi pot imagina o lectură mai antrenantă, mai variată, mai emoționantă decât cea de față.

Spor la citit!

***

Autorii superscrierilor: Vlad Stoicescu, Ani Sandu, Tea Teodorescu, Teodora Neagu, Cristian Delcea, Philip O Ceallaigh, Luiza Vasiliu, Ştefan Mako, Elana Stancu, Radu Cioniciuc, Oana Sandu, Lina Vdovîi, Anca Simina, Vlad Ursulean, Ioana Cîrlig, Laurenţiu Colintineanu, Sintia rRadu, Mihnea Măruţă, Iulian Enache, Attila Biro, Andrei Crăciun, Lorena Lupu

***

Miercuri, 30 septembrie, de la ora 19:00, la Art Yourself Gallery (Clucerului 88) va avea loc evenimentul de lansare al AAntologiei Superscriei.

Cartea va fi disponibilă în rețelele Cărturești și Humanitas, iar încasările de pe urma vânzării vor fi redistribuite către un premiu special la următoarea ediție a Premiilor Superscrieri, în 2016.

 • Plusuri

  Modul de abordare al subiectelor, ușurința și fluiditatea scrierii, dozarea acțiunii, portretizarea oamenilor, umanizarea și descâlcirea temelor sau, mai pe scurt, tot ce înseamnă această carte.

 • Recomandari

  Cartea de față se adresează tuturor. Nu are o nișă definită, o categorie restrânsă de public pentru care a fost făcută. Nu necesită cunoștiințe avansate pe un anumit subiect. Necesită doar răbdare și empatie. E o carte făcută pentru a fi citită și recitită pentru că viața bate orice ficțiune.

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 4 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Diana Solomon spune:

  Pe scurt- abia aștept să o citesc!

  raspunde

 2. Calina Matei spune:

  Diana sper din tot sufletul sa iti placa la fel de mult cat mi-a placut si mie! E o carte care deschide ochii si care iti da speranta ca nu suntem inca o generatie de sacrificiu care nu reuseste sa schimbe nimic. Iar daca ai timp in seara asta poti da o fuga si la Art Yourself de pe str Clucerului nr 88 pentru lansare :)

  raspunde

 3. Diana Solomon spune:

  I’ll do my best. (Ca să îți răspund la comentariu, am o idee despre genul materialelor, pentru îi citesc pe majoritatea care au semnat în antologogie. Tocmai de aia mă bucur să s-au adunat textele bune într-un singur loc. E mai ușor pentru toată lumea să ajungă la informația de calitate așa.)

  raspunde

 4. diana spune:

  Lina Vdovii este un fel de Paul Cohelo al presei romanesti. Fotogenica, hazlie, poetica pe-alocuri dar total lipsita de profunzime. ” Reportajul de razboi” facut de ea in Ucraina, cind s-a lautat c-a dansat tontoroiul in centrul de votare, ramine graitor si elocvent pentru ce poate ea.

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

 • Rusia. O ecuație cu foarte multe necunoscute

Copyright ©2011 Bookblog.ro