bookblog.ro

Millennium fantasy & science fiction

Scris de • 30 June 2009 • in categoria

0Millenium recenzie
Editori: Michael Haulică, Horia Ursu
Rating: Millennium rating - recenzii carti
Editura: Millennium Press
Anul apariţiei: 2009
332 pagini
ISBN: 978-973-88934-3-6


Nu este un secret că, de foarte multă vreme, proza scurtă pierde teren în faţa romanului. Acest fenomen trist este mult mai vizibil în literatura de nişă, în cazul de faţă fantasy şi science fiction, unde revistele dau faliment de douăzeci de ani încoace şi se refugiază, cu mai mult sau mai puţin succes, pe internet. Chiar şi antologiile editate de nume mari se descurcă greu, iar la sfârşitul zilei trebuie să acceptăm că seriile de romane se vând mult mai bine şi se promovează mai uşor (faci publicitate la primul, ai public pentru următoarele).

Această migraţie spre roman poate să facă numai rău unor genuri literare precum cel fantastic şi science fiction-ului, unde densitatea de idei este foarte importantă pentru evoluţia sănătoasă a speciei. Unor genuri care s-au născut sub forma povestirilor scurte din reviste, o asemenea mutare le-ar fi probabil fatală, de aceea editorii din toată lumea se încăpăţânează să ţină în viaţă revistele şi antologiile. La noi, primii printre asemenea editori se numără Michael Haulică şi Horia Ursu, a căror antologie, Millennium fantasy & science fiction s-a lansat luna aceasta.

Reacţiile mele la antologii sunt adesea adverse, deoarece editorii încearcă să înghesuie cât mai mulţi autori cu stiluri cât mai diferite, încercând să le ofere cititorilor o plajă de selecţie cât mai largă, iar multe dintre povestiri ajung să fie cel puţin dubioase, poate pentru că a scrie o poveste scurtă necesită un alt set de abilităţi decât cele întrebuinţate scrierii romanelor. Nu ştiu cum s-a întâmplat, dar fiecare dintre scriitorii prezenţi în antologia de faţă posedă un talent inedit pentru acest gen de proză. Cred că este şi meritul celor doi editori, care au ştiut exact ce să aleagă şi au ordonat perfect povestirile.

Două sunt povestirile care mi-au rămas imediat în minte şi mi-au făcut ziua perfectă. Prima este scrisă de Cory Doctorow şi intitulată sugestiv "Când sysadminii conduceau Pământul". Când o serie de atacuri teroriste devastatoare rad maim ulte oraşe de pe faţa pământului şi schilodesc autorităţile globale, o mână de ingineri IT din Toronto ţin serverele de internet în picioare şi încearcă să restabilească o nouă ordine globală. Povestea este spusă cu ajutorul jargonului inconfundabil de pe internet şi dă dovadă de un umor fin pe alocuri, analizând felurile în care această unealtă poate ajuta sau chiar distruge umanitatea. Nu pot să nu remarc dedicaţia şi îndemânarea de care a dat dovadă traducătorul, care a trebuit să se lupte cu un asemenea jargon pe alocuri de netradus şi totuşi a ieşit învingător.

Cea de-a doua povestire este "Da Vinci Înălţându-se", de Jack Dann, şi urmăreşte experimentele inventatorului italian în materie de aparate de zbor. Suntem transportaţi instant în Florenţa secolului XV, unde Leonardo este în mod misterios prieten cu un Machiavelli tânăr. Încercările inventatorului de a crea o maşină de zbor sunt însoţite de propria sa dramă interioară, iar geniul său este urmărit şi studiat cu atenţie. Într-o scenă memorabilă, Leonardo şi asistentul său Machiavelli se duc în piaţă şi cumpără mai mulţi porumbei şi şoimi, pe care îi eliberează apoi pentru a le urmări şi desena decolarea şi zborul. Finalul poveştii în lasă pe Leonardo nemulţumit şi chiar oripilat de invenţia sa, folosită de Lorenzo de Medici în scopuri războinice.

O altă povestire pe care nu pot să nu o remarc este "Crama lăutarilor" de Marian Coman, o povestire scurtă şi perfectă, ca o perlă scoasă din adâncuri. Printre scriitorii români din antologie se mai numără Dan Doboş, cu "Îngeri, ieşiţi din morminte!" (o povestire cyberpunk pe care am mai întâlnit-o şi în Gheorge, un om special), Sebastian A. Corn cu "Epidemia", Dănuţ Ivănescu şi povestirea sa "Gesta Kaenorum", şi nu în ultimul rând Livu Radu, care dă ca întotdeauna dovadă de un umor fin în "Eu te-am iubit, Paraschivo", unde Bucureştiul devine o Republică Autonomă Fotbalistică. M-am bucurat mult să văd asemenea povestiri scrise de autori români şi am căpătat un nou dram de speranţă în literatura autohtonă, iar în final nu pot decât să vreau mai mult.

