bookblog.ro

Un parizian printre yankei

Titlu: America mea
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2012
Traducere:
Numar pagini: 142
ISBN: 978-973-124-763-2
Cumpara cartea

Julien Green, american născut la Paris, adună în romanul „America Mea” o serie de întâmplări, asemeni unor instantanee. Privită ca un întreg, colecția de experiențe adunate în cei trei ani petrecuți în America seamănă mai degrabă cu un colaj în care ochii îți fug de la un element la altul fără a absorbi de fapt toate detaliile. [Citeste tot Articolul]

Spune-ti parerea!

Manuel

0Istoria Rusiei recenzie
Autor: Julien Green
Rating: Istoria Rusiei rating - recenzii carti
Editura: Univers
Anul apariţiei: 1972
Traducător: Lucia Demetrius
280 pagini


"Manuel" - opera copil

"...vreau să ştiu cum se sfârşeşte viaţa, da, în ce chip se intră în moarte. E ceva mai puternic decât mine, ceva care mă atrage şi mă ţine locului. Sper că în cuvintele pe care le rosteşte tata se va afla unul care mă va lămuri în sfârşit." Manuel este o carte gingaşă, respiră vulnerabilitate (nu artistică!), neajutorare, prin fiecare literă a ei. Am citit-o, de aceea, pe nerăsuflate: ca să nu o destram. Nu poţi scrie despre ea fără să o fărâmi sau fără să o trivializezi într-un fel. Julien Green e meşterul, iară mie, în calitate de umil cititor, mi-a fost cu generozitate îngăduit să plonjez liber în fineţea tramei, încotoşmănat însă cu toate visele mele, cu tabieturile, cu prejudecăţile cele proaste şi cu canoanele deja betonate. Cronicarul din mine se ruşinează, însă, când e să încerce să însăileze nişte vorbe lămuritoare despre o operă-copil atât de grăitoare prin ea însăşi.

Nu mă tem să afirm că, odată cu acest Manuel (Ed. Univers, 1972, Colecţia Meridiane), J. Green devine pentru mine "o dragoste mare", pentru a mă folosi de o "etichetă" clasică a mesei_pustii (blogul pe care scriu). Simt că-mi este, de pe-acuma, un creator indispensabil, iar ceea ce mă aşteaptă în continuare este o neliniştită scotocire prin rafturile anticariatelor după numele său.
[Citeste tot Articolul]

Citeste cele 4 COMENTARII si spune-ti parerea!

Leviathan

Titlu: Leviathan
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2009
Traducere:
Numar pagini: 272
ISBN: 978-973-124-088-6

Între a fi şi a părea

Julien Green izbuteşte în al său Leviathan o colecţie memorabilă de portrete (sau măşti groteşti) - în sfânta tradiţie stilistică franţuzească. Însemnarea de faţă nu se doreşte a fi altceva decât modestul meu omagiu adus autorului în cinstea orelor de încântare petrecute cu cartea sa în mână.

Romanul scriitorului francez pune în scenă într-însul un adevărat conflict al măştilor (un brutal concurs de portretistică), care, la rându-i, camuflează impudic mai adâncul război al caracterelor. Confruntarea dintre íªtre (a fi) şi paraître (a părea). Purtând în sine calitatea de adevăr, íªtre stă ascuns mai mereu în dosul unei vizibile faţade - paraître. Carnea şi spiritul îşi dispută întâietatea asupra trupului ca totalitate. Cuvintele (chipuri de împrumut) distorsionează mesajul, ideile, împiedică înţelegerea adevărului. Întreg romanul Leviathan se sprijină pe aceste nepieritoare nelinişti ale lui Green. [Citeste tot Articolul]

Citeste cele 6 COMENTARII si spune-ti parerea!

Copyright ©2011 Bookblog.ro