Rusia. O ecuație cu foarte multe necunoscute
Scris de Moisei Corina • 20 April 2023 • in categoria Eseuri, Publicistica, Non-fictiune
Autor: Armand Goșu
Rating:
Editura: Polirom
Anul aparitiei: 2021
Numar pagini: 332
ISBN: 978-973-46-8453-3
În ultimii ani, paradoxul rusesc este unul dintre fenomenele care afectează cel mai tare percepția europenilor. Cred ă asta se întâmplă mai ales pentru că acele conexiuni democratice cu care ne-am obișnuit par de-a dreptul ridicole pe fundalul ideologiilor absurde existente după această nouă cortină de fier. Prin urmare, după începerea războiului din Ucraina, printre întrebările de bază în spațiul geopolitic al Europei de Est, și nu doar, se numără: care este logica acțiunilor Rusiei? Este oare asta o urmare a nostalgiilor imperialiste pe care le are? Este o încercare de a reclădi un trecut aproape glorios? Sau toate astea sunt doar acțiunile unui dement?
La aceste întrebări, dar și la multe altele, răspunde istoricul, profesorul și conferențiarul Armand Goșu, într-o serie de interviuri cu jurnalistul Lucian Popescu, în volumul Rusia, o ecuație complicată, apărut în 2021 la Polirom. Precursor al tuturor evenimentelor care au dus la izbucnirea conflictului dintre Ucraina și Federația Rusă, volumul conține o serie de pronosticuri și de analize de o pertinență relevantă, mai ales pentru a înțelege suma acțiunilor care au transformat Rusia într-un agresor la nivel mondial, un abuzator care îi manipuleazăpe toți cei de pe orbita intereselor sale, stând cu un deget pe butonul nuclear.
Structurarea jurnalistică a cărții, abordarea într-un crescendo logic al subiectelor conectate care explică fenomenologia rapoartelor geopolitice din Rusia și țările din spațiul CSI sunt extrem de importante și foarte explicite chiar și pentru un cititor care nu e neapărat versat în aceste teme. Pe de altă parte, meritul lui Armand Goșu include abordarea foarte critică a unor teme delicate, precum: autocefalia Bisericii din Ucraina, simpatia socialiștilor din Republica Moldova față de vectorul pro-rus, implicarea României în campaniile politice ale fugarului Vladimir Plahotniuc, cel care a luat o țară în prizonierat. Și da, fiecare temă, fiecare idee se înscrie într-un lanț logic, exemplificând și scoțând în față nu doar teoria, cât mai ales practicitatea înțelegerii anumitor premise.
A se ține cont că, în acest volum, interviurile merg dincolo de paradigma interioară a sistemului politic, economic, juridic interior al Federației Ruse. Merg către intersecția dintre trecut și prezent, dintre spațiul actual al Rusiei și cel al Fostei URSS, a cărei moștenire precară pare să ne tot dea bătăi de cap.
Din perspectiva mea, această carte poate fi trecută ușor pe lista de lecturi suplimentare destinată elevilor și studenților. În primul rând, pentru că disecă foarte explicit premise de ordin social, fără a cădea pradă senzaționalismului, fără extremisme inutile. În al doilea rând, pentru că poate să converge tot ce ați știut sau intuit despre Rusia și polii săi de interes. De exemplu, de ce au rușii nevoie de Belarus sau de ce pentru Putin sunt vitale alegerile, inclusiv cele fraudate, care este motivația de a crea fake news-uri și de ce rușii au stringentă nevoie de Ucraina ca parte dintr-un imperiu de foarte mult timp apus.
Reiterez, acest volum este perfect pentru o perspectivă amplă a studiului rusofil și este perfect pentru a populariza dezbaterea asupra istoriei Rusiei într-o cheie pragmatică, deoarece studiul despre trecutul și prezentul celei mai mari țări de pe glob (ca întindere geografică) poate oferi un context esențial pentru înțelegerea situației sociale, politice și economice actuale. O înțelegere mai profundă a istoriei Rusiei poate ajuta oamenii să înțeleagă de ce anumite probleme persistă și care sunt rădăcinile acestor dificultăți.