Printre scriitorii nemenţionaţi până acum se numără Jeff Carlson, Richard Paul Russo şi John Scalzi, cu povestiri science fiction de calitate. Pot să spun cu conştiinţa împăcată că nu există nici o povestire slabă în această antologie şi că am descoperit câţiva scriitori despre care mă voi mai interesa în viitor, iar cei pe care îi ştiam deja nu m-au dezamăgit. După cum spune Horia Ursu în introducerea antologiei, "[...] comparând romanul cu proza scurtă, din punct de vedere strict literar, vom constata că, de multe ori, ruda săracă este net câştigătoare: mai multe idei raportat la numărul de pagini, mai multe imagini care rămân în minte cititorului, mai puţină umplutură". Prima antologie Millenium fantasy & science fiction excelează la toate aceste capitole - ce putem vrea mai mult? Eu o vreau pe următoarea.

Scris de Cristi Mitran

Categorie: | Editura:



Citeste cele 10 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Online TV spune:

    Faptul ca proza scurta pierde teren in fata romanilor este logica, mai ales in cazul nisei SF sau Fantastic, deoarece, in acest caz, o proza scurta nu poate oferi o imagine completa asupra lucrurilor, asa cum o face un roman.

    raspunde

  2. Jen spune:

    ce chestie, aveam antologia si nici nu m-am uitat la ce povestiri sunt in ea… am citit ‘when sysadmins ruled the earth’ in alta colectie si a fost preferata mea de acolo. ce, geeks n-au voie sa joace in rol in sfarsitul lumii? bonus points pentru fazele cu googleplex.

    cat despre isbn… e un mister doar pentru cei care nu intorc cartea pe dos :D 978-973-88934-3-6

    raspunde

  3. Bear spune:

    faza cu isebeneul n-am inteles-o. da’ chiar nu conteaza. important e ca ti-a placut si-ti multumesc. cit despre a doua antologie, va fi de gasit la gaudeamus.

    raspunde

  4. Cristi Mitran spune:

    Da, numai pe spate nu m-am uitat dupa ISBN, imi cer scuze. L-am adaugat sus.

    raspunde

  5. kyodnb spune:

    ce chestie! vad ca si tie ti-a placut povestirea de la Cory…si eu am citit-o tot in alta parte; inceputul e promitator, dar apoi am trait cu impresia ca isi cam pierde din vitalitate si nu m-a mai convins.
    spre deosebire de “The Things that Make Me Weak and Strange Get Engineered Away” care e tot pe cibernetica, dar demential de reusita:D Este pe site-ul Tor.com, asta daca nu ai citit-o deja…

    raspunde

  6. iamafrog spune:

    Desi nu sunt o amatoare a genului SF, parca as citi-o si eu.

    raspunde

  7. Eddie spune:

    “nu există nici o povestire slabă în această antologie”… hmmm, inseamna ca ai stacheta pusa foarte, foarte jos.

    Sa iau autorii romani la puricat:
    – textul lui Marian Coman e cuminte, un fantasy romanesc standard scris insa mai neglijent decat o face el de obicei.
    – textul lui Sebastian Corn e plin de piedici logice (e frig de ingheata flegma pana sa ajunga in apa, dar curg apele pe el si poate vorbi fara probleme etc) si lingvistice (limbajul “arhaic” m-a zgariat serios pe urechi), ideea e mediocra si expusa didactic, a la Liviu Radu (raul e-n noi.. foarte original, zau asa), iar descrierea unei operatii chirurgicale intr-un limbaj arhaic e un esec total.
    – textul lui Dan Dobos pare neterminat, cu un final brusc, brutal si ininteligibil, si, in ciuda expunerii de film de actiune, m-a plictisit (ca sa nu mai descriu ideea, care e pe atat de filozofica pe atat de trasa de par)
    – textul lui Liviu Radu e amuzant, dar pacatul lui recurent se iveste si aici: explica, didactic si sfatos, in loc sa arate.
    – Danut Ivanescu… ei bine, am mai citit povestirea asta inainte, e la fel de misto ca atunci.

    Ce-as putea sa vreau mai mult? Pai, as vrea la anu’ un volum mai bine redactat, corectat si editat. Cred ca nu exista nici un text care sa nu aiba greseli de culegere de text, si sunt unele cu paragrafe aiurea (probabil ca s-a cules direct prima varianta de traducere) si destule cu greseli de structura a textului (dovada ca autorul n-a trecut a doua oara peste text).

    raspunde

  8. Pingback: M-am intors, o poza si citiva bumbi « Marian Coman: Viata mea, povestile mele

  9. Pingback: Gaudeamus nov 2009 « Leverinasgaard

  10. Totoro spune:

    Poate gresesc eu, dar consider ca in tara la noi cartile sunt extraordinar de scumpe. Orice roman care e bestseller sau clasic al literaturii costa cel putin 45, 50 sau 60 lei. Antologiile sunt la fel de scumpe. Eu am avut ocazia sa cumpar vreo 4 volume Nemira de antologii sf, fantasy si horror de la un targ de carte. M-au costat 10 lei fiecare. Asa mai merge! Poate daca ar fi la preturi mai rezonabile, 25 sau 30 lei, mai multe persoane le-ar cumpara.

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro