bookblog.ro

Totul se reduce la…evoluție

Scris de • 16 July 2013 • in categoria

Titlu: Războiul sexelor
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2013
Traducere:
Numar pagini: 375
ISBN: ISBN 978-606-8494-88-3
Cumpara cartea

Biologie evoluționistă și educație sexuală sub formă de popular science.

Cumpără titlul în engleză

Anatomia umană este fascinantă, iar sexualitatea ascunde, din perspectivă evoluționistă, numeroase comportamente, atât la nivel micro (ce se întâmplă în interiorul organismului), cât și la nivel macro (interacțiunea dintre sexe și comportamentele specifice), ce merită investigate de fiecare dintre noi. Robin Baker și-a asumat această sarcină în volumul de „popular science”, Războiul sexelor , pentru a demistifica toate comportamentele umane sexuale – de la relațiile monogame, la infidelitate, orgasm, masturbare, sex oral sau sarcină - și a dezvălui, pe înțelesul tuturor, rezultatele experimentelor și cercetărilor sale în domeniul biologiei evoluționiste. Bineînțeles, spune el, totul se reduce la războiul de a câștiga cursa genetică pentru reproducere – „the sperm wars”, după cum este numit în original – bărbații fiind programați să cucerească femeile, iar femeile fiind programate să identifice cel mai bun material genetic pentru urmașii lor.

Însă această luptă pentru supraviețuire și reproducere este plină de paradoxuri. În 37 de scene desprinse din viața cotidiană, Baker prezintă numeroase situații din viața sexuală a oamenilor, de la cele mai banale la cele mai „exotice” interacțiuni, pentru a le deconstrui și analiza din perspectiva acestui „război sexual”. Astfel, ceea ce poate părea neobișnuit sau aventuros, este, în fapt, o altă formă a oamenilor de a se asigura că vor câștiga lupta, o luptă care se poartă la nivelul organismului (în mod inconștient). Dacă bărbații se folosesc de mecanisme variate pentru a-și crește șansele de a procrea, paradoxal, femeile sunt construite în așa fel încât să își inducă în eroare partenerii și să nu își dezvăluie perioadele fertile – acest mecanism biologic ajutându-le în cele din urmă să rămână însărcinate.

Probabil că puțini s-au gândit profund la războiul spermatozoizilor și la consecințele sale înainte de a citi această carte. Totuși, dacă nu ar exista acest fenomen, sexualitatea umană nu ar fi atât de diversă. Fără existența războiului spermatozoizilor în evoluția umană, bărbații ar fi avut ogane genitale mici și ar fi produs puțini spermatozoizi. Femeile nu ar fi avur orgasm, nu ar mai fi existat mișcarea de împingere în timpul actului sexual, nici vise erotice sau fantezii, nici masturbare, și cu toții am simți nevoia să facem sex doar de vreo 12 ori de-a lungul vieții – în acele câteva ocazii când se dorește și este posibilă procrearea. - aceasta este una dintre „revelațiile” majore ale cărții, alături de alte informații surprinzătoare precum faptul că doar 1% din sperma unui bărbat este capabilă de a fertiliza un ovul sau că, uneori, o femeie este mai predispusă la procreere într-o aventură decât într-o relație stabilă.

Scrisă sub forma unei colecții de povestiri cu explicație științifică, Războiul sexelor prezintă o viziune complexă și diferită asupra sexualității umane, Baker având curajul de a „arunca” în văzul lumii explicații îndrăznețe pentru comportamentele sexuale variate pe care le-a analizat. De asemenea, în ceea ce privește scopul acestei cărți, biologul o clasifică încă de la început drept o carte educativă pentru audiența generală, asumându-și eventualele critici din lumea academică, anticipând reacțiile acestora din urmă (pentru ei, existând, bineînțeles, numeroase alte volume scrise de Baker conform rigorilor științifice). În cele din urmă, volumul prezintă ani întregi de cercetări într-un mod uneori ușor și amuzant, uneori grav, însă mereu cu detașarea obiectivă a omului de știință, chiar dacă nu și cu limbajul de specialitate aferent. Este un studiu ce merită citit de fiecare om interesat să se cunoască și înțeleagă mai bine.

  • Plusuri

    Limbajul științific alternează cu limbajul curent, exemple variate și explicate în detaliu

  • Recomandari

    Pentru cei interesați să afle mai multe despre sexualitatea umană

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro