bookblog.ro

Nu are niciun rost să te agăți de furie

Scris de • 15 May 2023 • in categoria , ,

Titlu: Cel mai fericit om de pe pământ
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2022
Traducere:
Numar pagini: 171
ISBN: 978-606-40-1239-5

Eddie Jaku s-a născut la Lepizig, în 1920, într-o familie de cetățeni germani, sau cel puțin așa a crezut până în 1933. Acela a fost momentul în care a înțeles că țara în care se născuse și crescuse îl considera evreu și dușman. Identitatea germană i-a fost brusc refuzată și ștearsă.

Băiatul de treisprezece ani nu a mai putut merge la școală și nu a mai putut avea o viață normală. Tatăl lui a înțeles repede că singura șansă ca fiul său să își continue educația ar fi aceea de a-și asuma o nouă identitate (pur germană) și de a se duce la o școală aflată la nouă ore distanță de mers cu trenul de casa lor. Tatăl lui Eddie a fost, poate, unul dintre puținii evrei care nu numai că au înțeles pericolul real pe care nazismul îl reprezenta, dar a și decis să își pună fiul la adăpost într-o perioadă în care mulți au preferat fie să aștepte vremuri mai bune, fie să nege gravitatea situației.

Nu are niciun rost să te agăți de furie

Cel mai fericit om de pe pământ este povestea lui Eddie Jaku, o poveste nu numai despre supraviețuire, dar și despre speranță, compasiune, forță interioară și destin. Autorul a supraviețuit perioadei negre a istoriei Germaniei și lumii, anii celui de-al Doilea Război Mondial, lagărelor de concentrare, pericolelor de tot felul și nebuniei oamenilor și timpurilor. Dar, în fapt, Eddie Jaku a făcut mult mai mult decât a supraviețui, el a conferit sens experiențelor sale și l-a împărtășit cu noi toți.

Există câteva lecții importante în carte, lecții pe care, dacă le-am învăța și aplica în viețile noastre, am trăi mai frumos și mai cu sens. În primul rând, Eddie Jaku ne spune că familia ar fi acel element din viețile noastre, pe care nu ar trebui să îl desconsiderăm sub nicio formă. El își pierde părinții brusc, în circumstanțe tragice și va regreta toată viața faptul că nu va mai putea spune mamei sale că o iubește. Apoi, o altă lecție importantă ar fi aceea că fiecare dintre noi poate avea o contribuție importantă indiferent de meseria pe care o facem, contextul în care trăim și situațiile personale pe care le avem. Eforturile noastre de azi pot ajuta pe cineva în viitor și pot schimba vieți, uneori....

Dar, probabil, cea mai importantă lecție pe care această carte ne-o transmite este și cea mai dificilă. Lecția iertării și a speranței, în ciuda a tot și a toate...

“Există supraviețuitori care îți spun că lumea asta e rea, că toți oamenii au răul în ei, supraviețuitori care nu găsesc nicio bucurie în viață. Acești oameni încă nu au fost eliberați. Poate că trupurile lor distruse au ieșit din lagăre acum șaptezeci și cinci de ani, dar inimile lor zdrobite au rămas acolo. Cunosc supraviețuitori care nu au avut niciodată norocul de a simți libertatea care vine din a lăsa jos povara suferinței pentru a putea trăi fericirea. (...) Nu le cer celorlalți suptraviețuitori să ierte poporul german. Nici eu nu pot face asta. Dar am fost destul de norocos și am avut parte de suficientă iubire și prietenie în viață, încât am putut să mă descotorosesc de furia pe care o simțeam față de germani. Nu are niciun rost să te agăți de furie. Furia duce la frică, frica duce la ură, iar ura duce la moarte.

Text scris de Raluca Elgyar

  • Plusuri

    Stilul narativ simplu, direct și emoționant pe care autorul îl folosește pentru a descrie scene tragice și a transmite mesaje importante și relevante.

  • Recomandari

    O carte despre fericire prin iubire și acceptare. O lectură esențială în toate timpurile.

Categorie: , , | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro