bookblog.ro

O felie de viață

Scris de • 18 November 2024 • in categoria

Titlu: Brooklyn
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2024
Traducere:
Numar pagini: 304
ISBN: 978-606-097-430-7

Romanul Brooklyn de Colm Tóibín este precum o fereastră deschisă spre inima unei tinere  aflată la răscrucea dintre două lumi, două iubiri și două vieți. Încă de la primele pagini, ne dăm seama că pătrundem – cu delicatețe, cadențat – într-o lume în care dorința de a-ți găsi un loc propriu în univers devine însăși un conflict, iar pe altarul acestei dorințe va fi sacrificat trecutul familiar sau viitorul necunoscut...

Romanul urmărește povestea lui Eilis Lacey, o tânără dintr-un micuț orășel irlandez care, în anii 1950, este nevoită să-și schimbe destinul călătorind în America. Această decizie este mai degrabă a familiei sale decât a ei însăși, iar Tóibín reușește să surprindă cu o finețe extraordinară acea „tensiune interioară” a persoanei care face ceea ce trebuie, nu neapărat ceea ce dorește. În spatele ochilor ei tăcuți și expresiilor rezervate, se ascunde un întreg univers de emoții nedeclarate – asemenea unui ocean calm la suprafață, dar plin de curenți adânci și puternici.

Brooklynul-ul lui Tóibín nu este doar un spațiu geografic, ci este un fel de „suprapersonaj”, o metaforă a unei noi vieți, a unui nou început. Chiar dacă această nouă lume este plină de oportunități, vine cu prețul pierderii rădăcinilor, a siguranței familiare. Eilis descoperă un New York copleșitor, vibrant, efervescent și complicat, care o provoacă să se reinventeze, să găsească un echilibru între tradițiile irlandeze cu care a crescut și modernismul american care, încetul cu încetul, pare să o seducă.

Într-un fel, de-a lungul romanului Eilis se metamorfozează, devine alta – într-un proces subtil, dar foarte profund. Cu o proză aproape cinematografică, dar foarte „tihnită”, Colm Tóibín captează această transformare într-un mod aparte – fiecare detaliu este atent nuanțat și pare să aibă o însemnătate aparte: de la gesturile aparent insignifiante ale personajelor secundare, până la muzica din jur, zgomotul mașinilor și trenurilor, mirosurile orașului. O lume văzută prin ochii curioși ai unei femei care, deși este intrigată de acest necunoscut care i se întinde în față, tânjește încă după ceea ce a fost nevoită să lase în urmă; poate chiar propria-i identitate.

Brooklyn este o carte cu un ritm lent ale cărei pași de dans oscilează între momente de liniște emoționantă și tensiuni latente. Prin fiecare pagină, simți greutatea deciziilor pe care Eilis este nevoită să le ia, trăiești alături de ea dilemele morale și sufletești. În esență, am perceput această carte ca având o poveste relativ simplă, dar complexitatea-i de substrat a fost dată de modul în care Colm Tóibín a livrat-o cititorului: o dramă care se desfășoară mai mult în „spațiul interior” al personajului, decât în cel exterior. Pe măsură ce Eilis începe să își construiască o nouă viață, romanul devine unul al identității, al nevoii de apartenență și al felului în care alegerile, deși aparent mărunte, dictează profund dinamica destinului nostru.

Brooklyn este și despre iubire: iubirea din acest roman este complicată, tăcută, mocnindă, deseori dureroasă. Este o iubire de familie, de locurile natale, dar și o iubire care răsare în mod neașteptat în viața unui om – poate chiar atunci când acesta simte că și-a pierdut coordonatele vieții. În această călătorie fascinantă de la certitudinea liniștită a vieții irlandeze la incertitudinea și efervescența vieții americane, Colm Tóibín ne arată că omul – cu tot ce îl definește – poate înflori chiar și în cele mai neprietenoase, aspre și dure condiții, dar întotdeauna cu un preț, cum ar fi cel al vulnerabilității. Eilis trebuie să înțeleagă cine este cu adevărat și ce își dorește în viață, iar această căutare a sinelui reprezintă epicentrul acestui roman profund emoționant.

Proza lui Colm Tóibín este sobră, dar nu rece. Scriitura sa are o claritate ce reușește să pătrundă în cele mai intime colțuri ale psihicului uman. Fără să fie melodramatic, autorul explorează trăirile interioare ale personajelor cu un ochi atent și plin de compasiune (mai mult sau mai puțin), livrând o poveste care, deși simplă în aparență, pulsează de o intensitate emoțională puternică.

Brooklyn este un roman care te învăluie într-un sentiment dulce-amărui de nostalgie. O poveste despre plecare și întoarcere, iubire și pierdere, despre alegerile care ne definesc și cum despre mereu ne vom găsi locul într-o lume aflată în permanentă schimbare. Un roman de o „liniște aparentă”, dar care pe parcurs îți dezvăluie furtuni puternice, pentru ca mai apoi să rămână cu tine mult după ce ai dat ultima pagină...

Text scris de Andrei Cioată.

    Categorie: | Autor: | Editura:



    Lasa un comentariu

    Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

    Citeste si

    Copyright ©2011 Bookblog.ro