bookblog.ro

Replay

Scris de • 3 May 2010 • in categoria

Titlu: Replay
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2007
Traducere:
Numar pagini: 384
ISBN: (10)973-569-943-5

Ce se mai poate întâmpla într-o carte în care personajul principal moare din primele pagini? Aţi putea crede că nu prea multe, dar pentru Ken Grimwood infarctul lui Jeff Winston la vârsta de 43 de ani e doar pretextul pentru o poveste lungă şi impresionantă. Jeff se trezeşte din şocul morţii în propriul său corp cu 25 de ani mai devreme, înapoi în anii de studiu, dar păstrând amintirea vieţii tocmai încheiate şi a evenimentelor trecute, care pentru cei din jur încă nu s-au petrecut.

După confuzia şi spaima iniţială, Jeff începe să-şi facă planuri de viitor. Îşi testează cunoştinţele despre istoria încă nerealizată prin pariuri sportive şi apoi speculaţii bursiere, pe care le câştigă fără excepţie, îmbogăţindu-se fără limită. Îşi reconstruieşte o viaţă pe picior mare, cu o soţie pe măsura bogăţiei şi o fiică perfectă, care devine centrul existenţei lui. Aproape ca şi cum s-ar răzbuna pentru viaţa mediocră de dinainte de moarte, pentru lipsa de realizări profesionale, pentru certurile constante cu soţia. Totuşi fericirea se lasă aşteptată, umbrită de temerile legate de apropierea datei morţii. În ciuda precauţilor pe care le ia de această dată, în exact acelaşi moment survine un infarct şi viaţa lui o ia de la capăt din aceeaşi cameră de cămin din 1963 ca şi prima oară, cu 25 de ani sau doar o secundă în urmă...

Ciclul o ia aşadar de la capăt ca şi cum ar fi cel mai normal lucru din lume şi Jeff continuă jocul, încercând de fiecare dată alegeri noi, relaţii noi, sentimente diferite. Cu fiecare nouă viaţă însă, deznădejdea faţă de acest fenomen inexplicabil care-l ţine prizonier între două date şi durerea de a pierde de fiecare dată oamenii pe care i-a îndrăgit devin prea greu de suportat şi într-una din vieţi se retrage complet din societate într-o cabană din munţi. Mulţi ani mai târziu descoperă accidental un film care nu apărea în nici una din amintirile lui, ceva complet nou într-o lume în reluare. Mergând în căutarea autorului, se întâlneşte pentru prima oară cu altcineva care îşi retrăieşte viaţa ca şi el, casnica-doctor-producător (în ordinea vieţilor ei de până atunci) Pamela. Alături de ea încearcă să formeze o relaţie care să depăşească limitele de 25 de ani impuse lor de fenomenul misterios şi să investigheze cauzele din spatele lui.

Cartea nu abundă în elemente science-fiction sau fantasy, în afară de această repetare continuă a ciclului temporal, care devine mai târziu o temă frecventă în diverse filme şi seriale SF. Probabil se inspiră din mitologia hindusă a reîncarnării sufletului, care trece printr-un ciclu de vieţi succesive pentru a evolua şi a se elibera într-un final de iluzia lumii materiale. Dar autorul nu ne duce într-o călătorie explicit spirituală, ci într-o căutare a sensului vieţii, a fericirii şi a iubirii care ar trebui să ne fie tuturor un model, dacă nu ca realizare, cel puţin de punere a problemei. Tocmai pentru că Jeff are la dispoziţie mai mult timp şi mai multe şanse decât oricine, devine mai clar că nu există o soluţie universală pentru toţi oamenii, ba chiar că fiecare poate avea mai multe drumuri în viaţă care să ducă la o formă de fericire, ca părinte, soţ, ascet, salvator de vieţi sau artist. Posibilităţile sunt nelimitate!

Destinul joacă şi el un rol important, într-un fel cartea fiind simultan atât o pledoarie împotriva, cât şi în favoarea existenţei lui: pe de o parte Jeff e liber să-şi refacă viaţa mereu altfel, să schimbe deciziile trecute în orice fel. Însă, ca un destin implacabil, moartea prin infarct se repetă de fiecare dată în aceeaşi zi şi îl trimite înapoi să mai încerce o dată, fară nici un indiciu în plus despre ce ar trebui să facă pentru a se desprinde din ciclu. Iar atunci când Jeff încearcă să intervină pentru a modifica unele evenimente majore, ca asasinarea lui Kennedy, istoria nu mai e atât de maleabilă pe cât se arată pentru propria lui viaţă.

Cauza acestor reluări ale vieţii lui Jeff şi a celorlalţi câţiva care împărtăşesc această binecuvântare sau tortură nu e niciodată descoperită, cu toate eforturile depuse împreună cu Pamela şi ipotezele puse pe masă. Și evident nu se explică nici de ce anumite persoane îşi repetă vieţile în acest fel, iar majoritatea celorlalţi nu. Totuşi, farmecul cărţii e complet şi fără această explicaţie, care poate mai mult ar strica autenticităţii experienţelor şi sentimentelor personajelor.

de George Moga

    Categorie: | Autor: | Editura:    Lasa un comentariu

    Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

    Citeste si

    Copyright ©2011 Bookblog.ro