bookblog.ro

O altfel de finalitate

Scris de • 17 January 2017 • in categoria

Titlu: Fata cu toate darurile
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2016
Traducere:
Numar pagini: 416
ISBN: 978-606-758-610-7
Cumpara cartea

Din când în când mă mai apucă câte un impuls de a citi ceva ce în mod normal n-aș citi. De cele mai multe ori e din cauza genului literar în care se încadrează respectiva cartea sau din cauza subiectului abordat care fie mă plictisește de moarte, fie nu îmi inspiră nimic. Și totuși, chiar și așa tot reușește să se mai strecoare câte o carte pe care nu ajung să o regret... prea mult :).

În cazul de față vorbesc despre Fata cu toate darurile a lui M.R.Carey care reprezintă o anomalie pentru că de obicei nu citesc horroruri decât dacă sunt scrise de Stephen King. Credeam că e o carte YA și m-am înșelat, e distopie, e cu și despre zombie de care m-am dezis cu totul odată ce The Walking Dead a căpătat accente telenovelistice.

Știam că se face ecranizare după carte dar cum nu văzusem trailerul nu asta m-a convins. De data aceasta a fost mult mai simplu. Titlul e cel care m-a ademenit și m-a prins pentru că în fond constituie o enigmă care se construiește în jurul lui Melanie, fetița de zece ani cu un IQ de geniu ce trăiește într-o bază militară la o distanță nu prea mare de Londra și care pare a fi înzestrată cu niște daruri care o fac specială.

Au trecut douăzeci de ani de când planeta a fost infectată cu o ciupercă ce transformă oamenii într-un fel de zombie, făcându-i să-și piardă facultățile mintale și să de hrănească cu carnea umană. Puținii neafectați de această boală încearcă să găsească un leac pentru ce a mai rămas din umanitate prin studierea unor copii infectați dar care printr-o minune și-au păstrat intacte abilitatea de a gândi, de a empatiza, de a înțelege și vorbi.

Atunci când baza militară este atacată de junkeri, un fel de grupare rebelă a oamenilor dornici să supraviețuiască prin orice mijloace, Melanie, domnișoara Justineau (una dintre profesoarele copiilor), doamna doctor Caldwell, sergentul Parks și soldatul Gallagher încearcă să fugă din calea pericolului croindu-și un drum anevoios spre Beacon, singura așezare umană rămasă din Anglia.

În calea lor pericolele se întețesc atât din cauza junkerilor care îi caută, cât și a „flămânzilor” care-i pândesc la tot pasul și care, spre deosebire de zombi clasici, nu sunt dotați cu același nivel de letargie, lucru ce face supraviețuirea un joc de v-ați ascunselea.

Romanul de față își câștigă în primă fază cititorul prin secretomanie, pentru că trebuie să citești o bună bucată din el până ajung toate cărțile pe masă și poți înțelege ce e ăla un flămând, un junker și care sunt personajele. Apoi apare „de ce-ul”. De ce sunt copii acolo? De ce a ajuns omenirea în stadiul ăsta? De ce e Caldwell atât de interesată de acești copii? De ce e Justineau atât de dornică să încalce regulile și să îi trateze ca pe niște ființe umane? Iar apoi se apasă butonul declanșator care mută atenția de la strângerea de răspunsuri la o luptă pentru supraviețuire – una atât externă, cauzată de toate pericolele prezente, cât și una internă pentru că dinamica grupului e pusă constant sub presiune datorită intereselor mai mult sau mai puțin altruiste.

După cum ziceam și mai sus, mă așteptam ca romanul de față să fie unul destinat adolescenților și recunosc că m-am înșelat. Oricât de pueril ar putea suna subiectul ce ține de domeniul SF, nimic nu-i știrbește din gravitatea și dilemele morale care se iscă în încercări grele. Dincolo de exercițiul de imaginație, rămân niște întrebări valide legate de natura umană, desconsiderarea față de o rasă doar pentru că virează spre o supremație de tipul selecției naturale, toleranță și sacrificiu.

Fata cu toate darurile nu e o carte de week-end, nu e nici măcar una de vacanță, deși mie cam așa mi-a ajuns în mâini. E în schimb o carte menită să te pună pe gânduri, asta, bineînțeles, dacă reușești să treci peste finalul surprinzător și să lași preferințele personale la o parte. Poate că e un pic fatalistă, dar chiar și așa e o lectura pe care v-o recomand din toata inima.

 • Plusuri

  Plasarea unor teme și dileme morale serioase în miezul unui subiect derizoriu.

 • Recomandari

  Iubitorior de SF, ficțiune și distopii.

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Zina spune:

  Sunt iubitoare de SF, dar nu de genul ăsta, cu zombi…

  raspunde

  • Dorin spune:

   Nu conteaza genul, atat timp cat lucrarea isi indeplineste menirea: sa emotioneze si sa indemne la reflectie. Poate sa fie si cu pinguini…

   raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro