bookblog.ro

Protocolul și eticheta – expresie a valorilor societății românești

Scris de • 17 December 2014 • in categoria

Titlu: Eticheta Regală
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2014
Numar pagini: 175
ISBN: 978-606-588-742-8
Cumpara cartea

Secole de-a rândul, regii și familiile lor au fost tratați cu respectul și considerația cuvenite rangului și poziției lor în societate. Protocolul regal își are originea în vechea credință conform căreia regii erau aleși de Dumnezeu și, prin urmare, impuneau un comportament adecvat și destul de restrictiv în prezența lor. Acest protocol trecea dincolo de simple reguli de etichetă și devenea, de fapt, o lege care trebuia aplicată și respectată de întreaga societate.

În zilele noastre, sunt destul de mulți cei care cred că protocolul regal este arhaic și inutil în lumea modernă, dar sunt la fel de mulți cei care susțin că instituția monarhică nu ar mai fi aceeași fără aceste reguli de etichetă. Ultimii cincizeci de ani au fost martorii unui proces alert de modernizare a monarhiilor din întreaga lume, un proces impulsionat, în mare parte, de nevoia reală a apropierii acestor instituții de națiunile pe care le reprezintă. Probabil că viitorul monarhiei, în general, ține foarte mult de modul echilibrat în care va reuși să îmbine tradiții vechi de secole cu modernitatea și dinamismul prezentului.

În acest context, cartea Sandrei Gătejeanu-Gheorghe, Eticheta Regală – este o prezență editorială binevenită și necesară, despre care Alteța sa Regală, Principele Radu spunea că nu este un manual de stil. Este un fel discret de a ne pune oglinda în față și continua afirmând că Eticheta este o parte a ființei, nu un veșmânt al ei. Ea este reflectarea înăuntrului nostru, cu aspirațiile, defectele, visurile noastre, cu demonii, bunătatea, frica și curajul, speranța și deziluzia, cu tot ce vrem și cu tot ce nu vrem să le arătam celorlalți.

Autoarea este, din 2008, Director de Procol al Casei Majestății sale Regelui Mihai I, prin urmare, ne vorbește din experiența directă, zilnică cu regulile și semnificațiile regulilor de protocol și etichetă. Dincolo de multitudinea de informații bine sintetizate, valoarea cărții stă și în capitalizarea frumoasă și temeică a acestei experiențe directe.

Cartea este structurată în șaptesprezece capitole care abordează aspecte diverse ale protocolului regal: ceremonialul regal, ordinea de precădere, regulile de etichetă în prezența membrilor Familiei Regale, audiențele, ceremoniile de decorare, dineurile și dejunurile oficiale, Garden Party, trenul regal etc.

Toate aceste informații sunt prezentate într-o manieră clară, aducând în atenție aspecte ale modului în care protocolul și eticheta regală erau aplicate la curtea regilor României și modificările pe care timpul și istoria le-au adus acestor coduri de comportament. De asemenea, regăsim și informații despre reguli de protocol diferite în instituțiile monarhice din Europa.

Fiecare capitol conține fotografii de o excepțională calitate din arhiva Familiei Regale, fotografii ce constituie un suport vizual pentru a înțelege mai bine informațiile din carte. De exemplu, diferitele tipuri de ținute (white tie, smart casual, morning coat etc.) sunt exemplificate cu fotografii ale membrilor Familiei Regale realizate cu ocazia unor evenimente ce impun tipurile respective de ținute.

Eticheta Regală conține, poate, și un alt mesaj foarte important legat de starea actuală a societății românești – într-o lume zdruncinată de lipsa valorilor, de repere morale incerte, imaginea clară, senină, organizată a instituției monarhice și a familiei regale se impune cu eleganța și rafinamentul discret specifice unei normalități de care avem nevoie.

  • Plusuri

    Informații detaliate despre un subiect mai rar abordat – protocolul Casei Regale
    Concepte ilustrate prin fotografii de o calitate excepțională

  • Recomandari

    O carte esențială pentru a înțelege comportamentul uman și instituțional, ca expresie a unor valori care ar trebui să ghideze societatea românească.

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

  • Povestea anului 2012

Copyright ©2011 Bookblog.ro