bookblog.ro

Între magie și realitate

Scris de • 18 November 2012 • in categoria

Titlu: Magie de doi bani
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2012
Traducere:
Numar pagini: 352
ISBN: 978-973-102-533-9
Cumpara cartea

Kelley Armstrong este una dintre acele autoare care știu să construiască o poveste fantasy căreia dacă i-ai scoate elementele de paranormal, tot perfectă ar rămâne. Este aproape ca și cum ai citi două cărți în același timp: una fantasy, în care personajele au puteri supranaturale și din care nu lipsește lupta dintre Bine și Rău și una realistă, în care personajele sunt oameni normali, cu lupte individuale, obișnuite - oameni care se străduiesc să își construiască o viață liniștită și fericită.

Cumpără varianta în engleză

Paige Winterbourne este o vrăjitoare de 23 de ani, pe umerii căreia se sprijină nu doar responsabilitatea propriilor alegeri, ci și cea a creșterii și educării unei adolescente de 13 ani si cea legată de conducerea unui Sabat al vrăjitoarelor destrămat între nou și vechi, între tradiție și modernism. Și de parca asta nu ar fi destul, Paige se trezește prinsă într-un razboi de tutelă cu alți supranaturali și într-un proces pentru crimă. În plus, este acuzată, harțuită și alungată nu doar de locuitorii orașului în care locuiește ci și de propria comunitate de vrăjitoare. Cea căreia Paige i-a dedicat întreaga viață și care ar fi trebuit să o sprijine și să o protejeze.

Cartea are suspans, emoții, o intrigă atent construită, trădări și situații surprinzătoare, personaje pe care le simpatizezi sau le detești din tot sufletul. Dar mai presus de asta, este o oglindă a realitații. Autoarea își construiește povestea pornind de la o bază reală, de la o structură veridică și de la situații comune.

Este imposibil să nu rezonezi cu personajul principal, chiar dacă poate genul fantasy nu este în mod normal cel pe care îl preferi. Însă la un moment dat aproape uiți amănuntele paranormale și rămâi blocat în povestea dintre rânduri. Te pierzi în descrierea caracteristicilor comunității din micul oraș, ești șocat și revoltat de atitudinea celor care ar trebui să le ofere ajutor personajelor principale. Ești indignat de răutatea, indiferența sau violența la care ești martor. Frica și agresiunea sunt probabil elementele care se împletesc cel mai ușor cu spiritul de turmă, iar modul în care întregul oraș acționează la cea mai mică suspiciune este o dovadă clară în acest sens.

Este înfiorător însă, din păcate, dacă cineva pune la îndoială faptul că în realitate un grup de oameni puși într-o situație asemănătoare nu ar reacționa exact la fel, se înșală amarnic. De multe ori oamenii preferă să se prefacă mai degrabă că nimic rău nu s-a întâmplat sau mai mult, să arunce cu pietre în loc să încerce să ințeleagă ce se întamplă, să fie toleranți sau să ofere o mână de ajutor celor ce au nevoie. Nu ar trebui deci să ne surprindă intensitatea întâmplărilor prin care sunt forțate protagonistele să treacă și nici să ne mirăm când descoperim sub masca unei comunități liniștite un amalgam de răutați, trădări și acțiuni greșite.

Un mare plus este reprezentat de portretele protagonistelor. Paige are 23 de ani și responsabilități uriașe. Responsabilități ce nu ar trebui să stea pe umerii unei tinere care se luptă încă să se descopere pe sine și să se împace cu moartea mamei sale și cu schimbările dramatice de care a avut parte în ultimele luni. Savannah, la 13 ani trece prin momente la fel de dificile: transformări tipice adolescenței, pierderea mamei și aceeași redirecționare la 180 de grade a vieții sale. Ambele personaje sunt veridice, perfect creionate și cred că toți cititorii se vor regăsi în caracteristicile generale ale ambelor vârste. Conflictele dintre ele sunt naturale și perfect logice. Oricât de iritat ai putea deveni la un moment dat din cauza faptului că nici una dintre ele nu acționează așa cum ți se pare ție că ar trebui, dacă te oprești o secundă să te gândești, îți dai seama că o ințelegere perfecta a celor două eroine nu doar că ar fi imposibila în raport cu realitatea, dar ar și oferi o notă falsă romanului

 • Plusuri

  Realismul poveștii și adevarate lecții de viață deghizate într-o formă accesibilă și atrăgătoare pentru publicul tânăr.

 • Minusuri

  Povestea de iubire care se naște între Paige și Lucas Cortez este prea previzibilă și nu trezește emoțiile pe care probabil autoarea ar fi vrut să le inducă cititorului.

 • Recomandari

  Magie de doi bani oferă o lectură placută atât amatorilor de cărți fantasy cât și persoanelor care nu s-ar aștepta să descopere o poveste atât de veridică ambalată sub straturile de paranormal.

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 4 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Andreea Eater spune:

  pare interesanta cartea, iar Kelley Armstrong m-a cucerit cu seria” Women of the Otherworld”.

  raspunde

 2. roxtao spune:

  Buna Andreea,
  Cartea face parte intr-adevar din seria Women of the Otherworld. Volumele 1 si 2 (Luna plina si A doua luna plina) au fost publicate anterior la alta editura, iar acum seria a fost preluata de catre editura Leda, care va continua publicarea urmatoarelor volume. Seria Women of the Otherworld (Femei din cealalta lume) are in atentie mai multe personaje feminine, fiecare dintre ele devenind personaj central in unul sau mai multe volume ale seriei si fiind doar personaje secundare sau doar episodice in restul cartilor. Astfel, Elena din primele 2 volume apare in cartea aceasta ca personaj episodic, insa va fi din nou personaj central in cateva dintre cartile urmatoare.

  raspunde

 3. Krisz spune:

  O sa revin cu o parere dupa ce citesc si eu volumul acesta. Nu pot acum decat sa recomand primele doua volume din serie, care mi-au placut mult. Kelley Armstrong mi se pare una dintre cele mai bune scriitoare de fantasy.

  raspunde

  • roxtao spune:

   Ai dreptate, Krisz! Mai ales ca are atat serii pentru adolescenti, cat si pentru adulti si ambele tipuri de povesti sunt la fel de captivante. Astept impresii dupa ce citesti si Magie de doi bani, dar cred ca o sa iti placa! ^_^

   raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro