bookblog.ro

Între viață și moarte se află o bibliotecă

Scris de • 7 April 2021 • in categoria

Titlu: Biblioteca de la miezul nopții
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2020
Traducere:
Numar pagini: 300
ISBN: 978-606-43-0942-6

Între viață și moarte se află o bibliotecă, i-a zis. Și, în acea bibliotecă, sunt rafturi care se întind la nesfârșit. Fiecare carte îți oferă ocazia să încerci o altă viață pe care ai fi putut să o trăiești. Să vezi cum ar decurge lucrurile dacă ai fi făcut alte alegeri… Ai proceda diferit, dacă ai avea ocazia să-ți alungi regretele?”

Este greu să descriu entuziasmul și plăcerea pe care le-am simțit citind cartea lui Matt Haig. A intrat, cu siguranță, pe lista mea personală de „all-time favourites” în materie de cărți. Și, într-un fel, mi-ar plăcea ca ideea cărții să nu fie doar ficțiune, să avem posibilitatea să explorăm toate acele vieți alternative pe care le-am fi putut trăi și de care ne-a despărțit o singură decizie (pe care, probabil, nici nu am considerat-o importantă). Câți dintre noi nu s-au întrebat măcar o dată referitor la propria viață... „ce-ar fi fost dacă...?”

Personajul principal al cărții, Nora Seed vrea să moară. Tocmai a fost concediată, relația cu fratele ei este aproape inexistentă, prietena cea mai bună s-a mutat în Australia... iar pisica Voltaire de care avea grijă a fost călcată de o mașină. Nora nu își poate imagina viața continuând în felul acesta, așa că ia o supradoză de antidepresive... dar, se trezește într-o bibliotecă. O bibliotecă care nu este... exact o bibliotecă, deși arată ca una. Este un loc al regretelor și al posibilităților, al opțiunilor...

Nora are șansa de a afla ce s-ar fi întâmplat dacă s-ar fi căsătorit cu logodnicul pe care l-a părăsit cu două zile înainte de nuntă, dacă ar fi rămas în trupa rock formată de fratele ei și un prieten al acestuia, dacă ar fi continuat antrenamentele de înot și ar fi ajuns campioană olimpică, dacă ar fi devenit glaciolog? Posibilitățile sunt infinte, dar timpul în care faci aceste alegeri este limitat.

Ai tot atâtea vieți la dispoziție câte decizii ai. Există alte vieți în care faci alte alegeri. Iar acele alegeri te duc la alte rezultate. Dacă ai fi făcut chiar și cel mai mic lucru altfel, acum povestea ta ar fi fost complet diferită. Și toate acestea există în Biblioteca de la Miezul Nopții. Toate sunt la fel de reale ca viața ta actuală.”, spune doamna Elm, bibliotecara de la fosta școală a Norei, care îi facilitează aceste călătorii.

În final, Nora va trebui să aleagă una dintre aceste alternative, dar cartea nu ne oferă niciun răspuns în acest sens... și poate nici nu contează.

Vă las în compania Bibliotecii de la Miezul Nopții și a tuturor vieților care ar fi fost posibile, dacă într-o zi oarecare am fi decis altfel.

 • Plusuri

  O carte frumoasă și cu un impact emoțional puternic care fascinează și ne face să ne punem întrebări importante.
  Stilul narativ simplu, direct care desenează călătoria dintre „ce-ar fi putut să fie” și „ce a fost” lăsându-ne pe fiecare dintre noi să ne găsim răspunsurile.

 • Recomandari

  Una dintre acele cărți de neratat într-o viață de cititor.

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Bogdan spune:

  Am citit-o mai mult din greseala, eu am comandat pe o librarie online cunoscuta “Biblioteca noptii” de Alberto Manguel si m-am trezit ca mi-au trimis “Biblioteca de la miezul noptii” de Matt Haig. Mi s-a parut o carte deprimanta in primul rand. Nu vreau sa dau spoilere, dar e plina de regrete, alegeri gresite, lipsa de orizont etc in alegerile pe care le face un om. Se vrea SF, un fel de self help nu stiu ce exact, dar e un talmes balmes. Mie nu mi-a placut, dar am citit-o pana la capat. De neratat intr-o viata de cititor? Se poate rata linistit,asa cum ne arata si eroina:)

  raspunde

 2. Cum evoluează personajul principal pe măsură ce explorează această bibliotecă specială? visit us Telkom University

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro