bookblog.ro

Regele Carol I – Nașterea României moderne și monarhice

Scris de • 26 May 2015 • in categoria

Titlu: Regele Carol I în opera Reginei Elisabeta
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2014
Numar pagini: 206
ISBN: 978-606-588-771-8
Cumpara cartea

Figura primului Rege al românilor, Regele Carol I, a fost foarte prezentă în ultimul an în peisajul publicistic autohton, marcând nu numai câteva repere importante sărbătorite în cursul anului trecut (175 de ani de la nașterea suveranului, 145 de ani de la căsătoria sa cu Elisabeta de Wied și 100 de ani de la moartea regelui), dar și nevoia unei societăți de a se reîntoarce la modele solide și puternice ale istoriei sale.

Cartea doamnei Silvia Irina Zimmermann propune unui public tot mai avid de a cunoaște istoria monarhică a României, o rememorare a figurii Regelui Carol I mediată de viziunea soției sale, Regina Elisabeta, cea care i-a stat alături timp de peste 40 de ani.

Carol 2

Cu o prefaţă de A.S.R. Principele Radu al României şi o introducere de acad. prof. univ. dr. Nicolae-Şerban Tanaşoca, cu numeroase fotografii din Arhiva Princiară de Wied şi din colecţia autoarei,volumul include un studiu asupra figurii regelui Carol I în opera Reginei Elisabeta (Carmen Sylva) și textul integral al jurnalului de călătorie al Reginei pe Dunăre, din 1905.

Este binecunoscut deja faptul că prima Regină a românilor a fost o importantă figură literară a vremii sale, care și-a început activitatea publicistică ca traducătoare în limba germană a poeziilor românești, întreaga sa operă purtând amprenta clară a motivelor și subiectelor legate de istoria, geografia și folclorul românești. Carmen Sylva însăși și-a considerat opera literară ca parte a misiunii sale de Regină și ca suport al activității politice și instituționale a soțului său. În acest sens, demersurile sale literare vin să confirme și afirmația Regelui Carol, potrivit căreia: „Regina și eu urmăm două căi diferite, dar idealul nostru este același”.

Imaginea Regelui Carol în opera Reginei Elisabeta este grupată în patru categorii: gloriosul Domnitor, antreprenorul-constructor, mecena – Regele înțelept și partenerul de viață. Evident, avem în față o imagine idealizată a suveranului, construită, însă, pe o serie de principii și observații care demonstrează profunda înțelegere pe care Regina a avut-o referitor la rolul monarhului și relația lui cu poporul.

carol

Unui conducător i se cere înainte de toate să înțeleagă vremea în care trăiește și să meargă cu dânsa. Cine nu procedează astfel și-a terminat repede menirea, și dacă nu e, efectiv, detronat,....apoi în sufletul lui (poporului) regele nu mai există. Trec, pur și simplu, peste dânsul...el însuși se consideră victimă fiindcă nu își dă seama că n-a înțeles poporul și nevoile sale....Căci popoarele sunt ca și copiii...ei sunt cei mai de seamă și mai buni educatori ai părinților lor...

Îndelungata domnie a Regelui Carol I, cu toate dificultățile, momentele dramatice și obstacolele importante pe care le-a avut, constituie o transpunere corectă în realitate a acestei viziuni a Reginei. Figura paternală a suveranului, abnegația și seriozitatea lui, au fost cheia dezvoltării României independente și moderne, Carol I fiind, din toate punctele de vedere, omul potrivit la momentul potrivit în istoria țării. Rară și fericită coincidență în viața unei națiuni...

Prezenta ediție a cărții este foarte bogată în fotografii de epocă (multe dintre ele publicate în premieră), ceea ce oferă volumului un minunat suport vizual, menit să completeze inspirata selecție a textelor literare ale Reginei.

Cuplul format de primii Regi ai României constituie, în ciuda evidentelor deosebiri de personalitate și viziune, un reper de comportament moral și dinastic, care a contribuit în mod esențial la formarea României moderne, dar și un model la care Casa Regală a României se raportează în mod constant, pentru a naviga cu înțelepciune și echilibru apele tulburi și atât de zbuciumate ale istoriei noastre prezente.

  • Plusuri

    Documentația detaliată și completă pe care d-na Zimmermann o realizează în acest volum, cu o bogăție de date și texte inedite
    Multitudinea de fotografii de epocă care completează cu succes selecția de texte

  • Recomandari

    O lectură frumoasă pentru cei interesați de istoria monarhiei și de vremurile primului cuplu regal al României

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

  • Confesiunile unei masti - Yukio Mishima

Copyright ©2011 Bookblog.ro