bookblog.ro

---

Cuvântul din cuvinte

Scris de • 25 November 2008 • in categoria Cristina Teodorescu, Integrala de autor

Autor: Monica Lovinescu
Rating: 4 stele - Monica Lovinescu - Cuvântul din cuvinte rating - recenzii carti

Monica Lovinescu - Cuvântul din cuvinte - recenzie cartiDeşi cu o istorie de mai bine de 52 de ani, romanul Monicăi Lovinescu Cuvântul din cuvinte a fost publicat în premieră la editura Humanitas imediat după 1989. Monica Lovinescu nu are nevoie de prezentare, fiind de altfel un prozator remarcabil în jurnale şi memorii. Şi cu toate acestea, romanul Cuvântul din cuvinte a fost refuzat în 1955 de editura Denoí«l şi asta pentru că scriitura autoarei nu se putea încadra în peisajul literal parizian din acea epocă, când excelau A. Camus şi J. P. Sartre.

Scris în franceză, romanul este compus din 21 de capitole, care are fiecare în parte un narator distinct, separat de ceilalţi şi totuşi legat prin acea alineare a eului. Practic, Cuvântul din cuvinte pune problema unei lumi distruse de arbitrar, în care umanul este distrus progresiv de un sistem totalitar, care este desigur comunismul.

Încadrat în categoria romanelor distopice (Orwell, Zamiatin, Huxley), Cuvântul din cuvinte are toate trăsăturile necesare acestui gen: o societate imaginară sfărâmată de un sistem arbitrar, în care libertatea individuală lipseşte cu desăvârşire, eroii sunt nişte inadaptaţi ai sistemului şi de aceea sunt în permanenţă supravegheaţi, constrânşi de a deveni acel "om nou". Cu toate acestea, textul pare orice mai puţin un roman, mai degrabă o înşiruire de poveşti ale unor oameni care pur şi simplu monologhează şi asta pentru că eul care se confesează este complet însingurat, cu voinţa supusă, fără familie şi prieteni, care nu lasă nimic în urmă. El doar vorbeşte...

Eul ne previne asupra disoluţiei ideii de comunitate ("Am încetat să spun noi"). Ţara în care trăieşte este lipsită de nume şi de trecut, chiar şi de viitor, întrucât nimic nu se notează, lumea doar vorbeşte. Politeţea intră sub incidenţa legii (capitolul în care un străin întrebat ce mai face a răspuns greşit spunând "Bine mersi", ca mai apoi să fie ucis, iar acest răspuns să devină tabu). Alte personaje sunt forţate să stea într-un turn, departe de lume, fără să ştie dacă sunt singuri şi zi de zi trebuie să rememoreze trecutul şi să-şi inventeze noi amintiri ("A trecut atâta timp de când n-am mai avut iluzia" Mă tem că am uitat s-o folosesc... Să mă gândesc. Să mă limpezesc. Da, am găsit. E şapte seara. Mă uit la ceas. Am un ceas"").

În alt capitol există o doctrină oficială care impune ştergerea trăsăturilor chipurilor, într-altul oamenii sunt aleşi într-un experiment pentru a testa "sentimentul", umflându-le capul pentru a-i testa rezistenţa, apoi în altul cetăţenii sunt scoşi la plimbare obligat pentru a slăbi, etc. Fiecare dintre aceste capitole este un simbol al alienării sufleteşti, a impunerii unui mod de a fi de către un sistem arbitrar, renunţarea la personalitate şi îmbrăţişarea comunului.

Există totuşi un guvern al acestei ţări a cărei singură dorinţă este indexarea cuvintelor. Cuvintele dispar ca şi oamenii, sunt îngropate rând pe rând, distruse, uitate, interzise. Practic suprimarea vorbirii este suprimarea întregii rase umane. Iar Monica Lovinescu o pune pe tapet, o arată în hidoşenia ei, întrucât, dincolo de tablourile în care se pierde umanul, autoare descrie sistemul decis să creeze noul om.

Nu pot să nu mă întreb care ar fi fost urmările publicării acestui roman în 1955, dar această întrebare nu-şi mai are rostul: sistemul a cucerit, sistemul a schimbat, sistemul a fost învins. Monica Lovinescu a avut curajul să scrie despre acest fenomen, l-a descris, l-a înscris într-un roman distopic, iar acum este doar o altă oglindă a unui sistem învins, dar care şi-a realizat scopul.

Scrisă de Cristina Teodorescu

Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

  1. Pingback: Integrala Monica Lovinescu | bookblog.ro

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro