bookblog.ro

Războaie şi războinici

Scris de • 8 June 2012 • in categoria

Titlu: Războinicii
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2012
Traducere: , ,
Numar pagini: 432
ISBN: 978-606-579-324-8

Războincii adună aventuri din nordul îngheţat sau din nisipurile fierbinţi ale Cartaginei, cu roboţi sau pe planete ciudate, în Vestul Sălbatic sau aventuri care se pot desfăşura chiar la tine în oraş.

Antologia Războinicii (titlu original: “Warriors“) îi are ca editori pe George Martin, aflat acum în vârful carierei după ecranizarea seriei “Cântec de gheaţă şi foc“ de către HBO şi pe Gardner Dozois, cel mai cunoscut antologator al industriei. Traducerea în română vine la doi de la apariţia volumului original, lucru care trebuie salutat.

George Martin dechide antologia cu un cuvânt înainte care militează pentru literatura de calitate, indiferent de genul abordat. De asemenea, blamează actualul trend care încadrează obsedant fiecare carte într-un gen sau altul: SF, horror, fantasy, literatură pentru tineret, mainstream. Rememorează câteva scene din copilărie şi primele lecturi, în care citea de-a valma autori fantasy şi SF, autori mainstream sau clasici ai literaturii universale, fiindcă nimeni nu îşi făcea vreo preocupare din a pune fiecare carte pe un anumit raft.

Tot timpul când vine vorba de antologii, este inevitabil ca fiecare cititor să găsească povestiri care să-i placă şi care să nu-i atragă atenţia. Fiecare scriitor vine cu o anumită abordare, stil şi subiect. Din acest punct de vedere, antologia de faţă surprinde în primul rând prin diversitate, atât ca abordare, cât şi prin tematică şi stilistică. Dacă vă aşteptaţi doar la lupte eroice duse de bravi luptători, poate ar fi bine să vă orientaţi către altă carte. Acestea nu lipsesc (şi cum ar putea să lipsească, doar titlul antologiei e până la urmă Războinicii, nu?), însă antologia nu înseamnă doar atât. Mai departe am insistat doar asupra prozelor care mi-au atras atenţia în mod deosebit.

Povestirea care deschide volumul, Regele Norvegiei este semnată de către Cecelia Holland şi este o ficţiune istorică, acţiunea fiind plasată în ţinuturile nordice, cu războinici bărboşi, pletoşi, mari băutori de bere, dar la fel de mari luptători. Nu lipsesc luptele pe mare, corăbii făcute ţăndări şi fapte eroice. Plus promisiuni stupide făcute de bărbaţi la beţie. Of...
Legat pe vecie al lui Joe Haldeman nu m-a prins foarte tare, deşi a avut câteva elemente interesante. Una dintre surprize a constituit-o povestirea autoarei Robin Hobb, Triumful, în care legiunile romane şi dragonii, plus loialitatea şi onoarea sunt puse atât de natural în aceeaşi oală încât aş fi putut să jur că lecturam o carte de istorie şi nu ficţiune. Un general roman cade pradă cartaginezilor, fără şansa de a scăpa, în timp un vechi prieten şi camarad de arme caută să-i uşureze suferinţa. Tabula Rasa de Lawrence Block este o povestire plină de suspans, în care războinicul este de data aceasta o femeie, povestirea fiind o variaţiune pe tema “văduvei negre“.

Urmează trei povestiri una şi una. ...şi voi, arhangheli ai iertării semnată de către Tad Williams condamnă fanatismul religios într-o povestire amplasată în viitorul apropiat, unde creştinii şi păgânii formează societăţi diferite, ambele ferm convinse că dreptatea se află de partea lor. Am plecat militar a texanului Joe Lansdale iese din tipar, fiind un western în care un negru şi un alb se înrolează în armată pentru a lupta împotriva indienilor. Excelent umorul lui Lansdale, o scriitură cu puternic accent rural şi personaje de colecţie. Una din piesele de rezistenţă ale antologiei.Un plus şi pentru traducerea lui Marian Truţă. O altă surpriză a venit din partea lui Peter S. Beagle. Povestirea sa, Dirae, este despre o femeie care se trezeşte în mijlocul unor nelegiuiri, de fiecare dată altele, salvând vieţi şi încercând să pună cap la cap motivaţia existenţei proprii. Volumul se încheie cu povestiri de Diana Gabaldon şi Naomi Novik.

Antologia de faţă a făcut ceea ce aştept de la orice antologie: să mă facă să caut şi alte lucrări ale autorilor prezenţi în volum. Al doilea volum a apărut de curând şi are proze semnate de George Martin, Howard Waldrop, Robert Silverberg şi mulţi alţii.

 • Plusuri

  diversitate stilistică şi tematică, autori de clasă

 • Recomandari

  lectură obligatorie pentru zilele de caniculare de duminică în care aveţi chef de o doză zdravănă de aventuri

Categorie: | Autor: | Editura:Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

 1. Magdalena spune:

  Frumos!De curand mi-a facut cu ochii acest volum,dar nu stiam daca merita sa fie achizitionat.Cred ca m-ai convins.Ai explicat cat se poate de bine si ai laudat sper pe drept cuvant.Felicitari!

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro