bookblog.ro

Oamenii se schimbă, dar uită să anunțe

Scris de • 20 May 2024 • in categoria

Titlu: Dacă ar fi fost cu mine
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2023
Traducere:
Numar pagini: 408
ISBN: 978-606-40-2095-6

Dacă ar fi fost cu mine este o carte YA, deci pentru adolescenți și probabil ar putea fi citită cu mult interes (și apreciată ulterior) de cei care sunt încă la liceu, care pot avea de-a face cu întâmplări și circumstanțe pe care Laura Nowlin le descrie aici. Astfel, sunt sigur că anumite stării, emoții, conflicte și sentimente de-ale personajelor ar putea fi înțelese mult mai bine.

În cazul meu, din păcate, lucrurile nu prea au stat așa... Dar este OK, fiindcă timpul trece și, implicit, aduce cu sine multe schimbări. Schimbări la care nu putem decât să fim deschiși și pe care suntem nevoiți să le îmbrățișăm.

(...) De câteva zile mă tot gândesc la o idee pentru o poveste; brusc mi se pare momentul potrivit s-o scriu. Nu sunt sigură unde începe povestea, dar știu ce vreau să se întâmple. Ca multe dintre poveștile mele, va avea un final tragic.

Autumn și Finn sunt niște adolescenți ușor atipici, dar în același timp și foarte tipici - sunt, cum s-ar spune, cameleonici, se schimbă după circumstanțele în care se află. Evident, și-n acest scenariu apare ceva care, în cele din urmă, va duce la despărțirea celor doi. Și-apoi apar alți oameni, apar alți prieteni, alte interese - până când, evident, cei doi ajung iar să își dea seama unul de existența celuilalt.

Și-aici apare drama, drama adolescentină, însă pot spune că, spre deosebire de alte cărți care își fundamentează intriga pe același scenariu, Laura Nowlin oferă și detalii interesante privitoare la dinamica într-o familie monoparentală, viața sexuală în adolescență, modul în care sunt percepute anumite schimbări, influența grupului de prieteni și altele. Oricum, nu voi pistona prea mult asupra a ceea ce se-ntâmplă în carte, fiindcă nu este spre interesul nimănui.

„Nu pot să scriu nimic bun. Încerc și eșuez. Îmi dau seama acum că totul e fals. Mereu a fost așa. Îmi opresc calculatorul și rup foaia de hârtie.

Obișnuiam să-mi spun că trebuie doar să trec peste iarnă, că trebuie doar să aștept. Că totul va fi mai bine.

Și știu că iarna se va termina la un moment dat, dar nimic nu e cum ar trebui să fie.”

Partea bună la Dacă ar fi fost cu mine este faptul că se citește foarte, foarte rapid. Capitolele sunt relativ scurte, scriitura este cursivă, Laura Nowlin nu are accese melodramatice & inspiraționale care s-ar potrivi ca nuca-n perete, totul este firesc, dinamic și, în anumite circumstanțe, ușor alert. Asta mi-a plăcut cel mai mult, de fapt, că a fost o lectură relaxantă, care pe alocuri chiar a reușit să mă convingă chiar dacă n-am putut avea acces emoțional la poveste din pricina vârstei - cândva poate chiar m-aș fi putut identifica afectiv cu personajele, aș fi putut empatiza cu anumite stări & reacții.

„Nu știu ce să-i răspund. Așa că mă uit la el. Zâmbește și mă trage din nou spre el, iar eu mă culcușesc în brațele lui și e cel mai firesc lucru din lume.”

Text scris de Andrei Cioată.

  • Plusuri

    O lectură ușoară, pe alocuri interesantă, dinamică și care reușește să abordeze - cu succes, părerea mea - niște subiecte sensibile, poate chiar relativ rar abordate într-o carte YA.

  • Recomandari

    A se citi la vârsta potrivită!

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro