bookblog.ro

Fluxul conștiinței destabilizate

Titlu: Albă ca Zăpada și roșu bolșevic
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2008
Traducere:
Numar pagini: 257
ISBN: 978-973-707-230-6
Cumpara cartea

Un flux al conștiinței capturat într-un roman. O generație rebelă a cărei voce este „spartă”. O critică socială care merge în profunzime, tocmai prin personajele atipice și subiectul tabu. [Citeste tot Articolul]

Spune-ti parerea!

Albă ca Zăpada şi roşu bolşevic

0Autor: Dorota Maslowska
Rating: 3 stele - Dorota Maslowska - Albă ca Zăpada şi roşu bolşevic rating - recenzii carti
Editura: Trei

Dorota Maslowska - Albă ca Zăpada şi roşu bolşevic - recenzie cartiDorota Maslowska scrie impetuos şi îndrăzneţ despre o Polonie postcomunistă, vopsită în alb şi roşu, violentă şi confuză. Înainte de a ne scutura, plictisiţi de mizerabilismul din proză, merită să remarcăm viziunea clară a autoarei. Scrisul ei nu iartă nimic, nu ignoră nimic din atmosfera dezabuzată şi, mai ales, nu încearcă să înfrumuseţeze literar povestea. Recunosc că răbdarea mea în ce priveşte limbajul frust care nu exprimă decît satiseala şi rutina este limitată. Ceea ce îi reuşeşte Dorotei Maslowska însă este să dea un anume conţinut acestui limbaj.

Ce înseamnă el? O înşiruire halucinantă, dar reperabilă în realitatea de toată ziua, de înjurături, ameninţări şi răstiri. Un jurnal obscen al mutilărilor limbajului. De ce se întîmplă aşa? Personajele, dependente de amfetamine (amfă, după alintul lor) sunt aşa cum vorbesc: marginalii societăţii, cei ignoraţi, murdari, ciudaţi, freaks, epuizaţi de pe la 17 ani, cu filosofii care de care mai dubioase şi relaţionări pasional-morbide. Are vreun rost, în fine, să scrii un roman despre experienţa drogurilor în felul în care l-a scris Dorota Maslowska? Pe de-o parte da, fiindcă pare suficient de verosimil, încît să dea fiori cititorilor. Pe de altă parte, a scrie despre cei de mai sus poate face pe un autor să fie etichetat şi el drept marginal, preocupat de subiecte minore.
[Citeste tot Articolul]

Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

Copyright ©2011 Bookblog.ro