Dorul de a (nu mai) fi
Scris de bookblog.ro • 16 October 2023 • in categoria Lit. contemporana
Autor: Fredrik Backman
Rating:
Editura: Art
Anul aparitiei: 223
Traducere: Andreea Caleman
Numar pagini: 112
ISBN: 978-630-321-019-3
Nuvela Și-n fiecare dimineață drumul spre casă e tot mai lung a fost primul meu contact cu autorul suedez Fredrik Backman. Cu siguranță nu ultimul, deoarece acest volum nu a făcut decât să-mi confirme că autorul își merită toate aprecierile și laudele – este deosebit de popular, chiar și printre cititorii români.
Cel puțin în cazul meu, acest volum a reușit să treacă dincolo de granițele ficțiunii, a reușit să mă emoționeze infinit și până la lacrimi, deoarece realitatea redată mi-a amintit de anumite lucruri din propria-mi viață. În cele din urmă, dincolo de a fi fost un volum emoționant și profund, a fost un volum care mi-a dat de gândit, care mi-a dat o lecție și... Mi-a vorbit despre viață, despre lucrurile cu care vine la pachet aceasta, despre situațiile prin care ești nevoi să treci prin însăși condiția de a fi om.
Deși de dimensiuni reduse, cartea ne spune o poveste de o forță extraordinară, în care, să fiu sincer, pare că nimic nu ar mai fi trebuit spus. Povestea bunicului și a nepotului care învață, crește și descoperă, poate fi o poveste universală, a fiecăruia dintre noi și a tuturor.
O odă adusă frumuseții de a fi trăit în numele iubirii și înțelepciunii, până în acel punct în care vom ajunge, la un moment dat, cu toții. Bătrânețea, pe cât de liniștită și tihnită ar trebui să fie, pe atât poate fi de grea... Nedreaptă!
Cu toate acestea, în mintea oamenilor care ajung să dezvolte un declin cognitiv din cauza bătrâneții, lumea pare să devină o cu totul alta – în sfârșit, o lume în care nu mai există durere, nu mai există frică, teamă, ci doar timpul liniștit al copilăriei, timpul în care nimic nu părea imposibil, iar în stele ardeau mii și mii de dorințe...
Noah observă faptul că bunicul său pare să nu mai fie același, dar nu poate să înțeleagă ce se întâmplă de fapt. În schimb, odată cu această transformare, descoperă că lumea interioară a bătrânului începe să iasă la iveală: o lume plină de emoție, de înțelepciune și învățături, de mărturisiri, tandrețuri și, dincolo de toate, iubire.
Toate acestea ajung să reprezinte un rămas-bun din partea bunicului ale cărui lecții de viață vor fundamenta un viitor adolescent și adult înțelept. Mă așteptam, fără niciun dubiu, ca acest volum să mă emoționeze, însă nu mă așteptam ca povestea să „lovească chiar atât de aproape de casă”, să spun așa. Un talent sclipitor, cu o scriitură emoționantă, care nu are cum să te lase rece, Fredrik Backman și-a câștigat un loc special în inima mea, deoarece m-a mișcat atât de mult doar printr-o nuvelă de o sută și ceva de pagini.
Mă voi opri aici, fiindcă nu mai sunt multe de spus. Cred doar că acest volum trebuit citit – și atât. Nu-l pot teoretiza, defini, nu pot vorbi despre el. Trebuie simțit și trăit.
Text scris de Andrei Cioată.
-
Plusuri
O carte cu suflet, despre suflet.
-
Minusuri
Absolut niciunul – totul a fost exact ce trebuie și cât trebuie.
-
Recomandari
A se citi pentru a învăța, poate, cum să-i apreciem mai mult pe cei de lângă noi. Cât timp încă îi mai avem lângă noi.