Supraviețuire. Îndârjre. Împăcare.
Scris de Razvan Timar • 27 May 2015 • in categoria Memorii/Jurnale
Autor: Laura Hillenbrand
Rating:
Editura: Corint
Anul aparitiei: 2014
Traducere: Roland Schenn, Roxana Claudia Olteanu, Tomas Ritner
Numar pagini: 624
ISBN: 978-606-862-361-0
Nu mi-a plăcut niciodată istoria. Țin minte cum, atunci când eram mic, săream peste documentarele de pe Discovery în favoarea celor de pe Animal Planet. Nici la școală nu mi-am schimbat părerea. Multitudinea de ani și evenimente încă îmi mai dau bătăi de cap. Recunosc că am vrut să citesc De neînvins mai mult datorită filmului recent lansat și pe care îmi doream foarte mult să-l văd abia după ce voi fi lecturat biografia lui Louis Zamperini. Inițial, am fost intimidat de giganticul roman, dar, spre totala mea surprindere și încântare, am descoperit că temerile mele au fost nefondate și, ca dovadă a faptului că lectura a fost plăcută și fascinantă, am terminat cartea în 4 zile – un record personal.
De neînvins este o incursiune în impresionanta viață a fostului alergător olimpic Louis (zis și Louie) Zamperini care, după ce a fost nevoit să se alăture forțelor aeriene americane în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a îndurat ani de tratamente inumane. În timpul unui raid, avionul în care se afla Zamperini se prăbușește și, după zile întregi în care a plutit în derivă, este capturat de inamici și mutat dintr-un lagăr japonez în altul. Sau, mai bine zis, dintr-un cerc al Iadului în altul.
Cartea Laurei Hillenbrand m-a lăsat fără cuvinte. Începutul a fost atât de ușurel și presărat cu momente amuzante încât îmi era teamă să ajung la părțile mai puțin plăcute ale vieții lui Louie, așa că m-am trezit într-un impas. O parte din mine voia să continue cu lectura, să se afle alături de el în timp ce trecea prin toate acele nenorociri. Cealaltă parte era înspăimântată de această perspectivă și nu își dorea decât să-l știe pe Louie bine și sănătos, zvăpăiat și mereu binedispus. Curiozitatea a avut câștig de cauză și am continuat să citesc cu mult după ce Louie a plecat în prima lui misiune.
Principalul atuu al acestei biografii este felul în care a fost scrisă. Inițial am crezut că o să mă plictisesc cumplit și că o să termin cartea cu o durere îngrozitoare de cap. N-a fost să fie, și asta pentru că stilul de scriere al Laurei Hillenbrand este unul deosebit de plăcut și cursiv; pur și simplu te absoarbe în trecutul familiei Zamperini, de la perioada rebelă a lui Loiue, pe când viitorul erou de război fura de la vecini, se lua la bătaie cu majoritatea copiilor din cartier și reprezenta o cauză sortită eșecului și te poartă prin toate experiențele plăcute și mai puțin plăcute din viața lui: descoperirea sportului de performanță, conștientizarea că nu o mai poate ține tot dintr-o infracțiune în alta, o întâlnire scurtă cu una dintre cele mai cunoscute figuri din istorie - Adolf Hitler -, prieteniile legate cu restul celor din echipajul de pe Super Man și Green Hornet și până la traumele trăite cât timp a fost ținut prizonier de către japonezi.
Povestea lui Zamperini m-a prins încă de la primul capitol prin descrierile simple, dar de efect, ale evenimentelor care i-au format caracterul lui Louie, dar și prin prisma „personajelor”. Da, știu că este vorba despre persoane reale, dar felul în care autoarea i-a schițat pe Louie și pe ceilalți din viața lui a semănat foarte mult cu modul în care un scriitor de ficțiune își conturează personajele, propriile sale creații. Nici o persoană care a jucat un rol în epopeea lui Zamperini nu a fost neglijată și a avut parte de portretizări frumoase, complete și complexe. Chiar și principalul „antagonist” al cărții a fost prezentat atât din punctul de vedere al lui Louie, cât și pe baza mărturiilor mai multor persoane cu care acesta a avut de-a face pe parcursul vieții, astfel încât să nu poată fi catalogat ca fiind doar „rău”.
Un alt aspect care pentru mine a fost foarte important și pe care trebuie neapărat să-l menționez este prezentarea unor evenimente din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial pe care mulți dintre cei nefamiliarizați cu istoria tind să le neglijeze, poate chiar să le uite: atrocitățile comise de către Japonia. Atunci când vorbim despre Al Doilea Război Mondial, gândurile multora se îndreaptă automat către Germania, Hitler, naziști și Holocaust. Sunt multe cărți care tratează acest subiect, de la opere de nonficțiune și până la opere destinate în special publicului tânăr, cum este Hoțul de cărți. Torturile la care prizonierii americani (și nu numai) au fost supuși de către japonezi ar putea concura fără probleme cu ororile gândite de naziști, iar descrierile acestora din De neînvins m-au făcut de multe ori să mă cutremur.
O poveste incredibilă despre puterea voinței, suferință și depășirea oricărui obstacol, De neînvins este o carte excepțională, scrisă impecabil, despre care se va vorbi multă vreme de acum înainte. Romanul a fost ecranizat la sfârșitul anului trecut, sub regia Angelinei Jolie.
-
Plusuri
Stilul de scriere, portretele extraordinare pe care autoarea le-a realizat pentru fiecare „personaj” în parte și faptul că se citește foarte de ușor, în ciuda dimensiunilor intimidante.
-
Recomandari
Sincer, recomand cartea aceasta tuturor, dar în special pasionaților de istorie și celor interesați de întâmplările din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.