bookblog.ro

Imperative şi non-conformism

Titlu: Dormi
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2008
Traducere:
Numar pagini: 127
ISBN: 978-1-60257-082-5

Am lucrat o singură dată în ”schimbul trei”, pentru vreo trei săptămâni, pe timpul verii. Programul era de la 23 la 7, plecam seara cu ultimul autobuz la job şi mă întorceam dimineaţa, când restul lumii abia începea să plece către locurile de muncă. Senzaţia era ciudată – mă deplasam invers faţă de mersul firesc al lucrurilor, mă puneam să dorm când toată lumea abia se trezea. Pe de o parte, noaptea era mult mai linişte, eram mult mai relaxat şi concentrat la ceea ce făceam, dar pe de altă parte nu puteam dormi în timpul zilei mai mult de 3-4 ore şi acelea pe reprize. Nu apucam să mă mai întâlnesc cu amicii, iar în ziua de chirie când venea proprietarul pe la prânz eu eram încă în pijama… După vreo două săptămâni în ritmul acesta (incluzând şi weekendurile), dimineaţa aveam impresia că o sa adorm în picioare dacă mă opresc din mers şi continuam să pun un picior în faţa celuilalt doar din inerţie.

Asta m-a ajutat doar în mică măsură să-mi imaginez prin ce trec personajele principale din romanul de debut al autoarei Annelies Verbeke. Maya suferă de insomnie, iar comportamentul ei devine tot mai bizar cu fiecare noapte nedormită: ”Nopţile imi treceau mai încet decât zilele, căci noaptea eram singură.” (din fraza de început a romanului, foarte simplă, dar sugestivă). [Citeste tot Articolul]

Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

Siegfried

Titlu: Siegfried
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2008
Traducere:
Numar pagini: 156
ISBN: 978-1-60257-114-3

Un secret care trebuie dus în mormânt

Când am început să citesc acest roman, ştiam că titlul este Siegfried şi cam atât, însă orice posibil orizont de aşteptări create de acest titlu, a fost spulberat pe măsură ce înaintam cu lectura. Un roman, aparent despre un scriitor celebru pe nume Rudolf Herter ajuns în Viena pentru o "reuniune literară", dar care ascunde un alt subiect, ce se insinuează dintr-un plan narativ secund, ce devine principal pe măsură ce paginile curg şi intriga se lasă descoperită: viaţa personală a lui Hitler şi povestea lui de "dragoste" cu Eva Braun.

Harry Mulisch se joacă ingenios cu geniul creator al personajului său, dominat de fixaţii şi "crize de nebunie" specifice artiştilor, dar şi cu celelalte personaje ce par să graviteze în jurul său, dar care ajung să îi marcheze viaţa pentru totdeauna - la finalul unei sesiuni de autografe organizate de cei din Viena în cinstea scriitorului, doi bătrâni, Ulrich şi Julia Falk, îi spun că au ceva important de discutat cu el, pentru că au vizionat interviul pe care acesta îl dăduse cu o seară în urmă şi în care mărturisise că ar vrea să scrie o carte despre Hitler, cu scopul de a-l denunţa şi descoperi ca om. [Citeste tot Articolul]

Spune-ti parerea!

Iov. Romanul unui om simplu

Titlu: Iov. Romanul unui om simplu
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 1999
Traducere:
Numar pagini: 190

Fără o incursiune în biografie lui Joseph Roth, romanul Iov, apărut în 1930, nu poate fi mai mult decît o parabolă. Autorul, cunoscut drept mitoman şi alcoolic, a avut o viaţă coordonată de suferinţă şi absenţă: tatăl său a părăsit familia la un an jumătate de la naşterea fiului, sfîrşind într-un spital de boli psihice, iar dramele personale au culminat cu schizofrenia soţiei, Friederike. În ciuda acestora, activitatea literară a lui Joseph Roth este mai curînd prolifică, adaugîndu-se celei de jurnalist. Pentru el, istoria personală este completată de ideea unei Europe multiculturale şi tolerante, aşa cum îşi aminteşte că ar fi fost Austro-Ungaria copilăriei. Din această convingere a lui Roth vine tonul încrezător al "romanului unui om simplu", cum este numit Mendel Singer, personajul principal.
[Citeste tot Articolul]

Citeste cele 3 COMENTARII si spune-ti parerea!

Copyright ©2011 Bookblog.ro